Ivana Plechinger

Ivana Plechinger poznata je hrvatska pjevačica, voditeljica i spisateljica. Simpatiju publike osvojila je otpjevavši hit “Mala ptica nebeska”, kao i kasniji “Pitali momci”. Mnogi je pamte i po ulozi voditeljice u dječjoj emisiji “Hugo” na HRT-u, ali i u drugim emisijama na RTL televiziji. Nakon teškog životnog razdoblja napisala je i knjigu.

Obrazovanje

Osnovnu školu Ivana je završila u Našicama, dok je glazbenu školu pohađala u Osijeku. Potom se sa 16 godina preselila k baki u Zagreb gdje je dovršila gimnaziju i glazbenu školu.

Diplomirala je na Muzičkoj akademiji.

Privatni život

Rođena je u Zagrebu 3.7.1973. godine.

U dugogodišnjem je braku s glazbenikom Brunom Kovačićem s kojim ima dvojicu sinova – Jana i Viga.
Ivana je u 39. godini pretrpjela moždani udar. Priznala je kako joj je to životno razdoblje bilo teško, toliko da joj se život okrenuo naopačke.

Upravo zbog tog iskustva, ali i nakon što joj je umro otac, napisala je knjigu u kojoj je opisala svoju borbu. Pisanje je u početku shvatila kao svojevrsnu terapiju koja će joj pomoći tijekom teških dana, a kasnije je urodilo izdanom knjigom.

Nakon tog teškog razdoblja Ivana je nastavila i dalje živjeti normalnim životom. Hrani se zdravo, no ipak svakodnevni stres pokušava što je više moguće ublažiti i smanjiti. To nastoji postići meditacijom.

Godišnje odmore provodi s obitelji, posebice putujući kamperom.

Posao

Nakon što je završila glazbenu školu u Osijeku, Ivana je u Zagrebu počela pjevati u glazbenom sastavu Funny Hill. Nakon toga započela je samostalnu pjevačku karijeru.

1994. godine zapjevala je hit “Mala ptica nebeska”, kada je osvojila publiku diljem Hrvatske.

Tako je prvi album koji je izdala nosio naziv “Ivana Plechinger”, a publici je predstavljen 1996. godine.

Te je godine Ivana usporedno s pjevanjem i skladanjem započela i svoju voditeljsku karijeru. Naime do 2004. godine vodila je dječju emisiju “Hugo” koja se prikazivala na Hrvatskoj radioteleviziji.

Značajan je i njezin nastup na Dori 1997. godine kada je otpjevala pjesmu “Zora”.

1998. godine svjetlo dana ugledao je drugi album “Pitali momci”.

Nakon HRT-a, Ivana je počela raditi na RTL televiziji gdje je vodila nekoliko emisija, a jedna od njih je bila i “Kvazi kviz”. Nakon odlaska s RTL-a, 2004. godine, otvorila je dječju rođendaonicu pod nazivom “Tulumulu”. Ipak, voditeljsku karijeru nastavila je na Narodnom radiju.

Autorica je knjige “Ono što ostaje, uvijek ljubav je” u kojoj je opisala svoju borbu kada je preživjela moždani udar. Ističe kako ovo nije autobiografska proza, već knjiga o radosnog života. Knjigu je objavila Naklada Ljevak.

Ivana radi i videoblogove koje objavljuje na svom YouTube kanalu u kojima govori o svojim životnim iskustvima.

Najveća postignuća

Tijekom svoje pjevačke karijere Ivana Plechinger objavila je dva albuma te je ostvarila suradnje s poznatim hrvatskim pjevačima kao što su Oliver Dragojević, Jacques Houdek i Vannom.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*