Gordan Jandroković

Gordan Jandroković poznat je kao član HDZ-a od 1992. godine te potpredsjednik i nakon toga predsjednik Hrvatskog sabora u Vladi Andreja Plenkovića. Nekoliko je puta bio biran za saborskog zastupnika, a 2016. godine imenovan je glavnim tajnikom HDZ-a.

Obrazovanje

Gordan Jandroković se školovao u Bjelovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Godine 1986. upisao je Građevinski fakultet u Zagrebu, a unatoč tome što mu građevina nije bio prvi odabir, odlučio je završiti što je počeo te postao prvostupnik građevine i 1991. godine stekao titulu inženjera građevine.

Dok je još studirao građevinu, 1989. upisao je Fakultet političkih znanosti. Diplomirao je 1993. godine nakon čega je stekao titulu diplomiranog politologa.

Godine 1995. odlazi u Rotterdam na “Clingendael” gdje je završio tečaj “Issues in Market Economies”, a nakon toga je na Institutu za međunarodne odnose “Clingendael” završio poslijediplomski tečaj “European and Worlds Affairs”.

Od 1996. do 1997. godine pohađao je u sklopu Ministarstva vanjskih poslova Diplomatsku akademiju nakon čega je i počela politička karijera.

Privatni život

Gordan Jandroković rođen je 2.8.1967. u Bjelovaru gdje je proveo ranu mladost. Odrastao je u obitelji oca slavnog rukometnog golmana kasnije i trenera ORK Partizan, višestrukog državnog prvaka u Jugolasviji i pobjednika Europskog prvenstva 1972. godine.

Obitelj je oduvijek cijenila sport, a dane je najviše provodio baveći se rukometom s bratom Željkom. Gordan se vjenčao sa Sonjom Jandroković, oftalmologinjom i sestričnom Zorana Milanovića. Njezin otac je brat Marije Milanović, majke Zorana Milanovića.

Gordan i Sanja su dobili troje djece, dva sina Juricu i Mihaela te kćer Klaru. Oboje su poznati po tome što drže do kršćanskih vrijednosti. Sreću su pronašli u urbanoj vili na Ružičnjaku u dvoetažnom stanu od 149 kvadrata.

Gordan je priznao kako u slobodno vrijeme voli čitati kao i trenirati tenis i nogomet. Upravo je zahvaljujući sportu razvio dobar odnos s kolegom Andrijom Plenkovićem.

Posao

Gordan Jandroković je uspješnu karijeru započeo 1989. godine za vrijeme studiranja. U privatnom sektoru je ostao do 1994. godine kada je počeo s radom u Ministarstvu vanjskih poslova. Godinu dana kasnije otišao je u Rotterdam, ali je nakon povratka ostao u ministarstvu.

Godine 1997. počeo je raditi kod Ive Sanadera kada je postao šefom njegovog kabineta. Nakon što je HDZ izgubio izbore 3.1.2000. godine otišao je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Od 2000. do 2003. godine radio je u privatnom sektoru. Do 2002. godine bio je zaposlen kao menadžer tvrtke “Stanić”, koja se bavi distribucijom kako domaćih tako i svjetskih marki prehrambenih proizvoda.

Nakon dvije godine odstupio je s mjesta menadžera i vratio se u Bjelovar gdje je osnovao tvrtku “Beming” za građevinske poslove i upravljanje stambenih zgrada.

U međuvremenu nije odustao od političke karijere pa je ostao aktivan unutar stranke gdje je predložio osnivanje Odbora za srednje i malo poduzetništvo. Ivo Sanader je prihvatio prijedlog i postavio ga na mjesto odbora.

Uz potporu Vladimira Šeksa kao i Ive Sanadera, Gordan Jandroković je 2003. godine postao predsjednikom HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon izbora ušao je u Hrvatski sabor.

Sljedećih nekoliko godina karijera mu je išla uzlaznom putanjom pa je tako između 2003. i 2004. godine postao predsjednikom Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu.

Od 2004. do 2007. izabran je za predsjednika Odbora za vanjsku politiku te voditelja hrvatskog izaslanstva u parlamentarnom odboru Hrvatski sabor – Europski parlament.

U tom vremenu Gordan postaje glasnogovornik Kluba zastupnika stranke kao i član Predsjedništva HDZ-a.

Godine 2007. HDZ je na parlamentarnim izborima dobio najviše mandata i Gordan je opet izabran u Hrvatski sabor. 12.1.2008. postao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija u vrijeme kada je Kolinda Grabar-Kitarović dobila posao veleposlanika Republike Hrvatske u SAD-u.

Za vrijeme Jadranke Kosor  kao predsjednice Vlade, ostao je na mjestu ministra, a od 29.12.2010. godine obnašao je i dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske. Te je godine izabran za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a grada Zagreba.

Godine 2011. HDZ nije pobijedio na parlamentarnim izborima, ali unatoč tome Gordan Jandroković je po treći put postao saborski zastupnik. Od 2011. do 2013. djelovao je kao potpredsjednik Odbora za europske integracije. U to se vrijeme pridružio Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-Europska unija.

Na stranačkim izborima dao je potporu Tomislavu Karamarku, koji u rujnu 2012. godine preuzeo HDZ-a i postavio Gordana za potpredsjednika Kluba zastupnika HDZ-a.

Godine 2015. osvojio je i četvrti mandat kada je početkom 2016. godine preuzeo mjesto predsjednika Odbora za europske poslove.

11.9.2016 na ponovljenim parlamentarnim izborima osvojio je i peti mandat, a na sjednici 9. saziva, izabran je na mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora.

5.5.2017. godine, nakon što je Božo Petrov podnio ostavku, Jandroković je postavljen na mjesto 12. Predsjednika Hrvatskog sabora.

Najveća postignuća

Gordan Jandroković iza sebe ima nekoliko važnih funkcija. Tako je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova i europskih integracija u vrijeme kada je Hrvatska postala članica NATO-a i kada su pregovori s Europskom unijom bili pri kraju.

Djelovao je i kao zamjenik Izaslanstva Hrvatskog sabora u skupštini OESS-a, da bi od srpnja počeo obnašati dužnost potpredsjednika Odbora za europske poslove.

Godine 2016. izabran je za potpredsjednika Hrvatskog sabora te za tajnika HDZ-a.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*