Nina Badrić

Nina Badrić poznata je kao višestruka osvajačica Porina i pop pjevačica te jedan od najnagrađivanijih glazbenika s popularnošću izvan granica Hrvatske. Svoju je glazbenu karijeru gradila od malih nogu.

Obrazovanje

Nina Badrić je pohađala osnovnu školu “Otokar Keršovani”, a glazbom se počela baviti kada je imala samo devet godina pjevajući u zboru “Zvjezdice”.

Privatni život

Nina Badrić rođena je u Zagrebu 4.7.1972. godine od majke Mile i oca Sime. Nina ima i dvije sestre, Dijanu i Sunčicu.

Već je kao dijete znala da će glazba biti dio njenog života pa je s devet godina počela pjevati u poznatom dječjem zboru. Sa “Zvjezdicama” je proputovala skoro cijeli svijet, snimila nekoliko albuma te stekla glazbeno iskustvo u gospelu i zbornom pjevanju. U zboru je bila sedam godina, a potom je bila prateći vokal već uhodanim hrvatskim bendovima poput Parnog valjka, Prljavog kazališta i drugih.

Godine 2006. udala se za dugogodišnjeg dečka, poduzetnika, Bernarda Krasnića u istarskim Balama, a nakon šest godina par se rastao. Nina je ostala poznata i po dobrim prijateljskim odnosima s ruskim milijarderom Andrejem Meljničenkom i njegovom suprugom Sandrom.

Navela je kako ju često povezuju s mlađim muškarcima budući da je bila u braku s muškarcem mlađim od sebe. Nadodala je kako ju kod muškarca ne privlači fizički izgled, već inteligencija, humor i duhovitost.

Posao

Nina je radila u jednom butiku gdje ju je otkrio Dino Dvornik dok je pjevušila. Dino joj je rekao da ugasi radio i da sama otpjeva istu melodiju. Bio je oduševljen njezinim glazbenim talentom te je s Ninom obišao nekoliko vodećih diskografskih kuća u Zagrebu.

Nakon toga nastupala je na “Croviziji” s pjesmom “Ostavljam te”. Tada je potpisala svoj prvi profesionalni ugovor s Croatia Recordsom te 1995. godine predstavlja svoj prvi album “Godine nestvarne”.

1997. godine Nina objavljuje svoj drugi album “Personality” za izdavačku kuću Zg Zoe Music. Taj je album bio najprodavaniji 1997. i 1998. godine, a Nina je za njega dobila čak dva Porina – za najbolji album pop i zabavne glazbe i za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

1999. godine predstavlja svoj treći album “Unique” na kojemu je surađivala s brojnim utjecajnim ljudima s glazbene scene poput Ante Pecotića, Boytronica, Željka Banića, Igora Geržine, Ilana Kabilja, članica grupe Divas i drugih.

Četvrti album nosi naziv “Nina”, a izlazi krajem 2000. godine. Najavna je pjesma bila “Nek ti bude kao meni”. Producent albuma je Darko Juranović, a pri izdavanju albuma Nina je surađivala i s Ivanom Husar Mlinac, Baby Dooksom, Sandrom Sagenom, Sonjom Kovač, Miroslavom Lesićem, Aleksandrom Kovač i drugima.

2003. godine Nina je objavila studijski album “Ljubav” na kojemu su se našle poznate pjesme “Čarobno jutro” i “Za dobre i loše dane”. Iste je godine objavila kompilaciju “Collection”.

Vrhunac svoje solističke glazbene karijere Nina je ostvarila koncertom u Domu sportova u Zagrebu na Valentinovo 2005. godine. Tim je koncertom podržala UNICEF-ovu akciju udomljavanja djece i cijeli je koncert bio humanitarnog karaktera. Ante Gelo i Darko Juranović za ovu su priliku obradili Ninine stare hitove i pripremili ih u novom aranžmanu, a cijeli je koncert izdan na CD-u “Ljubav za Ljubav – Live”.

2007. godine Nina je publici predstavila svoj sedmi studijski album “07” koji je pripremala u Londonu. Najavna pjesma ovog albuma je “Kralj života moga” koju izvodi u duetu s Ljiljanom Petrović Buttler. Na ovome je albumu radila više od dvije godine i kao i s prethodnim albumom, doživjela je brojne uspjehe. Iste je godine potpisala ugovor s “Frederiqué Constant”, urarskom kompanijom i zahvaljujući reklamnom angažmanu krasila je brojne svjetske časopise poput New York Timesa, Harper’s Baazara, Grazie, pa čak i Voguea.

