Doris Dragović

Doris Dragović hrvatska je pjevačica koja se proslavila nizom pjesama koje su postigle veliku popularnost. Javnosti je možda najpoznatija kao predstavnica Jugoslavije na Euroviziji 1986. godine s pjesmom “Željo moja” te kada je bila predstavnica Hrvatske na Euroviziji 1999. godine s pjesmom “Marija Magdalena”.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu pohađala je u Splitu. Bila je učenica splitske klasične gimnazije Natko Nodilo (danas I. klasične gimnazije Split). Može se pohvaliti kako je sve razrede srednje škole završila s odličnim uspjehom.

Privatni život

Pravo ime hrvatske pjevačice poznate kao Doris Dragović zapravo je Dorotea Dragović. Rođena je u Splitu, 16.4.1961. godine. Jedina je kćer Alice i Jakova Brace Dragovića. Majka joj je po zanimanju bila knjigovotkinja koja je većinu života provela radeći u “Dalmi”, a otac je bio poštanski službenik.

Dok je Doris bila dijete, maštala je o tome kako će jednog dana biti balerina ili učiteljica. Bila je sramežljivo dijete, ali je po kući uvijek glasno pjevala. Voljela je skupljati autograme na koje je gledala kao na najveće bogatstvo. Ugledala se na glazbenike poput Arsena Dedića, Tereze Kesovije i Gabi Novak. Ljubav prema glazbi naslijedila je od ujaka Edija Radosavljevića, jednog od osnivača “Splitskog festivala”.

1990. godine udala se za vaterpolista Marija Budimira. Iste godine rodila je sina Bornu.

Iznimno veliku popularnost uživala je 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Može se reći kako je bila miljenica hrvatske javnosti. Često je odlazila na utakmice splitskog nogometnog kluba Hajduk te je dugi niz godina bila “kraljica” Torcide, navijačke organizacije tog nogometnog kluba.

Bila je članica političke stranke HDZ i kada je umro prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, držala je počasnu stražu uz njegov odar.

Nakon popularnosti koju je kao “kraljica” Torcide i miljenica Hrvatske uživala 90-ih godina, došlo je do naglog pada njezine popularnosti nakon što ju je Torcida optužila za licemjerje. Naime, 2000. godine u novogodišnjoj noći, za veliku svotu novca, nastupila je u hotelu gdje je slavio crnogorski predsjednik Sima Milošević. Ta ju je kontroverzna odluka, da u poratnim godinama nastupi za crnogorski državni vrh, koštala popularnosti koju je do tada uživala. Torcida ju je javno prozvala i skinula s trona svoje “kraljice”. Kada se pojavila na idućoj Hajdukovoj utakmici dočekana je s negodovanjem navijača, a u javnosti se nekoliko mjeseci uopće nije pojavljivala. Dan danas nerado daje intervjue iako redovito nastupa i surađuje s brojnim hrvatskim pjevačima.

Velika je vjernica. Kaže kako je mir pronašla u braku i religiji. Svake nedjelje, kaže, ide na misu u splitsku crkvu Gospe od Zdravlja.

U jednom je intervjuu 2016. godine objasnila kako svoj privatni život nastoji držati podalje od očiju javnosti i kako se u javnosti ne pojavljuje često jer joj se ne sviđa drskost kojom su novinari počeli zadirati u živote osoba koje sudjeluju u javnom životu.

Posao

Početkom 80-ih godina prošloga stoljeća postala je članica grupe “More”. Grupa je početkom tog desetljeća izdala studijski album nazvan “Tigrica” pri nastanku kojeg su surađivali sa Zrinkom Tutićem. Jedna od najpoznatijih pjesama s albuma bila je “Hajde da se mazimo”.

