Zoran Škugor

Zoran Škugor jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih estradnih i glazbenih menadžera koji je zaslužan za uspješne karijere mnogih poznatih glazbenika kao što su: Doris Dragović, grupa E.T. i Vanna, Ivana Banfić, Toni Cetinski, Nina Badrić, Sandi Cenov i drugih. Također, zaslužan je i za stvaranje popularnog Cro dance početkom 90-ih. Škugor je na hrvatskoj glazbenoj estradi uveo prepoznatljiv izričaj, zvuk i kvalitetu domaće glazbe. Bio je osnivač i vlasnik diskografske kuće pod nazivom “ZG Zoe Music”. Nakon 2000. se povukao iz glazbenog svijeta, ali je cijelo vrijeme prisutan kao promatrač i kritičar. Također, sudjelovao je u organizaciji glazbenih festivala, a često mu se javljaju i glazbenici zbog ponekog savjeta. Od 2015. ponovo se aktivno uključio u javni glazbeni život.

Obrazovanje

Zoran Škugor je osnovnu i srednju školu završio u Šibeniku.

Privatni život

Zoran Škugor je rođen 8.8.1953. godine u Šibeniku. Još kao trinaestogodišnjak i ministrant u šibenskoj crkvi Sv. Ivan igrajući stolni tenis, prije i poslije vjeronauka, zavolio je taj sport. Upisao se u šibenski klub “Kutić” i s ostalim članovima igrao stolni tenis u prvoj jugoslavenskoj ligi. S obzirom na to da se taj klub financirao od “plesnjaka” koji su bili organizirani vikendima, tu su svirali ondašnji popularni šibenski bendovi i grupa MI. Već tada je zarađivao džeparac na garderobi disko-kluba.

Počeo je skupljati ploče, a “Letter” od Joe Cockera mu je bila prva. Oduvijek je sanjao da će biti glazbeni menadžer koji proizvodi zvijezde.

U svojoj odluci da ostane neženja Škugor se nikada nije pokolebao, a u starim danima sebe vidi kako šeće šibenskom rivom s prijateljima i štapom u ruci.

Posao

Zoran Škugor je kao tinejdžer unajmio muzičku opremu i postao DJ na različitim lokacijama u Šibeniku. Ubrzo je postao organizator zabavno glazbenih programa u gradu, ali i u šibenskoj okolici. U Murteru, blizu Šibenika, 1974. godine s Dankom Radićem je vodio diskoteku. Svoju dugogodišnje iskustvo kao DJ i slušajući raznu glazbu Zoran Škugor je kasnije pretvorio u posao.

Svoju menadžersku karijeru započeo je s grupom Bijelo dugme 1975. godine. Odradili su se nastupi u Šibeniku, Primoštenu, Vodicama, Murteru, Biogradu na moru, Zadru i Splitu. Pomogao mu je brat Davor i Siniša Škarica. U šibenskom veslačkom klubu otvara disko-klub Alta koji je ugašen od strane ondašnje vlasti 1977. godine. Ipak, Škugor nastavlja slijediti svoj san i dovodi druge izvođače.

U veljači 1979. godine potpisuje ugovor s Oliverom Dragojevićem koji na Splitskom festivalu osvaja tri nagrade s melodijama Oprosti mi pape i Cvit Mediterana.

Prvu ljetnu turneju je organizirao 1982. s grupom Azra i Štulićem. Iste se godine preselio u Zagreb. Počinje surađivati sa Zrinkom Tutićem, Đorđem Novkovićem i Rajkom Dujmićem. Uspješnu turneju je odradio 1984. i 1985. godine s Nedom Ukraden i njezinim albumom izdanim od strane diskografske kuće Jugoton koji je bio rasprodan u pola milijuna primjeraka. Kasnije slijedi suradnja s Dinom Dvornikom, Gibonnijem, Ilanom Kabiljom, Ivanom Banfić, Nenom Belanom, Sennom M i Lukyjem.

Na inicijativu Zorana Škugora unutar HRT-a osnovala se diskografska kuća Orfej.

U ratnim godinama stvara velike hitove s grupom E.T., sa Sandijem, Mineom i Tonyjem Cetinskim. Kao menadžer mnogo je ulagao u pjesme, ali priznaje i da se zarađivalo mnogo više od uloženog. Kasnije dolazi još izvođača, a Škugor kao garanciju uvodi za mnogo njih plaću. Suradnju ostvaruje i s Goranom Karanom, Alenom Vitasovićem, Draženom Zečićem, Alkom Vuicom, grupama Latino, Big blue i Colonijom, Vlatkom Pokos, Ivanom Plechinger, Viktorijom Đonlić-Rađa i drugima.

U suradnji s poznatim violinistom Goranom Končarom osnovao je 2002. godine klasični festival koji je proglašen među 20 najboljih u svijetu.

Nakon povlačenja s glazbene estrade, 2000-e, ponovo se vraća 2015. godine s mladim talentiranim pjevačima i radi na njihovim albumima angažirajući švedski i američki tim na produkciji pjesama i omogućivši mladim glazbenim nadama skladatelje koji rade i za velike svjetske zvijezde poput Adeli, Bruna Marsa, Rihanne, Beyonce, Justin Biebera, U2-a i drugih.

Zoran Škugor je imao namjeru objaviti biografiju “Moja istina” no zbog raznih pritisaka ljudi iz glazbene branše odustao je od objave te knjige.

Projekt Velika internacionalna manifestacija Artist on Globe – Voda izvor života koju je pokrenuo 2011. godine naišla je na dobar odaziv hrvatskih i inozemnih slikara i glazbenika klasične glazbe. To je jedina izložba na svijetu koja se radi na temu vode i u kojoj sudjeluju vrhunski slikari, a izložba je održana u Zagrebu, Šibeniku, Vodicama i u NP Krka i vidjelo ju je više od 120 000 posjetitelja.

Najveća postignuća

Zoran Škugor se ponosi svim hrvatskim velikim glazbenim zvijezdama koje su svoje prve uspjehe doživjele u suradnji s njim, a čije karijere i danas traju. Kao glazbeni menadžer volio je raditi sa svim svojim glazbenim zvijezdama i uvijek je znao prepoznati talent, te izvući iz pjevača sve ono najbolje što znaju.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*