Josipa Lisac

Josipa Lisac jedna je od najpoznatijih hrvatskih pjevačica; ona je glazbena diva i ikona stila poznata po svom pomalo ekscentričnom izgledu, prepoznatljivom glasu i izvrsnom glazbenom izričaju. Josipa Lisac značajan je predstavnik hrvatske glazbene umjetnosti kako u domovini, tako i u svijetu. Rođena je na Valentinovo 1950. godina, a svake godine na taj, za nju dvostruko značajan dan održi koncert.

Obrazovanje

Josipa Lisac je osnovnu i srednju školu pohađala u Zagrebu. U ranoj mladosti počela je graditi karijeru, pa je stjecala prvenstveno glazbeno obrazovanje.

Privatni život

Josipa Lisac rođena je 14. veljače 1950. godine u Zagrebu. Otac joj je bio državni službenik, a majka domaćica, što znači da je odrastala u običnoj građanskoj obitelji. Ipak, njezin život, pa ni djetinjstvo, nisu bili ni malo prosječni. Još je kao dijete pokazivala smisao za modu. Voljela je zabavljati se krpicama, šivajući haljine za svoje lutke. Josipa Lisac je tu ljubav za krojenjem zadržala do danas, kada rado kroji sebi haljine. Osim mode, Josipa je oduvijek voljela i knjige. Spomenula je da naviše uživa u ljubavnim romanima i djelima Branka Miljkovića.

Josipa Lisac počela se baviti glazbom još u djetinjstvu. Već je s deset godina počela pjevati u Dječjem Zboru RTV Zagreb. U tom razdoblju upoznala se sa klasičnom glazbom, etno i sakralnom te avangardnom glazbom. Sve to utjecalo je u njezino oblikovanje u izuzetnu glazbenicu. U srednjoj školi počela se zanimati za suvremeniju glazbu, za rock, jazz i slične smjerove. Postala je članicom rock grupe O’Hara, a zatim i grupe Zlatni akordi. Već je na svojim prvim nastupima plijenila pažnju najprije svojim izuzetnim vokalom, kojim je mogla obuhvatiti raspon od kontraalta do soprana, a onda i svojom pojavom.

Dok je imala samo 21. godinu, Josipa Lisac upoznala je Karla Metikošu, skladatelja i glazbenog producenta koji je postao i ljubav njenog života. On joj je bio poslovni i ljubavni partner. Njihova ljubav bila je posebna. Zajedno su radili na njezinim albumima i glazbenoj karijeri uopće, putovali su Amerikom, gdje su također nastavili glazbenu, a započeli Josipinu glumačku karijeru, živjeli su punim plućima, a Josipa sama kaže da im je svaki dan bio ispunjen, te se svaki činio kao da je Božić.

Upravo zbog takvog načina život i velikih ambicija, Josipa Lisac je već s 25 godina odlučila da neće biti majka. Rekla je da to nije zato da joj dijete ne bi ugrozilo karijeru, već zato što se boji da zbog karijere ne bi bila dovoljno dobra majka, što ne želi priuštiti svom djetetu.

1991. godine ovu ljubavnu priču zadesila je tragedija. Karlo Metikoš je iznenada umro od infarkta. Josipa Lisac nakon Karla više nije imala ni jednog muškarca. Svake godine u prosincu, na obljetnicu Karlove smrti, Josipa organizira koncert, na kojem nastupa ona i mnogi njeni gosti. Naziva ga Koncertom za život, jer njime slavi život Karla Metikoše. Karlova ljubav i danas je dio Josipe, koja uvijek napominje da unatoč tome što je sama, zbog te ljubavi nikada nije usamljena.

Posao

Josipa Lisac prvi je značajan nastup kao solo vokalistica odradila krajem šezdesetih godina, na ondašnjem najvećem festivalu, Opatijskom festivalu zabavne glazbe. Već je tim nastupom zaintrigirala publiku i predstavila se kao nesvakidašnja, ali vrhunska glazbenica. 1973. godine snimila je album “Dnevnik jedne ljubavi”, koji je postao jedan od najboljih rock albuma hrvatske glazbe.

Ubrzo je Josipa Lisac počela dobivati i glumačke uloge u kazališnim operama za koje je Karlo skladao. Glumila je jednu od glavnih uloga u rock-operi “Gubec Beg”, praizvedenu 1975. godine. Najpoznatija pjesma iz te opere je arija “Ave Marija”, koji Josipa i danas izvodi.

1976. Josipa je snimila jazz-album sa svjetskim velikanima jazz produkcije. Josipa i Karlo su tada otišli u SAD kako bi surađivali s poznatim američkim glazbenicima. 1979. snimljen je album “Made in USA” na dva jezika – hrvatskom i engleskom.

I u Americi je Josipa ostvarila još nekoliko filmski uloga, i to u filmu “Wallenberg: A Hero’s Story” i serijalu “Dvanaestorica žigosanih”.

U osamdesetima je snimila još cijeli niz albuma, kojima se iz rock žanra počela približavati pop zvuku. Bili su to albumi “Hir, hir, hir”, “Lisica”, “Hoću samo tebe” i “Boginja”. U devedesetima Josipa je nastavila izdavati albime. 1997. izdala je kompilaciju od 8 CD “Josipa Lisac – Antologija”, a deset godina kasnije kompilaciju “Josipa Lisac Platinum”. 2000. godine snimila je studijski album “Život”, a 2009. album “Živim po svom”. Josipa i danas pjeva, snima i nastupa, surađujući s mnogim hrvatskim i svjetskom glazbenicima. Nastavila je i svoj rad u kazalištu, te svojim radom potvrdila je uistinu diva hrvatske glazbe.

Najveća postignuća

Već Josipin prvi samostalni album “Dnevnik jedne ljubavi” pokazao se kao antologijsko ostvarenje. Album počinje pjesmom “O jednoj mladosti” koja ne samo da je jedna od najpoznatijih hrvatskih pjesama, već je zajedno s ostatkom albuma uradak koji doseže kvalitetu svjetske glazbene scene. 2015. godine, dvije godine nakon 40. obljetnice od izlaska ovog albuma, autori “Dnevnika jedne ljubavi” dobili su Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe.

Josipa je tokom svoje dugogodišnje karijere otpjevala mnoštvo hitova koji su popularni i danas. Pokraj hitova “O jednoj mladosti” i “Ave Marije”, tu su i “Magla”, “Danas sam luda”, “Gdje Dunav ljubi nebo”i mnogi drugi.

Nakon smrti Karla Metikoša, Josipa je na njegovu godišnjicu smrti 1992. prvi put održala koncert Metikoši u čast. Nakon toga, nastavila je ovu tradiciju svake godine. 1994. objavila je live album “Koncert u čast Karla Metikoša” koji je nagrađen Porinom za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Na 20. godišnjicu Karlove smrti objavila je Karlove memoare, notne zapise njegovih skladbi i dvostruki CD, sve obuhvaćeno u box izdanju nazvanom “Priča”.

U svojoj glazbenoj karijeri Josipa je dobila niz nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Višestruka je dobitnica Porina za vokal i pjevačicu godine, a 1996. godine dobila je odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za njene osobite zasluge u kulturi. 2004. osvojila je hrvatskog modnog Oscara.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*