Ivana Vrdoljak Vanna

Ivana Vrdoljak Vanna poznata je hrvatska pop pjevačica rođena 1.9.1970. godine u Koprivnici pod djevojačkim prezimenom Ranilović. Prvi puta nastupila je 1980. godine otpjevavši pjesmu “Yesterday”. Nakon ovog nastupa na smotri mladih talenata polako su se nanizali ostali nastupi, pobjede i uspjesi.

Obrazovanje

U rodnoj Koprivnici polazila je osnovnu i glazbenu školu, a nakon toga i srednju ekonomsku školu. 1989. godine upisala je smjer engleski i francuski jezik s književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Privatni život

Vanna je rođena 1.9.1970. godine u Koprivnici. Njezini roditelji su Ankica i Bolto Ranilović. Otac joj je umro 2008. godine, a po zanimanju je bio diplomirani inženjer arhitekture i volio je slikati. Pjevačica ima jednu sestru – Jasminku.

Vanna je udana za supruga Andriju, a par zajedno ima dvoje djece – kćer Janu i sina Luku. Andrijini roditelji su otac Antun (poznati hrvatski glumac i redatelj) te majka Branka. Vanna i Andrija upoznali su se za vrijeme najveće popularnosti grupe ET. Andrija je tada, početkom 1990-ih imao suprugu Maju Breitenfeld i dvoje djece. No, rastao se i započeo vezu s Vannom.

Vanna osim pjevanja voli i pomagati te tako nastupa već nekoliko godina u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula koncertom “Božić u INK-u”. Pjevačica humanitarno sudjeluje uz ostale poznate pjevače za Udrugu cerebralne paralize u Istarskoj županiji.

Posao

Vanna je prvi put nastupala s 10 godina u Koprivnici na smotri mladih talenata, a kasnije je nastupala na Prvom pljesku Koprivnice te na natjecanju u Zagrebu.

Karijeru je započela u radijskoj emisiji “Demo X” s voditeljem Bahrijom Golubovićem. Nakon toga počela je nastupati s Ilanom Kabiljom, a zajedno su snimili desetak pjesama, među poznatijima je pjesma “Zlatna noć” kojom su osvojili Zlatnu notu. 1990. su dogurali čak i do pratnje poznatoj grupi “Boa” koja je bila predgrupa Davidu Bowieju u Maksimiru.

Ilan, njezin tadašnji pjevački partner, upoznao je Vannu s mnogim poznatim grupama kao što je na primjer grupa Electro Team. Vanna je postala član te grupe te ostaje zapažena pjesmom “Molitva za mir”.

1993. godine s pjesmom “Tek je 12 sati”, koju se i dan danas može čuti u diskotekama i na radiju, postaje hit desetljeća i njome 1994. godine osvajaju Porine (za izvedbu i videospot). Godinu dana kasnije hit postaje nova pjesma “Da ti nisam bila dovoljna” te je također nagrađena Porinom kao hit godine. Pjevačica je nastupala čak i na predstavama (“Macbeth”, Shakespeareova tragedija) s pjesmom “Memories”.

1996. godine s istom grupom Vanna objavljuje posljednji album pod nazivom “Anno Domini 1996”. Album se snimao šest mjeseci i također je sadržavao pjesme koje su kasnije nagrađivane Porinom. Rasprodao se u više desetaka tisuća primjeraka. Pjevačica je surađivala na nekim pjesmama (“Don’t let the sun go down”) s pjevačem Tonijem Cetinskim i tada je dobila Porin za vokalnu suradnju.

1997. godine Vanna počinje nastupati u TV emisijama. U emisiji “I to sam ja” izvodi country i jazz standarde.

1998. godine grupi Elektro Team nazire se kraj, Vanna postaje majka i posvećuje se solo karijeri. Nakon raspada grupe, nastupala je na 1. hrvatskom jazz saboru te je snimala duet s Gibonnijem pod nazivom “Ja ću budna sanjati”. Za navedenu pjesmu dobila je Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

2000. godine objavila je solistički album pod nazivom “24 sata”, također jedan od prodavanijih albuma.

2001. godine izvela je pjesmu “Strings of my heart” te pobijedila na Dori ovom pjesmom koju je napisao Tonči Huljić, a istom pjesmom te godine osvaja 10. mjesto za pjesmu Eurovizije u Kopenhagenu.

Nakon nastupa na Eurosongu, te iste godine izdaje album pod nazivom “Vanna u Lisinskom”, a nakon toga redali su se hitovi. 2007. godine hit pjesma bila je “Ledeno doba”, 2008. najveći hitovi skupljeni su u album “Platinum collection”, a 2010. godine u albumu “Sjaj”.

