Jacques Houdek

Jacques Houdek, pravim imenom Željko Houdek, od malih nogu pokazuje izniman interes i talent za glazbu. Svojim prepoznatljivim vokalnim sposobnostima te stilom i nastupom s godinama je stvorio reputaciju hrvatskog The Voicea, odnosno sinonima za kvalitetu, rad i talent. U istoimenom reality showu te vrijednosti prenosi svojim štićenicima.

Obrazovanje

Rođen je u Zagrebu 14. travnja 1981. gdje je završio osnovnu glazbenu školu, odjel glasovir, te srednju frizersku i glazbenu školu, odjel solo pjevanja.

Za solo pjevanje se dalje odlučio školovati na američkom sveučilištu Berklee College of Music 2001. godine, a znanje je nastavio nadograđivati na Berklee seminarima u Europi, gdje je imao priliku za mentorstvo od strane Donne McElroy, nominirane za nagradu Grammy.

Privatni život

Jacques Houdek poznat je u javnosti pod svojim umjetničkim imenom, no njegovo prezime je češkog podrijetla.

U užoj obitelji nitko se nije bavio glazbom, ali srećom je teta iz glazbenog vrtića koji je pohađao, opazila Jacquesovu nadarenost i usmjerila ga prema glazbenoj školi.

Od samih početaka na sceni javnost ga je zapamtila kao krupnog i simpatičnog momka, a i sam voli istaknuti i našaliti se na svoj račun da ga takvog sigurno nitko nije mogao zaboraviti.

Potpunu sreću je, uz sve brojnije nastupe tijekom ranih 2000-ih, ostvario uz svoju suprugu Brigitu Krkač, s kojom se oženio 2006. godine. Kćer Sofija rodila im se iste godine, a sina Davida dobili su u ožujku 2013. godine. Tada se odlučio njima posvetiti i na dvije i pol godine povući se sa scene.

Medijsku pažnju je često dobivao zbog navodnih konflikata sa suradnicima, ali sam ističe kako je otvoren i iskren prema svima te da ne prigovara ako nije neophodno zbog tuđe neodgovornosti i nepoštivanja dogovora.

Svoje znanje i iskustvo entuzijastično prenosi drugima, a kada nije u ulozi mentora, uživa u obiteljskoj atmosferi u svome domu, iz kojeg će vjerojatno crpiti inspiraciju za stvaranje nadolazećih hitova.

Posao

Profesionalno se glazbom Jacques počeo baviti 2000. godine, nastupajući uz Ivanu Kindl i ostale kolege glazbenike u usponu, u kultnom zagrebačkom klubu SAX!. U njemu je ostvario rekordan broj klupskih nastupa s bendom Soul Club i pratećim pjevačicama – osam sezona je četvrtkom zabavljao publiku svojim pjevačkim umijećem, koje je izbrusio na prestižnom glazbenom sveučilištu Berklee College of Music u Bostonu.

Karijeru je gradio polako, uz klupske nastupe pjevao je i prateće vokale Coloniji, a imao je prilike nastupati i uz ostale hrvatske glazbenike.

Priliku za veću prepoznatljivost u javnosti dobio je nastupom na Dori, manifestaciji za odabir najbolje pjesme koja će se izvesti na Euroviziji 2002. godine. Izveo je svoj prvi singl, pjesmu pod nazivom Čarolija, za koju potpisuje glazbu, a aranžman i tekst je odradio suradnik Boris Đurđević, član sastava Colonia.

Upornost i dugogodišnja fokusiranost na isključivo profesionalno bavljenje pjevačkom karijerom nakon tog su nastupa urodili plodom, jer je potpisao ugovor s diskografskom kućom Croatia Records, čiji je i danas suradnik.

Jacques pjeva i na engleskom, francuskom, talijanskom, španjolskom i njemačkom, što uz žanrovsku raznolikost dokazuje da je spreman na konstantno usavršavanje i pomicanje granica u stabilnoj dugogodišnjoj karijeri, a publika to svakako prepoznaje.

Prvi studijski album Čarolija izdao je 2004. godine. Godinu dana kasnije, u lipnju 2005. godine izdaje album za djecu “Kad si sretan”.

2006. godine objavio je album, koji nosi ime po singlu Živim za to. Pjesma je posvećena supruzi Brigiti s kojom se oženio te iste godine. Videospot su popratile snimke s njihovog vjenčanja.

Nakon toga izdaje prvo DVD izdanje s koncerta u kazalištu Gavella, te kompilacija Za posebne trenutke 2007.

