Danijela Martinović

Danijela Martinović poznata je hrvatska pjevačica i bivša članica grupe “Magazin” koja se nakon toga isključivo posvetila solo karijeri. Rođena je u Splitu 15.7.1971. godine.

Obrazovanje

Danijela Martinović pohađala je Osnovnu školu “Prvi splitski partizanski odred” u Splitu. U osnovnoj je školi počela svirati mandolinu kod Nenada Vesanovića Keka koji je tada bio basist u grupi “Magazin”. Već je tada pokazala izniman glazbeni talent te joj je profesorica glazbenog rekla da joj se potpiše na papir jer bi to jednoga dana moglo vrijediti.

U srednjoj školi Danijela je učila svirati harfu, a s 14 godina počela je pjevati u crkvenom bendu “Dominik”. Bila je i članica sastava “Delfini” koji je bio prateći bend Olivera Dragojevića. Kasnije je, sa 17 godina, doživjela svoj prvi uspjeh kada je nastupila prije Vice Vukova.

Privatni život

Danijela je dijete majke domaćice i oca mesara, a ima sestru Izabelu i dva brata – Ivana i Denisa.

Već je dugi niz godina u vezi s pjevačem Petrom Grašom i time su jedan od najdugovječnijih pjevačkih parova na domaćoj sceni. Javnost već godinama zanima hoće li se vjenčati, na što Danijela uporno odgovara da je sama pomisao na to čini klaustrofobičnom i da im je im je i ovako lijepo.

Prije Petra, Danijela je bila u braku s Markom Perkovićem Thompsonom. U bračnu je luku s Thompsonom uplovila je 1995. godine u crkvi Sv. Dominika kod Pazara u Splitu, ali se par nakon tri godine braka razveo. Uz to, Međubiskupijski crkveni sud u Splitu proglasio je nevaljanost njihovog braka te su dobili i crkveni razvod. Oboje su bili zadovoljni tom odlukom jer je to značilo da će se ponovo moći vjenčati u crkvi.

Posao

Danijela je bila članica grupe “Magazin” od 1991. do 1996. godine. Prije toga, na hrvatsku se glazbenu scenu probila kada je 1989. godine na Splitskom festivalu pjevala pjesmu “Zumbuli”. Nakon što je 1991. godine “Magazin” napustila tadašnja pjevačica Ljiljana Nikolovska, Danijela je započela nastupati s ovim bendom s kojim je snimila tri albuma.

1995. godine Danijela je s Lidijom Horvat Dunjko nastupila na Eurosongu s pjesmom “Nostalgija” kada je osvojila 6. mjesto.

1996. godine Danijela je započela solističku karijeru, a njezin prvi samostalni album pod nazivom “Zovem te ja” nastao je u izdanju produkcijske kuće Croatia Records. Drugi album nosi naziv “To malo ljubavi” za koji je Danijela dobila nekoliko zlatnih kao i platinastih ploča. Osim u Hrvatskoj, ostvarila je brojne uspjehe i u regiji, primjerice u Sloveniji i Makedoniji. Tako je u Makedoniji 1999. godine prozvana izvođačicom godine.

Na izboru za hrvatsku pjesmu za pjesmu Europe Danijela je pobijedila 1998. godine s pjesmom “Neka mi ne svane”, a na Eurosongu te iste godine osvojila je peto mjesto. Te je godine zbog brojnih postignuća, ali i zbog toga što je proglašena pjevačicom godine na više od 50 radio postaja, dobila nagradu “Večernjakova ruža”.

Njezin treći album izdan je u prosincu 1999. godine pod nazivom “I po svjetlu i po mraku”, a četvrti, “Pleši sa mnom”, dvije godine kasnije.

Sljedeći album Danijela je publici predstavila 2003. godine “Božić s Danijelom” na kojemu su uglavnom bile božićne pjesme. Sav je prihod Danijela donirala u humanitarne svrhe, no nije stala na tome. Naime, 2005. je godine napunila koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i sav je prihod također donirala u humanitarne svrhe.

Iste je godine objavila album “Oaza”, a godinu dana kasnije izdaje i svoj sedmi studijski album “Canta y baila con Danijela”. S tim albumom Danijela započinje suradnju s Dallas Recordsom.

Krajem 2006. godine predstavila je vlastiti parfem “La la”, ali se okušala i u pisanju te je predstavila i svoju prvu knjigu za djecu “DaMa”.

Na Splitskom festivalu ponovo je nastupala 2007. godine s pjesmom “Na po mi srce živi” koju je napisao neposredno prije smrti Đorđe Novković. Novković je tijekom svog života započeo projekt koji je Danijela realizirala nakon njegove smrti izdavši album “Nek živi ljubav – Danijela pjeva hitove Đorđa Novkovića”. Ovaj je album izašao 2008. godine, a doživio je veliku podršku publike u Hrvatskoj i Sloveniji.

Iste je godine ponovo sudjelovala na Splitskom festivalu s pjesmom “Evo mene” koju je napisao Marko Tomasović.

S Halidom Bešlićem snimila je 2010. godine pjesmu “Zarobljenik uspomena” koji je bio ujedno i najavni hit albuma “Unikat” koji će Danijela predstaviti na Valentinovo 2011. godine. Nakon toga je imala turneju po Hrvatskoj, ali i Sloveniji i upravo je ovaj zadnji njezin album nedugo nakon objavljivanja postao jedan od najprodavanijih albuma u Hrvatskoj i Sloveniji.

2012. godine nastao je hit “Brodolom” s kojim je Danijela nastupala na Splitskom festivalu gdje osvaja “3. nagradu publike, Brončani galeb”. Iste je godine objavila pjesmu “Raspašoj”, a sljedeće je godine na Splitskom festivalu nastupala s pjesmom “Capuccino” i osvaja nagradu za najbolji scenski nastup.

Danijela je napisala i knjigu “Šalabahter života” u kojoj donosi niz intimnih zapisa.

2.3.2019. godine počela je 8. sezona glazbenog showa HRT-a “Zvijezde pjevaju”, a Danijela je u žiriju.

Najveća postignuća

Danijela je dva puta sudjelovala na Eurosongu te se visoko plasirala. Prvi je puta osvojila šesto mjesto kada je pjevala u duetu s Lidijom Horvat Dunjko “Nostalgiju”, a drugi je puta osvojila peto mjesto s pjesmom “Neka mi ne svane”.

1998. Godine dobila je i nagradu “Večernjakova ruža” budući da je bila proglašena pjevačicom godine na brojnim radio postajama. Također, osvojila je i brojne nagrade na Splitskom festivalu na kojemu je sudjelovala nekoliko puta.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*