Massimo Savić

Massimo Savić je poznati hrvatski pjevač i glazbenik. Massimo je višestruki dobitnik diskografske nagrade Porin u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe. Albumima “Dodirni me slučajno” i “Sunce se ponovno rađa” popeo se na sam estradni vrh.

Obrazovanje

Massimo se školovao u Istri do 10. godine svog života. Potom se odselio u Milano na godinu dana, a zatim je iz Milana otišao u Australiju, u Sidney gdje je pohađao Bellevue Hill školu i završio peti i šesti razred. Nakon toga se vratio u Istru.

U Zagrebu je završio Tehničku školu te je po zanimanju precizni mehaničar za medicinske instrumente.

Privatni život

Massimo Moreno Savić, javnosti poznat kao Massimo rođen je 6.06.1962. godine u Puli. Do 3. godine života živio je u Istri, u mjestu Raša. No, tada su se njegovi roditelji rastali i on se preselio s majkom u Aversi, mjesto pokraj Napulja gdje se povezao s tetom Eleonorom koja ga je podučavala talijanskim narodnim pjesmama.

Kada je imao 6 godina otac mu je umro od leukemije. Massimo se vratio u Istru gdje je ostao do svoje 10. godine, a onda je otišao na godinu dana u Milano. Iz Milana se preselio u Australiju, u Sidney.

S obzirom da je zaboravio hrvatski jezik, povratak iz Sidneya ponovno u Istru mu je bio poprilično težak. U školi i s prijateljima je govorio na engleskom jeziku te je morao ponovno učiti hrvatski jezik.

U Istri je upao u loše društvo te je sudjelovao sa svojim prijateljima u ozbiljnom prijestupu. Čuvao je stražu dok su njegovi prijatelji krali stvari iz supermarketa. Od teže kazne spasio ga je socijalni radnik Branimir s kojim se morao viđati nekoliko puta tjedno.

S Branimirom je i danas dobar prijatelj. Ubrzo je kupio električnu gitaru koju je svirao i po 10 sati dnevno te samo nakon nekoliko mjeseci vježbanja postao jedan od najboljih gitarista u labinskom kraju.

Svoju sadašnju suprugu Eni Kondić upoznao je 1990. godine. Eni je pisala tekstove za njegov album “Zemlja plesa”. Zaljubili su se i ubrzo počeli živjeti zajedno. Vrhunac njihove ljubavi je bio 1992. godine kad su dobili kćer Mirnu.

Massimo navodi kako se Eni danas vrlo teško odlučuje pisati mu tekstove za pjesme jer je vrlo strog i kritičan prema njoj kad je posao u pitanju. Najviše voli provoditi slobodno vrijeme sa suprugom i kćeri na putovanjima.

Massimo Savić priznaje da iako je kršćanski odgojen i ima sve sakramente, po uvjerenju je agnostik.

Posao

Godine 1979. odselio se u Zagreb. Nedugo nakon dolaska u Zagreb osnovao je band “Dorian Gray” s Brankom Terzićem, Vedranom Čupićem i Emilom Krnjićem.

Prvi nastup grupe bio je u klubu Lapidarij 1981. godine. Nastavili su svirati po kultnim zagrebačkim mjestima poput KSET-a.

Godine 1983. band je izdao album “Sjaj u tami”, a istoimena pjesma je postala veliki hit te je i danas vrlo popularna. Pjesma Sjaj u tami je obrada pjesme The Walker Brothers-a “The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore”.

Band je izdao još jedan album 1984. godine “Samo za tvoje oči”. Album se snimao u Švedskoj što je rezultiralo velikim troškovima. Jugoton je pokrio samo trećinu troškova, a ostatak duga su članovi Doriana Graya morali sami platiti. 1986. godine band se raspao zbog financijskih problema.

Godine 1986. upoznao je Zrinka Tutića koji mu je napisao neke od njegovih najpoznatijih pjesama, kao što je primjerice “Stranac u noći”. Njihova posljednja suradnja je bila 1996. godine kad je nastao album “Benzina”. Savić je intenzivno surađivao i s EKV-om. Zajedno su radili na albumu “Tatoo”.

Massimo je bio član udruge Labin Art Expressa u okviru koje je nastao band Metal Guru. 1998. godine s Metal Guru-om Savić je predstavljao Hrvatsku na EXPO-u u Lisabonu.

Massimo Savić je 2002. godine potpisao ugovor s Aquariusom i nastao je album “Massimo”. U ožujku 2003. godine nastupao je u Opatiji na večeri posvećenoj pjesmama Arsena Dedića gdje je briljirao s Arsenovom pjesmom “Ne plači”.

Iduće godine je oduševio sa skladbom “Ostavljam te samu” na večeri posvećenoj Zdenku Runjiću. Na manifestaciji Zlatna ploča koja se održala u Rijeci 2004. godine otpjevao je dvije Gibonnijeve pjesme: “Libar” i “Oprosti”.

S grupom Meritas otpjevao je pjesmu “Odjednom ti”. Pjesma je promovirana u svibnju 2004. na Dori, završila je na 7. mjestu i postala veliki hit.

“Vještina I” i “Vještina II” su albumi koji su Massimu donijeli veliku popularnost. Na njima se nalaze autorske pjesme i obrade pjesama poznatih i popularnih pjevača poput Gibonnija, Azre, Bijelog dugmeta.

29.09.2008. godine objavio je album “Sunce se ponovno rađa”. Na albumu se nalazi i duet s Nenom Belenom “Zar više nema nas” koji je oduševio i odnio najviše nagrada na 11. večerima Dalmatinske Šansone u Šibeniku.

Krajem 2008. godine nastupio je u Beogradu u prepunom Sava centru. Karijeru mu je obilježio i koncert pod nazivom “Massimo sings Sinatra”. U studenom 2011. nastao je njegov novi album “Dodirni me slučajno” na kojem se nalazi istoimeni hit te duet s Ninom Badrić “Prospi riječi”.

Album “1 dan ljubavi” je izdao 2015. godine. Iste godine je postao članom žirija s Aleksandrom Kovač, Željkom Joksimovićem i Tončijem Huljićem u poznatom glazbenom projektu “X Factor”.

Najveća postignuća

Massimo Savić 17.08.2013. obilježio je 30 godina karijere koncertom u prepunoj pulskoj Areni. O samom značaju koncerta koji je bio Massimov najveći izazov u karijeri govori i podatak da ga je HTV izravno prenosio.

Na Valentinovo 2014. i 2015. godine rasprodao je zagrebački Dom sportova. Savić je ostvario veliki uspjeh s pjesmama “Suze nam stale na put” i “Ispod nekog drugog neba” koje se nalaze na njegovom novom albumu “1 dan ljubavi” izdanog 2015. godine.

Massimo je svoju popularnost potvrdio i rasprodanim Sava centrom u Beogradu.

Massimo Savić dobitnik je 9 nagrada Porin. 2004., 2005., 2006., 2007., 2012., 2013., 2014. godine pobijedio je u kategoriji za najbolju mušku vokalnu izvedbu, a 2015. godine osvojio je Porin u dvije kategorije: za najbolju mušku vokalnu izvedbu i za najbolji album pop glazbe.

Autor: A.Z.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*