Petar Grašo

Petar Grašo jedan je od najpoznatijih hrvatskih pjevača, skladatelja i tekstopisaca. Uživa veliku popularnost i u susjednim zemljama, pogotovo Sloveniji, Srbiji i Makedoniji. Poznat je po mnogim pjesmama i nastupima, najčešće na raznim festivalima.

Obrazovanje

Za glazbu se zainteresirao posredstvom obitelji. Njegov je ujak profesionalni bubnjar, a dragi obiteljski prijatelji su Oliver Dragojević i pok. Boris Dvornik. Pohađao je glazbenu školu u Splitu gdje je naučio svirati klavir.

Privatni život

Rođen je 19.3.1976. u Splitu. Sin je Snježane i Zorana Graše, koji je nekada igrao u košarkaškom klubu Split (nekadašnja Jugoplastika) te kasnije postao trener košarke. Ima mlađu sestru Bugu. Obitelj Grašo držala je restoran AdriaticGrašo, koji se nalazi na splitskom Sustipanu, još od 1993. godine, a početkom 2019. godine odlučili su ga prodati.

Od sredine 90-ih godina prošlog stoljeća u vezi je s pjevačicom Danijelom Martinović. Svoju su vezu u početku skrivali jer je započela dok je, kažu mnogi, ona još bila u braku s Markom Perkovićem Thompsonom.

Petar je veliki prijatelj s poznatim hrvatskim košarkašem Dinom Rađom.

Posao

Prije početka svoje solo karijere nekoliko je mjeseci 1994. godine svirao u grupi Magazin. Karijeru je započeo kao tekstopisac i kantautor. Pjesmu “Boginja” napisao je 1995. godine. Iste je godine s tom pjesmom Oliver Dragojević nastupio na “Dori” i osvojio visoko drugo mjesto. Na Oliverovom albumu te godine našla se i Grašina pjesma “Vrime Božje”. Sljedeće je godine Grašo odlučio i sam nastupiti na “Dori”. Otpjevao je pjesmu “Otkada nije mi tu” s kojom je osvojio osmo mjesto.

Za Doris Dragović je napisao pjesmu “Da si tu”. Iste je godine nastupio na “ZadarFestu” s pjesmom “Trebam nekoga”. Pjesma je brzo postala hit, a Petar Grašo postao je jedan od najpopularnijih hrvatskih pjevača. Po glasovima publike pjesma je osvojila prvo mjesto, a osvojila je i prvo mjesto za najbolji aranžman. Oliver Dragojević je na istom festivalu izveo pjesmu “Gore si ti” koju je napisao Grašo, a osvojila je prvu nagradu po glasovima stručnog žirija.

Neposredno nakon festivala u Zadru, udružio se s redateljem Vinkom Brešanom kako bi snimili video-spot za pjesmu “Trebam nekoga”. S ovom je pjesmom preko 12 tjedana bio na prvom mjestu nacionalne top liste. Pjesma se nalazi na njegovom prvom studijskom albumu “Mjesec iznad oblaka”.

1997. godine ponovno nastupa na “Dori” i s pjesmom “Idi” osvaja visoko drugo mjesto. Iste godine nastupa na festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” u Splitu s pjesmom “Ne boli me” gdje je osvojio nagradu za prvo mjesto. Na albumu “Mjesec iznad oblaka” izdanom 1997. godine objavljeno je jedanaest pjesama. To su redom: “Volim i postojim”, “Mjesec iznad oblaka”, “Nisan više ja sa njon”, “Otkad nije mi tu”, “Prosjak ljubavi”, “Idi”, “Ne boli me”, “Brod ljubavi”, “Baraba”, “Trebam nekoga” i “Ljubav sve pozlati”. Album je prodan u 110.000 primjeraka. Pjesma “Ljubav sve pozlati” pojavila se u popularnom crtanom filmu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”.

1998. godine je za Danijelu Martinović napisao pjesmu “Neka mi ne svane” s kojom je pobijedila na “Dori” i nastupila na “Euroviziji” gdje je osvojila peto mjesto.

