Tonči Huljić

Tonči Huljić splitski je tekstopisac, glazbenik i producent. Rođen je 29.10.1961. godine u Splitu. Nastupao je s bendom “Magazin”, a nakon toga, od 2011. godine, počeo je nastupati s “Tonči Huljić & Madre Badessa bandom”.

Obrazovanje

Tonči je završio srednju glazbenu školu nakon koje je upisao studij prava. Pravo nikada nije završio jer je u međuvremenu jako dobro napredovao u glazbenom svijetu. Naime, do diplome na Pravnom fakultetu dijeli ga par ispita.

Privatni život

Tonči je dijete Marije i Ivana Huljića. Majka Marija zdravstvena je radnica, a otac Ivan je ekonomist.

Tonči je u braku s Vjekoslavom Huljić, koja je ujedno i autorica stihova za većinu njegovih pjesama. S Vjekoslavom je Tonči išao u osnovnu školu, no zaljubio se u nju kada je imao 18 godina i tada ju je odlučio osvojiti. Njegova potraga za Vjekoslavom trajala je godinu dana, a konačno su se upoznali kada je Vjekoslava sjedila u publici u prvom redu na Splitskom festivalu dok je on svirao klavir u “Dalmatinskom magazinu”.

Tonči i Vjekoslava vjenčali su se 1987. godine u diskoteci Milde sorte. S Vjekoslavom Tonči ima dvoje djece, kćer Hanu i sina Ivana i oboje se bave glazbom. Kći Hana otpjevala je pjesmu “Srce za vodiča” s Petrom Grašom, a ta je pjesma ujedno i najavna za mjuzikl “Pacijenti”. Ivan Huljić klavijaturist je u “Magazinu”, a skladao je pjesme za brojne poznate pjevače.

Zbog brojnih poslovnih angažmana Tonči Huljić često boravi u Zagrebu, ali zato svaki slobodan trenutak iskoristi da ode na more, u rodni Split ili na otok Hvar gdje jedino i može stvaralački napredovati. Naime, inspiraciju Tonči pronalazi u mediteranskom okružju, a u slobodno vrijeme vježba jogu.

Posao

Tonči je 1979. godine postao član grupe “Dalmatinski magazin” te je s ovom grupom snimio pjesme “Školski dani” i “Uspomene toplog ljeta”. Kasnije je ovaj bend promijenio ime u “Magazin”. Svoju je prvu pjesmu skladao 1980. godine pod nazivom “Sjećanja”, a koju će s grupom izvesti na Splitskom festivalu 1981. godine.

U ranim osamdesetim godinama Huljiću je pomogao Zdenko Runjić, jedan od najznačajnijih hrvatskih skladatelja zabavne glazbe. Uskoro je nastao i Huljićev prvi veliki hit, “Kokolo”. To je pjesma koja je nastala 1983. godine za tekst Zlatana Stipišića. Budući da ju je publika odlično prihvatila na Splitskom festivalu, naći će se i na albumu grupe “Magazin” u nakladi Jugotona pod istim nazivom, “Kokolo”.

Pjesmom “Piši mi” Huljić je 1985. godine osvojio publiku Zagrebačkog festivala, koja je postigla veliku popularnost, iako nije pobijedila. Nakon toga uslijedili su hitovi poput “Put putujem” iz 1986. godine, a do kraja osamdesetih redali su se sljedeći hitovi: “Tri sam ti zime šaptala ime”, “Ti si želja mog života” i brojni drugi.

U devedesetima je Huljić također ostvario brojne uspjehe svojim hitovima, ali je u isto vrijeme pokrenuo i vlastitu nakladničku tvrtku pod nazivom “Tonika”. U tom je periodu bio među prvim hrvatskim glazbenicima koji su upotrijebili elemente folk glazbe iz bivše Jugoslavije u svojim pjesmama. Tako se Huljić našao na meti glazbenih kritičara koji su ga prozivali za uvođenje turbo folka u hrvatsku glazbu. U isto je vrijeme njegov bend “Magazin” proživljavao najbolje trenutke u karijeri tako da se Huljić nije pretjerano osvrtao na kritike.

