Alka Vuica

Alka Vuica poznata je hrvatska pjevačica i kantautorica. Rođena je 8.6.1961. godine u Umagu. Uvijek se izdvajala iz mase i bila drukčija od drugih, a poznata je i kao osoba bez dlake na jeziku. Napisala je mnoge velike hitove za legendarne izvođače poput Denis&Denis, Borisa Novkovića, Željka Bebeka i drugih.

Obrazovanje

U rodnom je mjestu završila osnovnu i srednju školu, a nakon toga seli u Zagreb kako bi studirala defektologiju.

Privatni život

Djetinjstvo je provela mirno, ali i u strahu jer je imala jako strogog oca koji joj ništa nije dozvoljavao pa tako nije smjela otići ni u izviđače. Njezina rođakinja je poznata hrvatska dizajnerica Matija Vuica.

Kad je stigla u Zagreb zbog studija, počela se ponašati razuzdano i vodila se mišlju da sve treba probati. Kad joj je bilo 18, zaljubila se u bubnjara Srebrnih krila Adija Karaselimovića. Veza je trajala četiri godine, a Alka je u potrazi za novim društvom stekla dugogodišnje prijatelje poput Mije Begović, naše poznate glumice.

1998. godine, kad je bila na vrhuncu popularnosti upoznala je Vuka Veličkovića, proslavljenog srpskog slikarskog umjetnika, s kojim je dobila sina Arijana. Ni ta veza nije potrajala, ali i danas provode zajedno zime i ljeta kao prava obitelj. Arian je rođen 26.3.1989. godine. Studirao je produkciju u Londonu, a pokrenuo je i svoj elektronički bend koji se zove InUrFace.

Alka je ponovo pronašla svoju sreću i mir 2012. godine sa Zlatkom Arslanagićem, bosanskim ugostiteljem s kojim planira vjenčanje.

Posao

Tijekom faksa upoznala je Karla Metikoša i izrecitirala mu neke svoje stihove, na što je on ostao ugodno iznenađen i upoznao je s Josipom Lisac. S obzirom na to da je Josipa Lisac uvijek bila institucija hrvatske glazbe, Alki su se otvorila mnoge prilike nakon što je Josipa uzela njene tekstove. Tako je postala tražena među grupom Denis&Denis, Vladom Kalemberom, Tajči, grupom Neki to vole vruće i mnogim drugima.

Poznate su njezine pjesme poput Ja sam lažljiva koju je napisala za Denis&Denis, Ni na sjever ni na jug u izvedbi Sandija Cenova, Ja sam zaljubljen koju je otpjevao Tony Cetinski i Danas sam luda, Josipe Lisac.

Nakon što je shvatila da joj pisanje leži, odlučila je pisati pjesme i za sebe pa tako 1993. izlazi njen album prvijenac Laži me s istoimenim singlom. Dvije godina nakon toga snima novi album pod nazivom Za tebe čuvam sebe na kojem se nalazio i velik hit Ej, šta mi radiš. 1997. izlazi Alkatraz, 1999. Balkan girl, a 2001. Profesionalka. Nakon toga uslijedio je Cirkus 2004. i nakon poduže stanke 2013. Alkina Kafana.

Budući da joj kamere leže, našla se i na televiziji kao voditeljica svog talk showa Jedan na jedan, ali i kao urednica stalne rubrike Alka Individualka u showbizz magazinu Red carpet. Osim toga pisala je i kolumne za razne tjednike i mjesečnike. Oba su joj posla ležala jer je spontana i britkog humora.

Najveća postignuća

Alkina pjesma Laži me bila je proglašena za hit godine 1994., a uz to joj je uručena i nagrada za kantautora godine.

1996. biva nagrađena prvom nagradom na Melodijama hrvatskog Jadrana za scenski nastup. 2010. osvojila je nagradu Zvonimir Golob za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu.

Alka se prometnula u jednu od najvećih ikona Hrvata, te je zbog svog modnog izričaja, drukčijeg humora i kvalitetnih stihova postala cijenjena umjetnica za koju se smatra da ima neponovljiv talent.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*