Njegov drugi studijski album “Utorak” s pjesmama “Ko nam brani”, “Lakše mi je s njom”, “Nek pisma ostane”, “92”, “Prije bi umra”, “Ljubav jedne žene”, “Utorak”, “Nevista”, “Kada krenu vlakovi”, “Lomi me” i “Kad ostarim” izdan je 1999. godine. S ovim albumom u Hrvatskoj postiže platinastu, a u Sloveniji, s preko 40. 000 prodanih primjeraka, osmerostruku zlatnu nakladu.

2003. godine izdaje treći studijski album pod naslovom “Šporke riči”. Na ovom je albumu objavljeno četrnaest pjesama. Na tom je albumu pjesma “Vera od suvog zlata” s kojom je 2003. godine osvojio Grand prix (prvo mjesto) na “Splitskom festivalu”. Na tom albumu koji je postigao zlatnu nakladu kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji te Srbiji, uz “Veru od suvog zlata” nalaze se pjesme: “Još uvik slipo virujen”, “Šta je tribalo mi to”, “Šporke riči”, “More i ja, more i ti”, “Godine ljubavi”, “Sad te se samo rijetko sjetim” (duet s Arsenom Dedićem), “Da li iko navija za nas”, “Gol, bos, sam”, “Ni mrvu sriće”, “Sve nas manje ima tu” i “Najteža rič”.

2005. godine objavljen je album “Best of Petar Grašo Uvertira 1995. – 2005.” na kojem se nalazilo sedamnaest njegovih najpopularnijih hitova.

Može se reći da je period između 2003. i 2007. godine bio period njegove najveće popularnosti. 2007. godine izdana je kompilacija njegovih pjesama “The Platinum Collection”. Do tada je konstantno bio na turneji i održao je oko osamsto koncerata, nakon čega se povukao iz javnosti sve do 2011. godine.

U međuvremenu se posvetio poboljšanju poslovanja obiteljskog restorana. 2011. godine gostuje kao pjevač na albumu “Ka hashish” benda Madre Badessa. Tonči Huljić&Madre Badessa bend je zapravo naziv world music projekta na kojem je sudjelovao uz producenta Gorana Bregovića i kompozitora Tončija Huljića.

2014. godine izdavačka kuća Croatia Records izbacila je kompilaciju “Petar Grašo – The Best Of Collection”. Povratak na festivalsku scenu najavio je singlom “Uvik isti” koju je premijerno izveo 2014. godine na “Splitskom festivalu”. Sljedeće je godine ta pjesma osvojila priznanje novinara kao najslušanija pjesma s prošlogodišnjeg festivala.

Na “Splitskom festivalu” 2015. godine izveo je pjesmu “Moje zlato” i pobijedio. Pjesma je postigla veliku popularnost.

Krajem 2017. godine objavio je pjesmu “Ako te pitaju”, koja je postala veliki hit. Nakon toga je uslijedila i pjesma “Voli me”, koja je također postala jako popularna.

Petar Grašo je 2018. godine uz Tončija Huljića, Jacquesa Houdeka, Ninu Badrić i Andreu Andrassy bio član žirija u RTL-ovoj glazbenoj emisiji “Zvijezde”, a suradnja s RTL-om nastavila se i u sljedećoj sezoni 2019. godine.

Najveća postignuća

Pjesma “Trebam nekoga”, s kojom je nastupio na “ZadarFestu” 1996. godine, dobila je nagradu za najbolji aranžman i osvojila je prvo mjesto po glasovima publike te dobila nagradu za najbolji aranžman.

1997. godine s pjesmom “Ne boli me” osvojio je “Zlatnog galeba” na festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” u Splitu. 2003. godine na “Splitskom festivalu” osvojio je prvo mjesto s pjesmom “Vera od suvog zlata”. Na istom je festivalu osvojio GrandPrix i 2015. godine s pjesmom “Moje zlato”.

Njegovi albumi “Mjesec iznad oblaka”, “Utorak” i “Šporke riči” izdani su u rekordnim nakladama kako u Hrvatskoj tako i u susjednim zemljama, pogotovo u Sloveniji.

Autor: K.K.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*