Jadranka Kosor

Jadranka Kosor hrvatska je političarka koja ja karijeru počela kao novinarka na radiju vodeći emisiju za prognanike da bi kasnije postala 9. predsjednica Vlade Republike Hrvatske i prva žena kao premijer.

Obrazovanje

Nakon što je završila osnovnu školu u Lipiku, u Pakracu je upisala srednju školu. Bila je odlična učenica koja se natjecala na izboru za Miss, pa je tako 1971. godine izabrana za prvu pratilju Miss bazena u Lipiku.

U Zagrebu je 1972. godine upisala Pravni fakultet, a u srpnju 1972. godine učlanila se u Savez komunista.

Privatni život

Jadranka Kosor rođena je 1. srpnja 1953. godine u Pakracu u obitelji majke Zore i oca Mirka. Majka Zora je radila kao učiteljica, a razišla se s Jadrankinim ocem dok je imala samo dvije godine. Jadranka je zbog toga velik dio djetinjstva provela s bakom u Lipiku.

Bila je vjenčana dva puta, ali ni jedan brak nije potrajao. Ima jednog sina Lovru Škopljanca iz drugog braka.

Prvo se udala za Hrvoja Markulja koji je radio kao urednik Zabavnog programa na HTV-u. Drugi put se udala 1984. godine za Ivu Škopljanca. U braku su bili devet godina.

Posao

Kada se 1972. godine učlanila u Savez komunista Jadranka je počela honorarno raditi u Obrazovno-dječjem programu Radio Zagreba, a objavljivala je i pjesme u časopisima te priče u Večernjem listu.

Nakon što je primljena u stalni radni odnos uslijedila je i diploma na pravnom fakultetu nakon deset godina. Početkom devedesetih u vrijeme rata vodila je na Hrvatskom radiju emisiju za prognanike, a u politiku je ušla 1995. kada je pokojni predsjednik Franjo Tuđman tražio da se više žena uključi u rad HDZ-a.

Preporučio ju je savjetnik od predsjednika Zlatko Canjuga. Ona je ušla kao zamjena za Branka Mikšu na parlamentarnim izborima 1995. godine kada je postala saborska zastupnica, potpredsjednica Hrvatskog sabora i potpredsjednica HDZ-a.

Četiri godine je bila potpredsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski, od 1998. do 2002., a na parlamentarnim izborima održanim 2000. ponovno je izabrana u sabor. Na VII. Općem saboru HDZ-a kada je Sanader pobijedio Ivića Pašalića, Jadranka je izabrana kao zamjenica predsjednika stranke i od tog trenutka postaje njegova najbliža suradnica narednih sedam godina.

Kada je HDZ dobio parlamentarne izbore 2003. godine izabrana je za ministricu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te za potpredsjednicu Vlade.

Jadranka je bila kandidatkinja na predsjedničkim izborima 2005. godine, ali je u drugom krugu izgubila od Stjepana Mesića. Nakon povlačenja Sanadera iz politike, na njegov prijedlog 2009. godine izabrana je za predsjednicu HDZ-a, a potom joj je u saboru izglasano povjerenje za predsjednicu Vlade.

Nakon što se sastala s Borutom Pahorom, slovenskim premijerom 11. rujna u Ljubljani, dogovorena je deblokada hrvatskih pregovora u zamjenu za rješavanje spora pred Arbitražnim sudom u Bruxellesu.

U lipnju 2011. završeni su pregovori s Europskom unijom, a u prosincu je potpisan pristupni ugovor. Na parlamentarnim izborima 2011. doživjela je poraz od Kukuriku koalicije na čelu sa Zoranom Milanovićem.

Izabrana je za potpredsjednicu sabora, a nakon toga i kluba zastupnika HDZ-a. Nakon izbora unutar stranke izgubila je od Tomislava Karamarka, a zbog javnih očitovanja o stranci prvo je smijenjena s mjesta potpredsjednice sabora da bi bila isključena i iz stranke.

Najveća postignuća

Jadranka Kosor je dobila nagradu “Zlatno pero” Hrvatskog novinarskog društva, nagradu “Europski krug” od strane Hrvatskog europskog doma, nagradu Europske zajednice za humanitarni rad te nagradu za životno djelo “Ivan Šibl”.
Počasna je dopredsjednica Udruge gluhoslijepih “Dodir”, a 1998. godine dobila je Spomen medalju “Vukovar”.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*