Tedi Spalato

Tedi Spalato splitski je glazbenik. Prepoznatljiv je po svom opusu dalmatinske zabavne glazbe, s prizvukom šansone, jazza i wold music elemenata. Za svoj rad, nagrađen je Porinima i festivalskim nagradama. Dobitnik je mnogih festivalskih nagrada te ponosni vlasnik četiri Porina.

Obrazovanje

Obrazovanje kao glazbenika, stječe već u svojoj glazbenoj obitelji. Upisavši Osnovnu glazbenu školu Bruno Ivanović, prvi su mu mentori Marinko Katunarić i Ljubo Stipišić. Prepoznali su u njemu glazbeni talent i pjesničku emociju te mu pomogli u prvim koracima karijere, što ga je dovelo do prepoznatljivog glazbenika.

Privatni život

Tedi Spalato, rodio se kao Tadija Bajić, 1954. godine u Splitu. Umjetničko ime mu je izmislio Ivo Lesić s kojim je surađivao na nastupu za Jugoviziju. Podrijetlom je iz obitelji glazbenika amatera. S očeve strane iz Potpoletnice u Zadvarju, a s majčine iz Lokve Rogoznice i Katuna.

Od 1989. godine bio je u vezi s deset godina mlađom balerinom Lidijom Kroker, voditeljicom baletnog studija Šljokice, te redovnom gošćom u Tedijevim glazbenim spotovima. Par se razišao 2009. godine. To je bila godina velikih emocionalnih promjena, propitivanja i novih početaka za ovog pjevača.

Posao

Ozbiljno bavljenje glazbom, započinje sa svojih 18 godina. Nastupa u sklopu domaćih klapa i grupa, do poziva u sastav Anima. Izvodili su soul i jazz glazbu, čije prizvuke je zadržao u svojom prepoznatljivom glazbenom izričaju. Nakon tri godine, točnije 1982.godine, na poziv Slobodana Kovačevića, postaje gitarist grupe More, koja je izrodila kasnije poznate glazbenike, kao što su Oliver Dragojević, Jasnim Stavros i Doris Dragović. Snimili su album Hajde da se mazimo.

1985. godine odlučuje se za solističku karijeru. Debitira na Splitskom festivalu 1986. godine s pjesmom Konoba, koju izvodi u duetu s, također bivšom članicom grupe More, Meri Cetinić. Nastupima na ovom Festivalu ostaje vjeran do današnjih dana. Od ostalih festivalskih nastupa valja izdvojiti Jugoviziju 1991 .godine, Festival dalmatinske šansone u Šibeniku te Melodije Jadrana.

Uvijek je pomno birao glazbenike s kojima je radio, čemu svjedoče nagrade struke i publike proizašle iz tih suradnji. Neki od njegovih najdražih prijatelja glazbenika su: Gibonni, Oliver Dragojević, Marijan Ban, Luky, Neno Belan, Hari Rončević, Meri Cetinić, Josipa Lisac, Tamara Obrovac… Bio je i dugogodišnji obiteljski prijatelj Dine Dvornika, čija ga je smrt jako pogodila.

Osim uspješne estradne solo karijere, paralelno je gradio i karijeru na kazališnim daskama. S angažmanom u HNK Split, nastupa u poznatim operetama Mala Floramy i Splitski akvarel, ali i u dramskim i baletnim predstavama.

Od 2000. do 2016. godine, izdao je sedam samostalnih live i studijskih albuma. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Konoba, Dalmatino povišću pritrujena, Sve ću preživit i Lipote gladan, ljubavi žedan. U ulozi producenta, snimio je album Ljupke Dimitrovske, Zvona zvone.

Njegov nepresušan izvor inspiracije su Dalmacija, more i ljubav. Emotivno je vezan za Split i njegovu glazbenu prošlost i tradiciju. Više voli nastupati na intimnijim festivalima i koncertima, bez puno pompe i glamura.

Najveća postignuća

Prvi Porin osvaja 2001. godine za najbolji album zabavne glazbe Live in Lisinski, a u istoj kategoriji 2010.godine za album Kadenca. Za vokalnu je suradnju nagrađen 2001. godine s Josipom Lisac za izvođenje pjesme Dalmatino povišću pritrujena, te 2006. godine s Tamarom Obrovac za pjesmu Ti i ja.

2004. godine trijumfira na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku s pjesmom Lipote gladan, jubavi žedan, s prvom nagradom žirija, prvom nagrade publike i nagradom za najbolji tekst. Tri godine kasnije, na istom festivalu, za duet s Nenom Belanom Dalmatinska duša prava, osvaja prvu nagradu žirija te drugu nagradu publike. Također 2008. godine u suradnji s klapom Šufit na pjesmi Zaplakala pisma, dobiva prvu nagradu žirija i drugu nagradu publike. Također, dobio je priznanje za najbolje kantautorsko djelo i za najbolji tekst.

S pjesmom Vridilo se rodit, u suradnji s klapom Filip Dević, osvojio je Nagradu Zdenko Runjić za najbolju pjesmu Splitskog festivala 2009. godine.

Autor: M.Z.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*