Ivana Banfić

Ivana Banfić je poznata hrvatska dance zvijezda i pop pjevačica koja je devedesetih godina nastupala pod umjetničkim imenom I Bee. Uz pjevačku karijeru osnovala je i vodi Glazbenu kuću Banfić, školu pjevanja. S obzirom na to da ova pjevačica smatra da je svaka pjesma drukčija i da se svakom pjesmom treba drukčije predstaviti publici, kroz svoju karijeru bila je sklona čestom mijenjanju imidža. Pjesme s kojima je stekla popularnost na glazbenoj sceni su: Šumica, Godinama (duet s Dinom Merlinom), To je vrijedilo čekati (duet s Tonyjem Cetinskim), Nag (duet s pokojnim Dinom Dvornikom), Žena zna, Imam te, Navodno i mnoge druge. Objavljuje kolumne pod nazivom Iza ogledala, a na društvenim mrežama redovito obavještava svoje fanove o novim aktivnostima.

Obrazovanje

Ivana Banfić je završila srednju glazbenu školu, smjer klavir. Nakon završene srednje škole planirala je upisati Glazbenu akademiju no posvetila se profesionalnom pjevanju.

Nakon četrdesete godine svog života upisala je studij psihologije i psihoterapije u Centru za integrativni razvoj u Zagrebu jer joj je bila velika želja da pomaže ljudima. Diplomirala je 2017. godine.

Privatni život

Ivana Banfić je rođena u Zagrebu 16.11.1969. godine. Provela je sretno djetinjstvo u Švicarskoj i odrasla u glazbenoj obitelji sa svojim roditeljima Ivanom i Biserkom Banfić, te bratom Nevenom koji je također glazbenik, gitarista u grupi Gea.

Pjevačica se počela glazbom baviti vrlo rano u djetinjstvu kroz svoje školovanje u klasičnoj glazbi, a od svoje četrnaeste godine nastupa kao back vokal za poznate hrvatske pjevače. Krajem osamdesetih godina počinje nastupati kao solo izvođač.

Na HTV-u je vodila sa Severinom popularnu glazbenu emisiju Top Cup.

Od 1993. godine u braku je sa svojim bivšim menadžerom Robertom Magićem, no par se razveo 2005. godine

Od 2008. godine udana je za televizijskog producenta Kruna Ladišića. Vjenčanje se održalo u tajnosti jer Ivana nije htjela da njihovo vjenčanje preraste u medijski cirkus.

Ivana i Kruno imaju sina Jana rođenog 9.6.2009. godine.

Ivana govori dva strana jezika, engleski i njemački. Sportski je tip osobe i čitav život redovito vježba odlazeći u teretanu tri puta dnevno, a omiljeni hobiji su joj čitanje i plesanje, voli putovati i istraživati.

Posao

Ivana Banfić se prvi put publici predstavila debitantskom izvedbom pjesme “Dođi” na Zagrebfestu 1990. godine koju je napisao pokojni Dino Dvornik.

Pjesmom “Daj povedi me” 1991. u Sarajevu bila je hrvatski predstavnik za Euroviziju, a prvi album kojeg je snimila nosi ime “Vozi me polako”. Album je snimljen u tehno stilu i Banfić je postala prva hrvatska dance pjevačica. No, do promocije albuma nije došlo zbog rata u Hrvatskoj.

Pod umjetničkim imenom I BEE snimila je dva albuma, “Istinite priče I” i “Mala škola ABC”. U tom razdoblju proslavila se kontroverznim pjesmama “Šumica”, “Šumica II”, “Da mu nisam dala” i “Cigareta” koje su postale dance hitovi i bile na prvim mjestima svih radio i TV lista, te osvojile simpatije kod slušatelja.

Album “Bogovi su pali na tjeme” izdaje 1996. na kojem se nalazi pjesma “Nag”, veliki disko hit duet s Dinom Dvornikom, a te godine prvi put nastupa i na Splitskom festivalu s pjesmom “Fatamorganaurokana”. S albuma “Kalypso” najveći ljetni hit na hrvatskoj glazbenoj sceni je bila pjesma “Navigator”.

Početkom 2000-ih Ivana Banfić je promijenila stil i njezine pjesme su ozbiljnije, kvalitetnije i zahtjevnije. Na 4. hrvatskom radijskom festivalu nastupila je s pjesmom “Imam te” i izdala album “Žena devedesetih” (1999.) koji je prodan u zlatnoj tiraži. Album je predstavila na Splitskom festivalu sa skladbom “Sad” koju potpisuje Gibonni.

Svoj najuspješniji album koji je prodan u više od 60 000 primjeraka i nagrađen s 11 glazbenih nagrada na raznim festivalima glazbe izdaje 2001. pod nazivom “Ona zna”. S Dinom Merlinom snimila je vrlo uspješan duet “Godinama”, a pjesma je osvojila Porina za hit godine.

Godine 2002. povodom Svjetskog nogometnog prvenstva u Japanu snima duet s Claudiom Beni.

Ivana Banfić je izdala još albume “Glamour” (2004.), “Vjerujem” (2006.) i “Zlatno pravilo” (2013.). Zamijećen uspjeh je postigla pjesma koju izvodi u duetu s Tonyjem Cetinskim “To je vrijedilo čekati” i pjesma “Mir” s kojom je nastupila 2008 na Dori. Na CMC-u nastupila je prvi put 2013. s izvedbom “Izgužvana svila”, a 2017. snimila je duet s Mariom Rucnerom naslova “300km/h”.

U ožujku 2017. Ivana Banfić je proslavila 25 godina svoje karijere spektakularnim koncertom u KD Vatroslava Lisinskog.

Najveća postignuća

Ivana Banfić, jedna od prvih predstavnika dance scene devedesetih godina u Hrvatskoj, kroz svoju bogatu pjevačku karijeru osvojila je brojne festivalske i diskografske nagrade, te bila mnogo puta na vrhu top ljestvica.

Pjesma koju izvodi u duetu s Dinom Merlinom “Godinama” osvojila je Porina u kategoriji hit godine, a na Hrvatskom radijskom festivalu nosi titulu izvođača s najviše nagrada u povijesti tog festivala.

Najveći njezin solo hit je pjesma “Imam te” koja je tri puta bila na vrhu hrvatske nacionalne top ljestvice Zlatni gong, te predstavila Hrvatsku na Eurosong OGAE i bila nominirana za nagradu Porin, a najprodavaniji album “Ona zna”.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*