Andrej Plenković

Andrej Plenković poznat je kao hrvatski diplomat, pravnik, političar i predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Za vrijeme bogate političke karijere radio je u Ministarstvu vanjskih poslova da bi uskoro nakon ministarstva postao jedan od hrvatskih članova za Europski parlament.

Obrazovanje

Osnovnu školu pohađao je na Jordanovcu, da bi potom upisao srednju školu u Obrazovnom centru za jezike. Paralelno s redovitim školovanjem Andrej je učio i strane jezike, pa tako danas govori talijanski, francuski, engleski i njemački.

U Zagrebu je 1988. godine upisao Pravni fakultet, a diplomirao je 1993. s temom “Institucije zajednice i proces donošenja odluka” na katedri kod Nine Vajić, profesorice i bivše sutkinje Europskog suda za ljudska prava.

Andrej je tijekom studija volontirao u Promatračkoj misiji Europske zajednice 1991. godine. U to je vrijeme sudjelovao u radu Europske udruge studenata prava da bi 1991. postao predsjednikom Europske udruge studenata Zagreb, a godinu dana kasnije i predsjednik ELSA-e za cijelu Hrvatsku i 1993. predsjednik Međunarodnog odbora sa sjedištem u Bruxellesu.

Dok je odrađivao staž za Europsku pučku stranku boravio je 1993. i 1994. u hrvatskoj misiji koju je tada vodio veleposlanik. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih konferencija u Europi i SAD-u te na stručnim skupovima u Hrvatskoj.

Godine 1997. položio je stručni ispit, a 1999. godine Savjetnički ispit u Ministarstvu vanjskih poslova. Godine 2002. magistrirao je međunarodno pravo s radom “Subjektivitet EU i razvoj Zajedničke vanjske i sigurnosne politike”. Iste godine položio je pravosudni ispit.

Privatni život

Andrej Plenković rođen je 8.4.1970. godine u Zagrebu u obitelji oca Maria Plenkovića, sveučilišnog profesora komunikologije, porijeklom iz mjesta Svirča na Hvaru i majke Vjekoslave Raos-Plenković kardiologa porijeklom iz Makarske.

U listopadu 2014. godine Andrej se vjenčao s Anom Maslać-Plenković, pravnicom rodom iz Dubrovnika. Devet i pol godina mlađu suprugu, upoznao je u Saboru gdje radi kao šefica Službe za pravne i ljudske poslove.

Dva mjeseca nakon vjenčanja, par je dobio svog prvog sina Marija.

21.2.2017. godine Ana je rodila njihovo drugo dijete, djevojčicu Milu.

U slobodno vrijeme Andrej voli igrati košarku.

Posao

U Ministarstvu vanjskih poslova počeo je raditi tijekom devedesetih kao stručni suradnik na Odjelu za europske integracije. Njegov posao bio je baviti se odnosima Hrvatske s Europskom unijom te Vijećem Europe. Vodio je računa i o pregovorima s Europskom unijom.

Godine 1995. postao je voditelj Ureda zamjenika ministra Ivana Šimonovića, što mu je pružilo priliku da se bolje upozna s djelovanjem ministarstva te vanjskopolitičke aktivnosti Republike Hrvatske.

Od 1997. do 2001 radio je kao Nacionalni koordinator za Srednjoeuropsku inicijativu, bio je član Pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji. Za vrijeme trajanja pregovora između 2000. i 2001. Andrej je vodio Radnu skupinu za politička pitanja.

Andrej je bio nacionalni koordinator za Srednjoeuropsku inicijativu te zastupao interese Hrvatske na susretima Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi.

U razdoblju od 2002. do 2005. Andrej je bio zamjenik šefa hrvatske Misije u Bruxellesu gdje je bio zadužen za pripremu podnošenja zahtjeva Hrvatske za članstvo u uniji, a od 2005. do 2010. radio je kao zamjenik veleposlanika u Francuskoj.

Godine 2010. počinje raditi kao državni tajnik za europske integracije u Vladi na poziv Gordana Jandrokovića, gdje je upravljao radom Ministarstva na gospodarskim i političkim odnosima s članicama unije, a imao je važnu ulogu u kampanji za referendum o pristupanju uniji.

Obnašao je dužnost državnog tajnika te nacionalnog koordinatora za Dunavsku strategiju.

