Tony Cetinski

Tony Cetinski poznati je hrvatski pjevač, operni pjevač i glazbenik. Sudjelovao je na Eurosongu sa pjesmom “Nek ti bude ljubav sva”, te snimio duet s svjetski poznatim opernim pjevačem, tenorom Jose Carrerasom. Uz to, pjevao je s Placidom Domingom i Michaelom Boltonom. Na vrhuncu svoje popularnosti, Tony Cetinski bio je prvi hrvatski izvođač koji je svojim koncertom dva puta napunio zagrebačku Arenu. Rođen je 1969. godine u Puli.

Obrazovanje

Tony Cetinski odmalena je počeo sa glazbenom naobrazbom. Već je kao dijete odlazio u glazbeni vrtić. Glazbeno obrazovanje nastavio je kroz osnovnu i srednju školu. Kao dijete bavio se i raznim sportovima, među kojima se ističe skijanje, a tu su još bili i tenis, odbojka, nogomet, rukomet i košarka. Usporedno sa srednjom Hotelijersko-turističkom školom pohađao je i glazbenu školu. Nakon srednje škole počeo se profesionalno baviti glazbom, pa nije dalje nastavio svoje školovanje.

Privatni život

Tony Cetinski rođen je u Puli 1969. godine, a pravo ime mu je Anthony. Otac Mirko također je bio uspješan pjevač, posebnice 60-ih godina. Majka Vinka bila je doministrica turizma. Tony ima i mlađeg brata Mattea, koji se u mladosti također profesionalno bavio glazbom, posebno 90-ih godina prošlog stoljeća, ali onda se posvetio stjecanju fakultetske diplome i kasnije karijerom u menadžmentu.

Tony je kao dijete bio vrlo živahan. Svoju energiju trošio je na raznim sportovima koje je igrao, ali već odmalena je pokazivao interes za glazbu. Ne samo da je pohađao glazbeni vrtić, već je redovito kroz igru radio privatne koncerte svojim roditeljima, susjedima i prijateljima. Sa 15. godine osnovao je vlastiti bend i uz pjevanje, učio svirati razne instrumente. Tony tako danas svira klavir, bas-gitaru i bubnjeve.

Devedesetih godina krenula je njegova profesionalna glazbena karijera i to nakon sudjelovanja u tada jako popularnoj tv-emisiji “7. noć”. Tony je tada dobio priliku surađivati s velikim glazbenim menadžerima, pa se 1991. godine preselio se u Zagreb, iz Rovinja gdje je do tada živio.

1994. godine, na izboru za Miss Dubrovačko-Neretvanske županije, upoznao je svoju buduću suprugu Antonelu Butigan, koja je na tom natjecanju bila natjecateljica. Vjenčali su se nakon godinu dana veze i u braku dobili sina Christiana. Brak je trajao šest godina, nakon čega se par razveo.

2007. godine Tony Cetinski drugi put se oženio, ovaj put za svoju menadžericu, s kojom je prije toga bio osam godina u vezi. Par je 2009. godine dobio kćer Piju, ali je njihov brak također završio rastavom 2012. godine. Dvije godine kasnije Tony se oženio po treći put, petnaest godina mlađom Vinkovčankom i medicinskom sestrom Dubravkom Dujak. Par se oženio u Las Vegasu.

Iz svojih propalih brakova Tony je vukao afere oko neplaćanja alimentacije, neplaćanja poreza i komunalnih naknada, ali najveća financijska afera u koju je Tony bio upleten ticala se njegovih roditelja. Od 2011. do 2016. protiv Vinke Cetinski podignute su tri optužnice koje su je teretile za pranje novca, utaju poreza i zlouporabe položaja, a suđenje se odgađalo do rujna 2016. godine.

Posao

Tony Cetinski započeo je profesionalnu glazbenu karijeru 1988. godine kada je snimio svoj prvi album nazvan “Srce nikada ne laže”. Ipak, prava slava za Tonyja je stigla tek u devedesetim godinama. 1992. godine izdao je svoj drugi album “Ljubomora 1”, koji je sadržavao njegove prve velike hitove “Elvis in me”, “Tebe ne bih mijenjao”, “Marina” i druge. Sljedeće godine izdao je album “Ljubomora 2” s dodanim hitovima, poput “Nek te zagrli, netko sretniji”.

1994. godine Tony Cetinski nastupio je na Eurosongu u Dublinu, kao predstavnik Hrvatske, s pjesmom “Nek ti bude ljubav sva”. 1995. godine izdao je album “Ljubav i bol” koji je sadržavao njegove najveće hitove devedesetih, poput “23. prosinac”, “Tvoje tijelo”, “Ja sam zaljubljen”, “Zauvijek tvoj” i druge. 1996. godine snimio je hit “Morski vuk” u duetu s Oliverom Dragojevićem.

Do 2001. godine snimio je još nekoliko albuma, možda nešto manje popularnosti, ali te godine ponovo je počeo osvajati top ljestvice singlom “Blago onom tko te ima”. Veliku popularnost dosegli su i njegovi albumi “Budi uz mene” iz 2005., “Ako to se zove ljubav” iz 2008. godine, crossover album “Da Capo” iz 2010. i album “Opet si pobijedila” iz 2012. godine.

2009. izdao je live album iz Arene Zagreb, sa svoje Furia Tour turneje, s kojom je Arenu napunio čak dva puta za redom.

Najveća postignuća

Tony Cetinski je potvrdio svoj status velikog pjevača i izvođača već 1994. godine, svojim nastupom na Eurosongu u Dublinu, gdje je sa svojom pjesmom “Nek ti bude ljubav sva” osvojio visoko 16. mjesto.

1996. godine osvojio je Porina za pjesmu “23.prosinac” kao Pjesmu godine. Dobio je nekoliko Porina za vokalne izvedbe, 1999. i 2006. godine za najbolji pop album, a 2010. godine za Hit godine, za pjesmu “Kad žena zavoli”. Uz Porine dobio je još niz nagrada i priznanja. Album “Ako to se zove ljubav” iz 2008. imao je zlatnu nakladu, a album “Budi uz mene” platinastu. 2009. godine Tony Cetinski proglašen je najemitiranijim izvođačem u Republici Hrvatskoj.

2007. Tony Cetinski je sa slavnim svjetskim tenorom Joseom Carrerasom snimio pjesmu “Dolce sono”. Iste godine promovirali su tu pjesmu na zajedničkom koncertu. Time je Tony potvrdio da nije samo uspješan pop-pjevač, već i impresivan tenor koji se može mjeriti sa svjetski uspješnim opernim pjevačima. Pjevao je još i sa Celine Byrne, a Michael Bolton ga je pozvao kao gosta na nastupu u Royal Albert Hallu u Londonu.

Na svojim turnejama, Tony Cetinski nastupao je u Pulskoj Areni, a zagrebačku Arenu napunio je dva dana za redom, što je bio prvi put za hrvatskog izviđača da je u tome uspio. Za svoj doprinos glazbi i kulturi, Tony je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, što je rijetkost među pjevačima.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*