Vladimir Šeks

Vladimir Šeks hrvatski je političar rođen u Osijeku 1.1.1943. godine. Član je Hrvatske demokratske zajednice, a ujedno je i jedan od osnivača ove političke stranke.

Obrazovanje

Vladimir Šeks u Osijeku je završio osnovnu školu i gimnaziju nakon čega je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Tijekom školovanja učlanio se u Savez studenata Jugoslavije, a kolege su ga predložili i za člana Saveza komunista Jugoslavije.

Nakon što je diplomirao pravo 1966. godine, Šeks je podnio molbu Javnom tužilaštvu za stipendiranje, no dobio je odbijenicu. Žalio se na tu odluku javnom tužitelju Hrvatske naglašavajući kako je bio odličan student te je ubrzo i dobio stipendiju.

Od 1967. do 1969. godine svoj je pripravnički staž obavljao u Općinskom javnom tužiteljstvu u Vinkovcima, iako to nije bila njegova želja. Naime, želio je svoj pripravnički staž odraditi u Dubrovniku.

Privatni život

Prvi se put oženio 1967. godine u Osijeku za arhitektonsku tehničarku Mariju s kojom je bio u braku 34 godine. Iz tog braka ima dvoje djece, kćer Zrinku te sina Domagoja. Zrinka je sutkinja na Općinskom sudu u Osijeku, a Domagoj, mladić koji je bio predsjednik udruge Autonomna tvornica kulture Attack i koji je promovirao širenje političke alternative, 2005. godine pronađen je mrtav u Indiji i okolnosti njegove smrti nikada nisu utvrđene.

2001. godine Šeks je zatražio razvod te je napustio zagrebački obiteljski stan, a zatim je počeo svoju ljubavnu vezu s otorinolaringologinjom Anicom Resler koju je davno upoznao. Svoju su ljubavnu vezu okrunili brakom 27. travnja 2003. godine u Blatu na Korčuli i s njom je trenutno u braku.

Posao

Nakon što je odradio pripravnički staž, Šeks je godinu dana radio na mjestu zamjenika Općinskog javnog tužitelja u Vinkovcima. Od 1970. do 1971. godine radio je u Osijeku kao sudac u Općinskom sudu, a potom kao zamjenik Okružnog javnog tužitelja, također u Osijeku.

Nakon što je zbog političkih razloga dobio otkaz, Šeks je tri godine radio kao odvjetnik, točnije od 1972. do 1981. godine, kada je osuđen na čak 13 mjeseci zatvora zbog “protudržavne djelatnosti”. Šeks se zatim aktivirao u različitim organizacijama koje su se ticale zaštite ljudskih prava u SFR Jugoslaviji, a poznato je i da je branio Vojislava Šešelja. To je polako dovelo do toga da se Šeks počne baviti politikom te je svoju političku karijeru započeo 1989., a 1990. je godine izabran za potpredsjednika HDZ-a kao i za zastupnika u Hrvatskom saboru.

Osim toga, postao je i potpredsjednik Sabora, predsjednik Zakonopravne komisije Sabora kao i predsjednikom Odbora za ustavna prava. Dvije godine kasnije, 1992., izabran je za zastupnika Hrvatskog sabora, po drugi put, kao i za potpredsjednika Sabora, a bio je i Javni tužitelj Hrvatske u periodu od 10. travnja do 12. kolovoza 1992. godine. Nakon toga, sve do 1994. bio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za unutarnju politiku.

Član Predsjedništva HDZ-a bio je od 1995. do 1999. godine, a od 1998. bio je član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti, potpredsjednik HDZ-a kao i član Vijeća za strateške odluke Predsjedništva Republike Hrvatske.

Treći puta je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru u listopadu 1995. godine, a četvrti mandat ostvario je u 2000. godini. Predsjednikom Hrvatskog sabora postao je nakon parlamentarnih izbora 2003. godine kada je izglasan na sjednici Hrvatskog sabora 22. prosinca 2003. godine. Šesti mandat Šeks je ostvario 2007. godine kada je ponovo izabran za saborskog zastupnika, a 11. siječnja 2008. godine izabran je za potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Vladimir Šeks napisao je nekoliko knjiga kao i dvadesetak znanstvenih radova iz područja prava i politologije. “Delikt mišljenja” i “Raspravu o slobodi savjesti” objavio je 1986. godine, a 1989. “Intimni dnevnik i razmišljanja: nacrt promišljaja za uzničke uspomene”. “Tmina zatvorskog sna” objavljena je 1993. godine, a godinu dana kasnije “Ogledi o slobodi savjesti”.

Šeks je potom objavio “Opasna vremena: pisma, prosvjedi, zapisi, eseji” koji su objavljivani u periodu od 1980. do 1990. godine, kao i naknadno, 1997. godine. 2005. godine objavljena je sljedeća Šeksova knjiga “Temeljci hrvatske državnosti”.

Zadnja knjiga koju je predstavio nosi naziv “1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat, a predstavio ju je 2015. godine. Knjiga je izašla u izdanju Večernjeg lista, a Šeks ju je temeljio na stvarnim dokumentima i objektivnim činjenicama. Naime, Šeks je htio prikazati činjenice koje se krivo prikazuju u posljednje vrijeme u javnosti.

Druga knjiga Šeksovih memoara “1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat – pad Vukovara” govori o događajima koji su se dogodili od kolovoza pa sve do prosinca 1991. godine te Šeks progovara o padu Vukovara i iznosi brojne zapisnike sa sjednica na kojima se govorilo o obrani Vukovara.

Šeks je izjavio da je napisanu knjigu posvetio svim hrvatskim braniteljima, a posebice onima s hrvatskog istoka bez kojih bi sve saborske odluke bile samo želje. Naglašava da je 1991. godina bila iznimno važna za hrvatsku povijest jer se te godine vodila ne samo bitka za opstanak Republike Hrvatske, već i za opstanak hrvatskog naroda. Time ujedno i promiče vlastito domoljublje te jačanje hrvatskog zajedništva koje bi trebalo biti temelj za stabilnu državu.

Najbolja postignuća

Vladimir Šeks jedan je od najistaknutijih hrvatskih političara, a također najdugovječnijih saborskih zastupnika Republike Hrvatske. Sudjelovao je pri stvaranju Ustava Republike Hrvatske, ali i pri sastavljanju dokumentacije koja je išla u prilog osamostaljivanju Hrvatske.

Jedno od njegovih značajnijih postignuća upravo je ono kada je 8. listopada 1991. godine objavio Odluku o raskidanju državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*