1986. godine Doris je započela solo karijeru. Tada je na “Jugoviziji” nastupila s pjesmom “Željo moja” i pobijedila. S tom je pjesmom iste godine na “Euroviziji” u Norveškoj osvojila jedanaesto mjesto. Po toj je pjesmi nazvan i album koji je postigao platinastu nakladu. Sljedeće je godine izdala album “Tužna je noć” koji je također postigao platinastu nakladu. Uslijedili su albumi “Tvoja u duši”, koji je postigao dijamantnu nakladu, “Pjevaj srce moje” i “Budi se dan”, koji su postigli platinaste naklade. 1990. godine izdana je kompilacija “Najveći hitovi” koja je uključivala sve Dorisine najslušanije pjesme izdane u periodu od 1986. do 1990. godine. Uslijedili su albumi: “Dajem ti srce”, koji je izdan 1992. godine, “Ispuni mi zadnju želju”, koji je izdan 1993. godine, “Baklje Ivanjske”, koji je izdan 1995. godine, “Živim po svom”, koji je izdan 1997. godine i “Krajem vijeka”, koji je izdan 1999. godine.

Najveća uspješnica od svih ovih albuma bio je album “Baklje Ivanjske” koji je nastao u suradnji s Mladenom Bodalecom. Nastupila je na brojnim festivalima poput, recimo, “Zadarfesta” gdje je s pjesmom “Ti”, 1995. godine, osvojila prvo mjesto.

Sljedeće je godine na istom festivalu nastupila s pjesmom “Nešto je od Boga”, a godinu iza toga opet je osvojila prvo mjesto s pjesmom “Nespokoj”. Tri godine za redom, 1994., 1995. i 1996. godine, odnijela je pobjedu na festivalu “Melodije Hrvatskog Jadrana”, pjesmama “Ovo je naša krv”, “Jedini” i “Vrati se”. Na ovom festivalu također osvaja prvo mjesto 1998. godine pjesmom “Kao ti”.

1999. godine je osvojila prvo mjesto na “Dori” pjesmom “Marija Magdalena”, koju je napisao Tonči Huljić. Ovom je pobjedom dobila priliku ponovno sudjelovati na “Euroviziji”. Predstavljajući Hrvatsku, na ovom je natjecanju osvojila je visoko četvrto mjesto.

2000. godine izdan je album “Lice” kojim je pokušala vratiti reputaciju nakon fijaska s nastupom povodom dočeka Nove 2000. godine u jednom crnogorskom hotelu. Album nije dobro prihvaćen jer je singl “Lice”, po kojem je cijeli album dobio ime, od strane hrvatske javnosti protumačen kao plagijat jedne pjesme beogradske dance grupe “Luna”.

U sljedeće dvije godine nastupa na “Melodijama Hrvatskog Jadrana” s pjesmom “Kralj”, na “Zadarfestu” s pjesmom “Robujem” i na “Hrvatskom Radijskom Festivalu” s pjesmom “Krivi ljudi”. 2002. godine vraća se na prvo mjesto “Zadarfesta” pjesmom “Nije mi vrime”, a iste godine osvaja i “Melodije Hrvatskog Jadrana” s pjesmom “Malo mi za sriću triba”, singlom s istoimenog albuma. 2003. godine prvo mjesto na “Splitskom festivalu” osvaja pjesmom “Teret ljubavi”.

U međuvremenu je, 2001. godine, izdana kompilacija njenih najpopularnijih balada pod nazivom “20 godina s ljubavlju”. Nakon pet godina izdavačke pauze, na tržištu se našla kompilacija “The Platinum Collection”.

2009. godine izdan je album “Ja vjerujem” nakon kojeg su uslijedile kompilacije “Love collection” i “Best of”.

2016. godine s Jacquesom Houdekom snimila je duet “Ima nešto u tome” kao najavu za mjuzikl “Pacijenti” čiji su autori Tonči Huljić i Miro Gavran.

Najveća postignuća

Među najvećim postignućima Doris Dragović svakako se mogu istaknuti dva eurovizijska nastupa, u Norveškoj 1986. godine, kada je osvojila jedanaesto, i u Izraelu 1999. godine kada je osvojila četvrto mjesto.

Nastupala je i osvajala nagrade na mnogim festivalima. Prvo mjesto na “Zadarfestu” osvojila je 1995., 1997., i 2002. godine. “Melodije Hrvatskog Jadrana” osvojila je pet puta, redom: 1994., 1995., 1996., 1998. i 2002. godine. Pobijedila je i na “Splitskom festivalu” 2003. godine.

Autor: K.K.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*