Veliki događaj u njegovu životu bio je odlazak na koncert violinistice Vanesse Mae u Pulu 1998. godine. Na tom je koncertu upoznao glazbenog producenta Mela Busha koji je Huljiću predložio suradnju s australsko-britanskim violinističkim kvartetom “Bond”. Ubrzo je ovaj kvartet snimio pjesmu “Victory” te njime postigao brojne uspjehe. Naime, ova se pjesma našla na samom vrhu top glazbenih ljestvica u 21 zemlji, uključujući čak i Billboard ljestvicu u kategoriji crossover. Huljić je s “Bondom” snimio još nekoliko nosača zvuka.

Huljić je surađivao i s poznatim pijanistom Maksimom Mrvicom. Zajedno su bili na brojnim koncertima i turnejama te su snimili nekoliko nosača zvukova.

Tijekom 2000-ih godina vodio je s Romanom Majetićem, TV produkciju “AVA”. Četiri su telenovele iz ove produkcije postigne rekordnu gledanost.

Huljić je 2006. godine izdao svoj prvi album instrumentalne glazbe pod nazivom “Waterland”.

Pop/etno sastav “Huljić&Madre Badessa” nastao je početkom 2011. godine, a članovi su: Ninoslav Ademović Ninđa, Sanja Vrančić, Jurica Rukljić, Miro Trgo, Emil Arsov, Petar Grašo te Tonči Huljić. Spotove za hitove ovog benda Huljić je radio s Marijem Grabovcem. Za glazbu je zadužen Tonči Huljić, dok njegova supruga Vjekoslava, piše tekstove, a Goran Bregović aranžman i produkciju. Posebnost pjesama koje ovaj bend izvodi je u tome što su pisane na starom splitskom, velovaroškom govoru. Neki od najpoznatijih hitova su: “Providenca”, “Anarkišta”, “Ka hashish” i “Amerika”.

Prvi studijski album izdali su 2011. godine pod nazivom “Ka hashish”, godinu dana kasnije izašao je album “Larin izbor”, dok zadnji album nosi naziv “Panika”, a izdan je 2014. godine.

Tri je mjeseca Huljić radio na filmu “Tonetov život ili Bog, lavur, iće i piće” u režiji Marija Grabovca. Ovaj je dokumentarno-glazbeni film predstavljen publici u Paklenici 2014. godine. Huljić je rekao da je ovaj film protkan specifičnim humorom i drago mu je da je to publika prihvatila. Naglasio je da to nije film o njemu, već o svijetu i ljudima koji polako nestaje.

2015. godine Huljić je napisao i svoj prvi mjuzikl pod nazivom “Pacijenti”. Autorica tekstova Tončijeva je supruga Vjekoslava Huljić, a libretist Miro Gavran, poznati dramski pisac.

Huljić je bio u žiriju u brojnim glazbenim emisijama. Neke od njih su regionalni projekt “X Factor Adria”, kao i “Operacija Trijumf” te RTL-ova emisija “Zvijezde”.

Najveća postignuća

Album Magazina na kojem se nalazi pjesme “Kokolo” dobio je platinastu nagradu. Pjesma “Simpatija” koja je izašla 1994. godine osvaja na Melodijama hrvatskog Jadrana nagradu “Grand prix”.

Huljić je osvojio brojne festivalske nagrade. Osim u Hrvatskoj, a posebice u rodnome Splitu, Huljić je ostvario brojne inozemne uspjehe. Tako je na Eurosongu sudjelovao čak četiri puta: 1995. godine u Dublinu je bio šesti s pjesmom “Nostalgija”.

1999. godine u Jeruzalemu je osvojio četvrto mjesto s pjesmom “Marija Magdalena”, 2001. u Kopenhagenu s pjesmom “Strune ljubavi” osvojio je deseto mjesto, dok je s pjesmom “Lijepa Tena” koju su otpjevali Igor Cukrov i Andrea Šušnjara 2009. godine stigao do finala.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*