Andrea Andrassy

Andrea Andrassy je kolumnistica, komičarka i radijska voditeljica. Nekoliko godinaje  pisala kolumnu “Dnevnik gradske cure” na portalu Index.hr. Javnosti postaje poznatija nastupom u prvoj sezoni zabavnog showa Tvoje lice zvuči poznato u kojemu se transformirala u zvijezde poput Lady Gage, Michaela Jacksona, Shakire, Severine, Olivera Dragojevića i drugih. Osim već navedenih zanimanja, Andrea radi i kao community manager, copywriter za brojne klijente, prevoditelj za jednu slovensku firmu i kao voditeljica evenata.

Obrazovanje

Kad je bila dijete, Andrea je prvo htjela biti policajka, zatim glumica, nakon toga kirurg pa pravnica, ali kad je došao red na odabir fakulteta, upisala je ekonomiju.

2013. godine je magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Financije.

Privatni život

Rođena je 8.7.1985. godine u Zagrebu. Andrea za sebe kaže da je iskrena osoba te da je iskrenost ne dovodi u neugodne situacije, nego joj život čini jednostavnijim. Jako voli kuhati i obožava slobodno vrijeme provoditi gledajući dobre filmove, a uz to i pojesti nešto fino. Osim toga, voli i putovati, a odlična stvar je što joj posao to dopušta jer većinu stvari radi preko kompjutera pa može raditi odakle želi.

U jednoj od svojih kolumni u kojoj objašnjava podrijetlo svog prezimena, navela je da je njezin djed bio Juraj Andrassy, hrvatski akademik, pravnik i profesor međunarodnog prava koji je bio uvažen na mnogim fakultetima i institutima u Americi, Africi i Europi.

Posao

Andrein prvi javni “nastup” dogodio se kada se kao osmogodišnja djevojčica na slavlju banke u kojoj je radila njezina majka popela na pozornicu i pred upravnim odborom ispričala prostu priču o jagodici i djevojčici. Iako je planirala završiti fakultet i raditi u nekoj banci jer je studirala financije, njezin život je otišao u drugom smjeru. Gledajući nastup Ivana Šarića pomislila je kako želi raditi isto to što on radi. Prijavila se na večer otvorenog mikrofona jer ju je zanimalo kakav je to osjećaj i pobijedila je.

Uz stand-up nastupe na hrvatskom jeziku počela je ići i na mini turneje na engleskom jeziku. Komičari s kojima je radila rekli su joj da bi trebala doći i okušati se u Londonu, a to je i učinila 2013. godine. U rujnu te godine je potpisala ugovor s vodećom britanskom stand up agencijom. U Londonu je provela pet tjedana i nastupila je na International Comedy Conferenceu.

Smatra da je za komičara najbolje kada se publika poistovjeti s njegovim humorom te kaže da je u početku njezin stil na sceni bio jako mračan, s puno gadnih pa čak i incestuoznih fora čiji je glavni cilj bio šokirati. S vremenom je napustila tu praksu i prebacila se na životne stvari i muško-ženske odnose koji su svima zanimljivi, a danas je na stand-up nastupima možemo vidjeti jedino u publici. Više se ne bavi s time jer smatra da je to posao koji se mora živjeti 24/7 što ona ne stigne.

Andrea je jedna od najpoznatijih kolumnistica u zemlji, a sve je počelo s Indexom za koji je pisala članke u lifestyle rubrici. Nakon nekog vremena urednica joj je ponudila da piše i tjednu kolumnu, za koju nije bila zainteresirana u početku jer je smatrala da neće moći stvoriti sadržaj koji će čitateljima biti zanimljiv.

U travnju 2015. godine je predstavila svoju knjigu “Dnevnik gradske cure” u kojoj je na jednom mjestu skupila dotadašnje kolumne. U knjizi u se našli odabrani tekstovi koji se od 2012. godine objavljuju na već spomenutom portalu. Radi se o chick-lit kolumnama koje malo podsjećaju na Seks i grad. Ipak, Andrea se bavi temama koje izlaze iz okvira standardnih lifestyle tema i koristi puno oštriji jezik. Naime, poznata je po tome što “nema dlake na jeziku”. Njezine kolumne su miks koji ima nekakvu podlogu stvarnosti, koju ona još dodatno nadogradi sa zanimljivijom pričom.

U studenom 2017. godine je snimala kampanju za novu kolekciju jednog domaćeg brenda pa je dobila priliku da se okuša i kao model. Snimanje joj se jako svidjelo jer se odvijalo na lokacijama koje su potpuno van uobičajenog i morala je hodati u štiklama po kamenju po kojem je izazov hodati i kad si bos.

17.7.2017. godine Andrea je ostvarila ulogu u dugometražnom filmu “Fuck Off I Love You”.

2018. godine je uz Tončija Huljića, Ninu Badrić, Jacquesa Houdeka i Petra Grašu bila članica žirija u glazbenoj emisiji “Zvijezde”, a suradnja s RTL-om se nastavila i u novoj sezoni emisije u 2019. godini.

Najveća postignuća

Dugogodišnje pisanje kolumni za Index.hr rezultiralo je objavljivanjem Andreine knjige koja je rasprodana u nekoliko naklada.

2017. godine Andrea se pojavljuje i u hrvatskom dugometražnom igranom filmu “Fuck Off I Love You”, koji je prema nacionalnim i regionalnim filmskim institucijama i teoretičarima filma prva debitantska trilogija u povijesti filma Hrvatske i zemljama regije na Balkanu.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*