Album “Nebo” Nina je objavila u studenom 2011. godine.

2012. godine izabrana je da predstavlja Hrvatsku na Eurosongu koji se održavao u Azerbejdžanu. Nastupila je s pjesmom “Nebo” za koju je sama napisala tekst i glazbu. Osvojila je 12. mjesto i izbjegla je plasman u finale zbog čega se našla na meti brojnih kritika. Nakon toga Nina je krenula na veliku turneju te je napunila Beogradsku Arenu i KC Dražen Petrović.

2013. godine Nina je snimila duet s bosanskohercegovačkim pjevačem Mirzom Šoljaninom “Duše su se srele”, a spot su snimali u Zagrebu i Sarajevu.

Pjesmu “Lozinka za raj” Nina je otpjevala u duetu sa srpskim pjevačem Željkom Vasićem, a spot su snimali u Beogradu i Rimu. Iste je godine predstavila dvije nove pjesme: “Cipele” i “Više smo od prijatelja”.

Jedna od najslušanijih pjesama prema nacionalnoj ljestvici Hr Top 40 2016. godine bila je “Dani i godine”, a Nina ju je predstavila publici u svibnju te godine. Iste je godine održala koncert u pulskoj Areni povodom 20 godina njezine glazbene karijere. Tim je koncertom Nina Badrić postala prva i jedina žena koja je nastupila u pulskoj Areni.

Osim pop, RN&B i soul glazbe, Nina se bavi i duhovnom glazbom. Nastupala je na “Bonofestu” u Vukovaru u crkvi sv. Filipa i Jakova. Pjesmu “Tvoje ime” izvela je 2013. godine sa sestrama Husar. Snimila je pjesmu “Negdje mi netko” za album “Pjesma nad pjesmama” VIS-a Jukić, a također nastupa i na koncertu duhovne glazbe “Kamenita vrata” koji je u organizaciji molitvene zajednice Srce Isusovo.

Nina se okušala i u glumačkim vodama. Gostujuću je ulogu ostvarila u HRT-ovoj humorističnoj seriji “Bitange i princeze” 2005. godine. Iste je godine sudjelovala u RTL-ovoj emisiji Roberta Knjaza “Mjenjačnica”.

U dugometražnom filmu iz 2006. godine “Libertas” Nina je glumila pjevačicu u krčmi, a 2010. godine bila je gost u seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Glavna uloga u hrvatskoj sinkronizaciji pripala je Nini 2011. godine u “Mačku u čizmama” gdje je glumila Kitty Meku Šapu, a 2014. godine glumila je Shy u “Magacin Kabare Showu”.

2018. godine je pozvana da uz Tončija Huljića, Petra Grašu, Jacquesa Houdeka i Andreu Andrassy bude članica žirija u RTL-ovoj glazbenoj emisiji “Zvijezde”, a suradnja se nastavila i sljedeće sezone.

Najveća postignuća

Nina Badrić višestruka je dobitnica nagrade Porin. Prvi je Porin dobila 1998. godine za najbolju žensku vokalnu izvedbu, ali i za najbolji album pop i zabavne glazbe, “Personality”. Za izvedbe na albumu “Nina” dobila je 2001. godine Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu, a istu je nagradu dobila i 2004. godine za izvedbu pjesme “Čarobno jutro”. Pjesma “Čarobno jutro” iste je godine proglašena pjesmom godine za što je Nina također dobila Porin, kao i za najbolji album pop i zabavne glazbe, “Ljubav”. Ovaj je album 2004. godine dobio i Porin za album godine.

Nina je osvojila nagrade Hrvatskog radijskog festivala, a dodijeljena joj je nagrada “Index” u Sarajevu za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

2016. godine dobila je nagradu Hrvatske diskografske udruge za najboljeg ženskog izvođača i to za pjesmu “Dani i godine”. Veliki je uspjeh te godine Nina ostvarila pjevajući na najpoznatijem sportskom vjenčanju u Veneciji, tenisačici Ani Ivanović i njemačkom nogometašu Bastianu Schweinsteigeru.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*