Božo Petrov

Božo Petrov hrvatski je političar koji je široj javnosti postao poznat kao čelnik stranke MOST – nezavisnih lista, s kojom se kandidirao za parlamentarne izbore 2015. godine. Prije nego je postao potpredsjednik Vlade nakon tih izbora, bio je gradonačelnik Metkovića. Prije upuštanja u politiku Božo Petrov bio je psihijatar. Rođen je u Metkoviću 1979. godine.

Obrazovanje

Božo Petrov je u rodnom Metkoviću završio osnovnu školu. Nakon nje, u Sinju je upisao franjevačku klasičnu gimnaziju, a za vrijeme školovanja, živio je u sjemeništu. Nakon srednje škole htio se zarediti, ali se na kraju ipak odlučio za studij. U Mostaru je upisao studij medicine, a specijalizaciju je odredio u Zagrebu, u Općoj i psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Privatni život

Božo Petrov rođen je u Metkoviću 1979. godine. Otac mu je bio kovač, a majka knjižničarka. Božo ima stariju sestru, Nikolinu i dva mlađa brata, Ivana i Branimira. Kao dijete Petrov je bio ministrant, odlazio je u crkvu i svirao klavir. Osim toga, bavio se nogometom i stolnim tenisom. U školi je bio jako dobar te je odlazio na natjecanja iz latinskog jezika. Sa 14. godina otišao je franjevačko sjemenište i tamo pohađao gimnaziju, misleći da će se nakon toga zarediti.

Ipak, nakon mature odlučio se za drugu karijeru. Upisao je medicinu i postao psihijatar. Njegov politički angažman nakon samo nekoliko godina prakse u psihijatriji sve je iznenadio, jer Petrov nikada nije bio tip čovjeka kojeg bi aktivno zanimala politika. Sam Petrov kaže da se u politiku upustio nakon što su mu rođena djeca, kako bi imao priliku promijeniti državu na bolje, upravo zbog njih. Sa suprugom Mašom, nekadašnjom učiteljicom ima tri sina.

Posao

Nakon specijalizacije 2010. godine u bolnici Vrapče, Božo Petrov je nastavio baviti se svojom strukom, zaposlivši se kao specijalist psihijatrije u KB Mostar, na Odjelu za akutnu psihijatriju. Bio je istovremeno i stručni suradnik te asistent na fakultetu medicine u Mostaru.

2013. godine, nakon nekoliko godina rada u struci, odlučio je početi se aktivno baviti politikom. Najprije je bio član stranke Hrast (Hrvatski rast), a onda je kao kandidat stranke MOST na lokalnim je izborima izabran za gradonačelnik Metkovića. Odmah je proveo drastične promjene u radu Grada, što je polučilo velike financijske uspjehe u gradskom proračunu.

2015. godine svoje djelovanje Petrov je odlučio prenijeti s lokalne na državnu razinu. Sa svojom strankom MOST-nezavisnih lista, kandidirao se na parlamentarnim izborima. Nakon njih postao je jedan od dvojice potpredsjednika 13. Vlade Republike Hrvatske. Tu dužnost obnašao je samo pola godine, budući da je ta ista Vlada srušena te su raspisani novi izbori. Nakon novih izbora Božo Petrov izabran je za predsjednika Hrvatskog sabora u trajanju od pola mandata, dakle na dvije godine.

4.5.2017. godine nakon nekoliko burnih dana u Hrvatskom saboru, Božo Petrov je dao ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora. Naime, Andrej Plenković razriješio je dužnosti četvoricu ministara (Antu Šprlje, Vlaha Orepića, Slavena Dobrovića, Ivana Kovačića) jer nisu izglasali povjerenje ministru financija Zdravku Mariću. Nakon što je izglasano povjerenje Zdravku Mariću, Petrov je dao ostavku.

Od lipnja 2017. je potpredsjednik Sabora, a u lipnju 2018. godine postaje član Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Nositelj je liste stranke Most za izbore za Europski parlament 2019. godine.

Najveća postignuća

Božo Petrov je na funkciju gradonačelnika Metkovića došao porazivši Stipu Gabrića Jamba koji je na toj poziciji bio 16 godina. Pobijedio ga je sa gotovo 15% glasova u prvom te više od 30% glasova prednosti u drugom krugu izbora. Nakon što je postao gradonačelnik, Petrov je uveo promjene u poslovanju Grada – smanjio je plaće i razne troškove, uveo transparentnost javne potrošnje te je mnoge funkcije u Gradu učinio volonterskima – čime je gradski dug smanjio najprije 36%, a onda ga i prepolovio.

Nakon parlamentarnih izbora 2015. godine, njegova stranka MOST postala je presudna za formiranje nove Vlade, pa su dvije najveće državne stranke HDZ i SDP obje pregovarale s MOST-om, iščekujući kome će članovi stranke dati svoje glasove i tako omogućiti da formiraju Vladu. MOST je, na čelu s Petrovim, iznio niz uvjeta koje je jedan od te dvije stranke morala ispuniti (ili obećati da će ispuniti) kako bi im njegova stranka dala glas. Nakon više tjedana pregovora, MOST je ostvario suradnju s HDZ-om. Nakon što su oformili Vladu, Petrov je postao jedan od dvojice potpredsjednika Vlade, a njihov član stranke postao je premijer.

Ova Vlada je zbog niza kontroverzi i afera srušena nakon manje od pola godine rada. Na novim izborima MOST se ponovo našao u sličnoj poziciji, ali ovoga puta odmah je dogovorio suradnju s HDZ-om. U novoj postavi vlade Petrov je postao predsjednik Sabora, a tu funkciju obnaša pola mandata.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*