Već iduće godine snima album “Crno i bijelo”, novi live album “Live in SAX!”, te album za djecu “Idemo u Zoološki Vrt”. Sljedećih godina, uz još jednu kompilaciju pod imenom “Najljepše ljubavne pjesme”, snima i album s najvećim božićnim hitovima.

Povodom Valentinova 2015. ponovno je u SAX!u, klubu svojih pjevačkih početaka, održao koncert, uz klavirsku pratnju svojeg producenta i dugogodišnjeg suradnika i prijatelja Gorana Kovačića.

Publika ga je već dobro upoznala i kroz razna pojavljivanja u reality showovima: Pobijedio je dva puta u showu Zvijezde pjevaju, u prvoj sezoni u paru s novinarkom i voditeljicom Lamijom Alečković, te u četvrtoj sezoni s glumicom Anom Vilenicom. Vodio je Showtime s Ivanom Husar i Borisom Banovićem, a u zadnje vrijeme publika ga je preko malih ekrana pratila u reality showu The Voice, gdje je s poznatim kolegama glazbenicima jedan od četvero članova žirija.

Naime, nakon dvije i pol godine pauze i odmora u krugu obitelji, stigao je poziv HRT-a za mentorstvo novim pjevačkim nadama u reality showu The Voice. Jacques je u brojnim intervjuima istaknuo da koncept The Voicea odgovara njegovim afinitetima, što znači da su u prvom planu talent i glas, kao i da mu je veliko zadovoljstvo poticati i usmjeravati talentirane ljude ka ostvarenju svojih snova i ambicija.

U prvoj sezoni bio je mentor talentiranoj Nini Kraljić, što se pokazalo dobitnom kombinacijom jer je pobijedila, a izabrana je i za hrvatsku predstavnicu na Euroviziji.

Tijekom godina nastupao je u kazalištu Gavella, u Komediji povodom Dana zaljubljenih, u Lincoln Centru u New Yorku, povodom desete obljetnice karijere; u HNK-u Zagreb, a čak je pet puta rasprodao samostalne koncerte u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Nakon završetka druge sezone The Voicea u srpnju 2016. izdaje album tamburaške glazbe Tko je, srce, u te dirn’o?; također snima duet s Doris Dragović za pjesmu Ima nešto u tome.

Surađivao je s brojnim hrvatskim, ali i regionalnim glazbenicima, kao što su Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Nina Badrić, Vanna, Ivana Kindl, Ivana Husar, Nuška Drašček, Kaliopi Bukle…

Najveća postignuća

Uspjeh je Jacques postigao s prvim studijskim albumom pod imenom Čarolija iz 2004. za koji je dobio nagradu Porin u kategoriji najboljeg novog izvođača, a album je ostvario srebrnu nakladu. U lipnju 2005. izdaje album za djecu Kad si sretan i s njim ostvaruje zlatnu nakladu. Duet s Ivanom Kindl za pjesmu Kao kazna Božja postiže uspjeh i nominiran je za Porina za najbolji duet.  Album za djecu “Idemo u Zoološki Vrt” osvojio je Porina za najbolji album za djecu. Albumom s najvećim božićnim hitovima osvojio je još jednog Porina.

Osvaja i nagrade na regionalnim festivalima u Banja Luci, Bihaću (za najbolje vokalne izvedbe), Budvi (za najbolji aranžman), Mostaru (Grand Prix). Na Ohrid Festu 2009. osvaja 1. nagradu stručnog suda, iste godine na HRF-u dobiva nagradu glazbenih urednika.

Ušao je u izbor među deset najslušanijih izvođača prema ZAMP- u 2007. godine. Od tada pa do danas je jedan od 15 najslušanijih izvođača u RH.

2015. godine nominiran je za Porina za pjesmu Ne vrijedi plakati, a na svečanosti je u duetu s Ivanom Kindl otpjevao pjesmu Josipe Lisac O jednoj mladosti s čime je samo potvrdio svoj pjevački status.

Što se tiče uspjeha izvan regionalnih granica, na pjevačkom natjecanju Open Mic UK u Londonu osvojio je 4. mjesto, nastupio je i u britanskom reality showu X Factor u kojem je uspio ući među 100 najboljih kandidata, od 250 000 prijavljenih.

Potvrda omiljenosti i slušanosti su visoke tiraže glazbenih izdanja: pet srebrnih ploča, jedna zlatna, platinasta i dijamantna, kao i visoke razine gledanosti pojedinih videa na YouTubeu, od kojih se najviše ističu pjesme: Zauvijek tvoj (2006.), Dužna si (2008.), Stotinama godina (2011.), Srećom imam tebe (2011.) i Nov čovjek (2012.), za koju je 2015. snimljen i spot.

Autor: M.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*