2005. godine pjevala je pjesmu “Božić bili” kao soundtrack filma i tv serije “Duga mračna noć”, redatelja Antuna Vrdoljaka, njezinog svekra. Za ovu pjesmu dobila je nagradu Porin za najbolji ženski vokal.

Nakon duže stanke, vratila se drukčijem zvuku svojih pjesama. 2007. godine lansira pjesmu “Početak i kraj” i tako se vraća na vrh Hr Top 20 i Top 5 pjesama. Ova godina bila je prekretnica u svemu, kao u izvođenju pjesama, tako i u njenim suradnicima. Počela je surađivati s Brunom Kovačićem, Nikšom Bratošom, Arsenom Dedićem, Akijem Rahimovskim, Huseinom Hasanefendićem, Oliverom Dragojevićem, Deanom Oreškovićem i drugima. Albumom “Ledeno doba” svidjela se i nekim novim obožavateljima.

2009. godine je pjevala u HTV-ovom showu Evergreen, a iste godine osvojila je nagradu Hrvatskog radijskog festivala za pjesmu “Tiha snaga” u duetu s Jacquesom Houdekom. Sve hitove objavljuje na “Platinum Collection”.

Godinu kasnije sudjeluje u reality showu “Zvijezde pjevaju” kao članica žirija te je iste godine postala i izdavač “Mediteran film” njezinog supruga Andrije.

Albumom “Sjaj” s pop-rock pjesmama nastavlja svoju karijeru. Novi suradnici navedenog albuma bili su Nikolina Kovačević i Mario Huljev.

2013. godine izvela je koncert u sklopu 20 godina glazbene karijere te u skladu s tim i prigodni album pod nazivom “Zajedno 20 godina”.

2016. godine izdala je album pod nazivom “Ispuni mi želju”.

Najveća postignuća

Zagrebfest 1990. pjesmom “Zlatna noć” Ilan&Ivana osvajaju “Zlatnu notu” u večeri debitanata. 1992. godine nastupaju na “Disco Mix Competition” (London, diskoteka Ministry of sound)

S pjesmom “Tek je 12 sati” u samo nekoliko dana osvajaju Porine za najbolju izvedbu grupe s vokalom i najbolji videospot godine.

1994. godine također osvaja nagradu za album “Second To None”, Porin za najbolju grupu s vokalom, videospot i videoprogram.

1995. godine hit postaje “Da ti nisam bila dovoljna” te osvaja Porin za hit godine.

1996. godine osvaja Porin za vokalnu suradnju s Tonyjem Cetinskim, pjesmom “Don’t let the sun go down”, a postaje i član Upravnog odbora Porina.

1998. godine osvaja Nagradu hrvatskog glumišta.

1999. godine osvaja nagradu Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Nastupa na Zadarfestu i osvaja nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Nastupa u radijskoj emisiji “Do zvijezda zajedno”.

2000. godine nastupa na Dori, pjesmom “Kao rijeka” gdje osvaja 2. mjesto. Također, iste godine osvaja Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu te je primljena u Hrvatsku zajednicu umjetnika. Prvim nastupom na Melodijama hrvatskog Jadrana publiku je osvojila pjesmom “Ako je vrijedilo išta” nagradu za najcjelovitije djelo. U Americi iste godine održava koncerte i pjeva američku himnu sa studentima Rochester Institutea.

Pobjeđuje na zadarskom festivalu pjesmom “Pomozi mi sad”, a kasnije pobjeđuje na Dori s pjesmom “Strings of my heart”.

2001. godine nastupa za pjesmu Europe i osvaja 10. mjesto. Na Zadarfestu pjesmom “Više nisi moj” opet osvaja nagradu stručnog ocjenjivačkog suda.

2002. godine pjesmom “Živi kako znaš” osvaja najbolju vokalnu izvedbu.

2003. godine na Splitskom festivalu osvaja nagradu za najbolju vokalnu izvedbu, te kasnije opet pobjeđuje na Zadarfestu.

2004. godine nastupa na Hrvatskom radijskom festivalu.

2005. godine autorica Antonela Marušić objavljuje Vanninu biografiju pod nazivom “Glas iz prvih redova”, te se smatra prvom biografijom nekog hrvatskog glazbenika ili glazbenice. Iduće godine osvaja Porin za album “Vanna s prijateljima u Lisinskom” i to opet za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

2009. godine osvaja nagradu stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatskog radijskog festivala s pjesmom “Tiha snaga”.

Autor: A. Ž.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*