Marko Perković Thompson

Marko Perković Thompson hrvatski je glazbenik, ponajprije poznat po tekstovima domoljubne tematike. Hrvatskoj javnosti postaje poznat 1991. godine kada izlazi njegova pjesma “Bojna Čavoglave” koja je pružala snažnu poruku i moral hrvatskim vojnicima za vrijeme Domovinskog rata.

Obrazovanje

Svoje srednjoškolsko obrazovanje završio je u ugostiteljskoj školi u gradu Splitu. Nakon završene škole neko vrijeme radio je kao konobar.

Privatni život

Rođen je 27.10.1969. godine u selu Čavoglave u Dalmatinskoj zagori, na području Šibensko-kninske županije.

Marko i dvije godine mlađi brat Dražen odrastali su uz majku Mariju, budući da je otac Ante radio u Njemačkoj te je dolazio kući samo za blagdane.

Godine 1995. oženio se bivšom pjevačicom grupe Magazin, Danijelom Martinović. Vjenčali su se u crkvi sv. Dominika, kod Pazara u Splitu te su nakon toga svoj brak držali u tajnosti.

Ljubav nije dugo trajala, a već 2003. godine Marko je upoznao svoju sadašnju suprugu Kanađanku Sandru Rogić.

Kako bi sa svojom novom djevojkom mogao crkveno ozakoniti brak najprije je trebalo dobiti crkveno poništenje braka s Danijelom Martinović.

Poznato je kako je prvi pokušaj poništenja odbijen. Nakon kratkoga vremena Međubiskupijski crkveni sud u Splitu poništio je brak 2005. godine.

Nakon 2003. godine i braka sa Sandrom kod matičara, par se uspio vjenčati u crkvi sv. Ilije Kljacima nedaleko od Čavoglava. Svadba je održana na Dan zaljubljenih 2006. godine. Imaju petero djece; Šimuna (2003.), Antu (2005.), Divu (2007.) te Katarinu i Cvitu (2010.). Obitelj trenutno živi u Splitu.

Posao

Marko Perković je početkom Domovinskoga rata pristupio Zboru narodne garde te je tada dobio nadimak Thompson prema američkoj strojnici kojom se koristio za vrijeme rata. Iste godine je objavio spomenutu pjesmu Čavoglave u produkciji Skalinada Productions koju je objavila izdavačka kuća Croatia Records.

Godine 1992. izlazi njegov prvi album “Moli Mala” također u produkciji Skalinada Productions te Croatia Recordsa. S toga albuma poznati su singlovi “Zmija me za srce ugrizla” te “Grkinja”.

U tom razdoblju hrvatska je vojska uspjela obraniti Čavoglave, a Thompson odlučuje prisustvovati raznim humanitarnim koncertima s ciljem osvještavanja inozemne javnosti o događajima u Hrvatskoj. Dvije godine kasnije, točnije 1994. izlazi njegov singl “Anica – Kninska kraljica.

Godinu dana kasnije pjevač se vraća u 142. drnišku brigadu te sudjeluje u oslobodilačkoj akciji ‘Oluja’ (4. – 7. kolovoza 1995.). Iste godine izlazi njegov drugi studijski album, “Vrijeme škorpiona”.

Na tomu albumu najveći su uspjeh postigle pjesme “Anica – Kninska kraljica”, “Ljutu travu na ljutu ranu” i “Rosa”.

Rat je završio 1995. godine, a pjevač godinu dana kasnije objavljuje svoj novi album naziva “Geni kameni”. Najpoznatije pjesme su, ona istoimena kao i album, “Geni kameni” te “Ovo mi diže tlak” koju je otpjevao u duetu s pjevačem Marijanom Banom.

Idući album, “Vjetar s dinare”, izlazi 1998. godine, a obožavatelji su najviše slušali pjesme “Zaustavi se vjetre”, “Prijatelji” i “Lijepa li si”. Ova pjesma je i danas jedna od najdomoljubnijih pjesama.

U njoj se spominju regije Republike Hrvatske te prostor Herceg-Bosne u Bosni i Hercegovini. Svaki taj dio posebno se veliča te se državi pruža određeno značenje i ljepota.

Tek četiri godine kasnije izlazi album “E, moj narode. Tim izdanjem je pjevač potvrdio svoju slavu među obožavateljima. Tada javnost upoznaje s uspješnicama poput “Iza devet sela”, “Neću izdat ja”, “Stari se”, “Moj Ivane” i “E, moj narode”. Također, na tomu albumu nalazi se i pjesma “Reci, brate moj” koja je napravljena u suradnji s glazbenikom Miroslavom Škorom.

Otada je objavio još dva albuma, “Bilo jednom u Hrvatskoj” koji je prodan u približno 120.000 primjeraka te drugi “Ora et labora” koji je izašao 2013. godine te u roku od 13 dana premašio zlatnu nakladu. Isti album bio je i na top listama iTunesa.

U opus Marka Perkovića Thompsona ubrajaju se i dvije kompilacije. Godine 2003. objavljena je kompilacija “Sve najbolje” na kojoj se nalazi i pjesma “Ivane Pavle II”. Taj singl posvećen je trećem dolasku, danas pokojnoga, pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku. Druga kompilacija “Druga strana” ponovno objavljuje neke od glazbenikovih najuspješnijih hitova.

Najveća postignuća

Thompson je u svojoj karijeri odradio tri velike turneje, odnosno koncerta. Prvi je bio koncert 2002. godine na Poljudu. Iste godine odrađuje i turneju “E, moj narode”. Godine 2007. pjevač odlazi na svoju najveću turneju, “Bilo jednom u Hrvatskoj”.

Tom je prilikom pjevao u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Australiji. Najveći koncert bio je onaj na stadionu u Maksimiru koji je prvoga dana otkazan zbog kiše, ali se već drugi dan okupilo više od 70.000 gledatelja.

Glazbenik godinama održava koncerte na Dan branitelja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i na dan proslave Oluje u Čavoglavama te uspijeva okupiti i preko 100.000 obožavatelja.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*