Andrej Plenković se 2011. godine pridružio Hrvatskoj demokratskoj zajednici i nakon sedamnaest godina koje je proveo vodeći računa o interesima Republike Hrvatske u diplomaciji, odlučio je angažirati se više na domaćoj političkoj sceni.

Političko opredjeljenje pokazao je 2000. godine kada je vodio izborni stožer Mate Granića za predsjednika, a u prosincu 2011. uključio se u kampanju za parlamentarne izbore.

Andrej Plenković je član Delegacije Hrvatske demokratske zajednice u Klubu zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, a ujedno je član Središnjeg odbora HDZ-a te Gradskog odbora za grad Zagreb.

Od 2011. do 2013. Andrej je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, a izabran je na listi u VII. Izbornoj jedinici koju je vodila Martina Dalić, bivša ministrica financija. Tijekom tog mandata Andrej je predvodio hrvatsko izaslanstvo na sastancima u Bruxellesu i Zagrebu.

Neko vrijeme bio je član saborskih odbora za europske integracije, za vanjsku politiku, za međuparlamentarnu suradnju i zaštitu okoliša te zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskog sabora na skupštini Mediterana.

Na temelju odluke Sabora od travnja 2012. do srpnja 2013. bio je jedan od 12 hrvatskih zastupnika koji su otišli u Europski parlament kao promatrači.

Na inicijativu Andreja te Frane Matušića i Davora Božinovića koji su s njim bili članovi Europske pučke stranke, u Dubrovniku se 11. i 12. travnja sastao Središnji odbor pod predsjedanjem Josepha Daula, kada je Hrvatskoj još jednom izražena snažna potpora za ulazak u Europsku uniju.

Andrej je jedini hrvatski zastupnik koji je kao promatrač u Europskom parlamentu bio domaćinom konferencije Inicijative za stvaranje koridora koji bi povezao Jadran i Baltik te je tako uspio uključiti 6 hrvatskih županija.

Kao kandidat HDZ-a na zajedničkoj listi br. 12 za Europski parlament, sudjelovao je aktivno u kampanji zajedno s kolegama Ivanom Maletić, Ivanom Bubićem, Dubravkom Šuica, Davorom Stierom te Ružom Tomašić.

Nakon pobjede HDZ-a na europskim izborima, Andrej je bio nositelj liste HDZ-a za gradsku četvrt Črnomerec na lokalnim izborima kada je 2013. godine Hrvatska demokratska zajednica osvojila pet mandata.

Andrej je od 1. srpnja 2013. zastupnik u Europskom parlamentu. Tijekom djelovanja u parlamentu prije nego što je postao premijer, Andrej je radio u sklopu Odbora za proračun, a na plenarnim sjednicama imao je preko dvjesto nastupa u vezi s važnim temama za Hrvatsku.

U sklopu parlamenta zalagao se za napredak zemalja Jugoistočne Europe na njihovom putu prema Europskoj uniji, a najviše za Bosnu i Hercegovinu.

Posjetio je SAD, Ukrajinu, Saudijsku Arabiju, Francusku, a na temu o odnosima između Europske unije i Ukrajine govorio je na 12. Yalta European Strategy Forumu kao i na konferenciji EPP-a u Kopenhagenu.

17.7.2016. godine izabran je za predsjednika HDZ-a.

Nakon što je HDZ pobijedio na izborima u rujnu 2016. godine, 19.10.2016. godine Andrej Plenković izabran je za 12. predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

27.4.2017. godine premijer Plenković šokirao je javnost kada je razriješio dužnosti četvoricu ministara svoje Vlade (Ante Šprlje, Vlaho Orepić, Slaven Dobrović, Ivan Kovačić) jer nisu iskazali povjerenje ministru financija Zdravku Mariću.

Najveća postignuća

Kao diplomat održao je razna predavanja na pravnim fakultetima u Osijeku, Zagrebu i Splitu te u drugim institucijama i zakladama kako naših tako i stranih foruma u Francuskoj, Italiji, Belgiji, Španjolskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Monaku i Švedskoj.

Na poznatom Sveučilištu Harvard te u Metropolitanu u New Yorku održao je predavanja o politikama proširenja Europske unije.

U Strasbourgu je kao prvi zastupnik iz Hrvatske 2. srpnja 2013. govorio na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a bio je član Odbora za ustav i Odbora za proračun Europskog parlamenta te Izaslanstva za odnose sa zemljama iz jugoistočnog dijela Europe.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*