Dražen Zečić

Dražen Zečić je hrvatski pjevač i tekstopisac, rođen u Splitu 24.7.1967. godine od oca Stipe Zečića i majke Slavice. Objavio je više albuma i otpjevao svima poznate pjesme. Oženjen je i ima troje djece. Prije nekoliko godina operirao je srce zbog aritmije, a nesuđena profesija mu je nogomet. Pisao je tekstove pjesama za poznate pjevače poput Mate Miše Kovača, Zlatka Pejakovića, Mate Bulića…

Obrazovanje

Zečić je završio dvije godine gimnazije i dvije godine ugostiteljske srednje škole, sve s odličnim uspjehom. Htio je upisati fakultet kineziologije, ali zbog zdravstvenih razloga nije te se odlučio na građevinu, ali mu to nije bilo po volji pa fakultet nije završio.

Privatni život

Rođen je u Blatu na Cetini, zaselku Zečići. Sa šest godina otac mu postaje politički zatvorenik i život mu se otada mijenja. Odrastao je s dva brata. Zbog oca je bio uvijek odvajan iz društva i škole pa čak i nogometa koji je trenirao. Obitelj je bila izbačena iz kuće i kuća im je srušena. Na početku, kada se počeo baviti pjevanjem, bilo mu je zabranjeno pjevati pjesme Miše Kovača. U selu je dao izgraditi kapelicu i svi mještani ga smatraju dobrim čovjekom i pjevačem koji ne želi biti nigdje istaknut čak ni inicijalima na kapelici.

Oženjen je i sa suprugom Boženom ima kćeri Miju i Antoniju i sina Petra. Djeca i žena ponekad dolaze na koncerte iako ih ne želi medijski izlagati. Većina ljudi i obožavatelja kao i kćeri ga zovu nadimkom “Zeko”. Bavi se i pisanjem zbirke autobiografije i pjesama.

Operirao je glasnice i debelo crijevo, a nakon toga, 2008. godine, morao je operirati i srce zbog učestale aritmije. Zbog operacije radi sporije i više se posvećuje obitelji i prijateljima, a voli igrati i nogomet. Trenirao je u pionirima u nogometnom klubu “Hajduk”.

Posao

Dražen Zečić od djetinjstva se bavi muzikom, svira gitaru. Prvi puta nastupao je s 13 godina na festivalu “Mladosti moja raspjevana”, a sa 16 godina na “Fortunafestu”.

1988. godine upoznao je Mate Mišu Kovača koji je uzeo njegove pjesme, otpjevao ih i surađivao s njim među prvima i pogurao ga na vrh estrade te je tako prestao nastupati po konobama i sličnim mjestima.

Započeo je karijeru početkom 1990-ih s pisanjem tekstova za poznate pjevače, a većinom je pisao o neuzvraćenoj ljubavi. 1990. godine objavio je prvi album “Zagrli me noćas jače”, a dvije godine kasnije album “Evo zore, evo dana”. Pojavljivao se na festivalima od 1990. godine, ali nezamijećeno sve do 1993. godine kada je pobijedio na Melodijama hrvatskog Jadrana s pjesmom “Govore mi mnogi ljudi”, a pod tim imenom objavio je i album.

Surađivao je s mlađom pjevačicom Anđelom Kolar i otpjevali su zajedno pjesmu “Ima li nade za nas” koju je publika odlično prihvatila. 1999. godine bio je proglašen pjevačem godine i s navedenom pjesmom nominiran je za Porin za Hit godine, ali ga je osvojio za album “Nitko nema dva života” 1998. godine. Album je bio proglašen “Najbolji album zabavne glazbe”.

Dobio je i nagradu “Zlatna ptica” 2000. godine od Croatia Recordsa jer je prodano više od 100 000 primjeraka njegovih albuma. Teme su većinom ljubavne, a surađuje i a Draženom Botrićem, Bratislavom Zlatanovićem i drugima.

2003. godine nastupao je u Šibeniku na 7. Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom “Volio bih da te vidim sretnu” koja je također postala hit.

S albumom “Pokidat ću lance sve” i “Zora” opet je osvojio publiku, nakon čega je objavio album “U ime ljubavi” i “The Platinum Collection” 2005. godine s najvećim hitovima.

U 2007. godini objavljuje album “Oprosti svijete” u kojoj dominira pjesma “Nema ništa novo” , ponovo s Anđelom Kolar.

Novi album sa starim pjesmama koje su i danas popularne objavljen je u Croatia Recordsu 2008. godine u platinastoj i dijamantnoj nakladi, a sadrži pjesme “Boem u duši”, “Nitko nema dva života”, “Još se sjećam jedne žene, “Ti si moj život”.

2009. godine objavio je 13. po redu album “U čast svim dobrim ljudima” s hitovima “Voljela me samo jedno ljeto”, “Vladarica”, “Od duga do duga”, “Zima zima led”, da bi 2011. godine objavio album u srebrnoj i zlatnoj nakladi “Crni kralj i bijela dama”. U Puli je iste godine održan koncert koji je zabilježen na CD/DVD “The best of – Dražen Zečić, Arena Pula live” 2012. godine.

2013. izdao je singl “Pogledaj istini u oči”, 2016. “Sine, ona novu ljubav ima”.

Dražen ima unaprijed isplaniran godišnji raspored koncerata i aktivnosti čak za cijelu godinu, a i smatra se jednim od traženijih izvođača zabavne glazbe. Jedan je od rijetkih pjevača koji publici daruje ruže, fotografira se s obožavateljima i razgovara s njima.

Najveća postignuća

Od 1990-ih osvaja Porine za najbolje albume zabavne glazbe, za hit godine, album godine, do nagrade izdavačke kuće Croatia Recordsa za više od 100 000 prodanih nosača zvuka.

Na Hrvatskom radijskom festivalu osvajao je nagrade za pjesme, a 2008. godine osvojio je “Grand prix” u kategoriji zabavne i narodne glazbe na Hrvatskom radijskom festivalu za pjesmu “Stani, srce” te nagradu čitatelja “24 sata”.

Dražen Zečić se pored Mate Miše Kovača smatra jednim od najpopularnijih pjevača koji pjeva osjećajne pjesme. Slušaju ga i mladi i stari, što mu je velika čast i jedno od najvećih postignuća u poslu kojim se bavi.

Autor: A.Ž.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*