Meri Cetinić

Meri Cetinić je hrvatska glazbenica, kantautorica i skladateljica. Jedna je od najpopularnijih izvođačica pop i zabavne glazbe u Hrvatskoj. U svojoj karijeri je surađivala s nekima od najboljih tekstopisaca i skladatelja, objavila velik broj platinastih i zlatnih albuma i dobitnica je brojnih glazbenih nagrada. Neki od njezinih najvećih hitova su pjesme “U prolazu”, “Čet’ri stađuna”, “Potraži me u predgrađu”,”Lastavica”, “More” i “Samo simpatija”.

Obrazovanje

Talent Meri Cetinić za glazbu, posebno za pjevanje, se počeo primjećivati već u ranoj dobi. Nastupati je počela dok je još bila dijete, a tijekom osnovnoškolskog školovanja je često sudjelovala u školskim priredbama u kojima je uglavnom imala glavne uloge. U Splitu je završila Srednju glazbenu školu “Josip Hatze”, a nakon toga Pedagošku akademiju, smjer glazba.

Privatni život

Rođena je 15.6.1953. godine u Splitu, no njezina obitelj je porijeklom s otoka Korčule. Odrasla je u skromnoj obitelji uz majku domaćicu, oca električara te dva starija brata – Borisa i Antu koji je bio glazbenik te u njihovom domu okupljao glazbene ličnosti tog vremena u Splitu. Roditelji joj nisu mogli priuštiti klavir pa je išla svirati u samostan kod časnih sestra. Svakodnevno je prolazila Slavićevom ulicom koju još nazivaju Glazbenom ulicom u kojoj danas žive Doris Dragović, Oliver Dragojević i Runjićeva obitelj te smatra da joj je to možda odredilo životni put.

Bila je kratko u braku u kojem je dobila kćer Ivanu, no samohrana je majka od Ivanine druge godine. Ivana Burić je i sama obrazovana glazbenica te profesorica glazbene kulture. Meri u medijima otvoreno progovara o braku za kojeg kaže da nije bio za nju te o odnosu s kćeri s kojom je, unatoč brojnim obavezama i predanosti koju je tražila njena karijera, uspjela ostvariti posebnu vezu i nastojala nadomjestiti oca za kojeg tvrdi da uz Ivanu nije bio ni na koji način.

Kao najveću potporu ističe svoje roditelje koji su nakon što je Ivana krenula u školu brinuli o njoj. Prije toga Meri ju je vodila sa sobom na turneje koje su, kako kaže, bile zamorne za Ivanu no nikad to nije pokazivala kako bi mogla biti s majkom, jer im je razdvojenost objema teško padala. Danas Meri tvrdi da ne žali što je sama odgojila kćer te da njih dvije čine malu skladnu obitelj. Za glazbu kaže da je njen dar, a sebe smatra slugom svoga glasa. Glazba joj je uvijek bila na prvom mjestu, no kada bi mogla vratiti vrijeme, tvrdi da bi obitelj stavila ispred svega.

Posao

Odrastala je uz brata Antu, cijenjenog i utjecajnog glazbenika pa se i sama od malih nogu počela baviti glazbom. Slušala je gospel i blues glazbu, a s četrnaest godina je na natjecanju “Raspjevano proljeće” u Splitu pobijedila s pjesmom Percie Sledge-a “Warm and tender love”. Krajem šezdesetih godina nastupa po klubovima u Splitu u sastavu kultne skupine “CHE”. Sa sedamnaest godina je kao vokalni solist sastava “Defini” nastupala na glazbenoj turneji po SSSR-u. Glazbenu karijeru 1973. godine nastavlja graditi kao klavirist te solo vokal u sastavu “More” s kojim je izdala istoimenu ploču.

1978. godine napušta sastav “More” i u želji da napravi nešto novo posvećuje se solo karijeri. Uz pomoć brata Ante, u Nizozemskoj 1979. godine snima prvi solistički album “Meri”, nakon čega u suradnji s njim nastavlja snimati niz albuma u Nizozemskoj. Prvi autorski album pod nazivom “Ja sam žena” objavljuje 1980. godine, a prodan je u dijamantnoj nakladi.

Za vrijeme Domovinskog rata Meri je s Đanijem Maršanom i Tomislavom Ivčićem sudjelovala u brojnim humanitarnim koncertima. Osim brojnih solističkih koncerata i brojnih turneja širom zemlje, kao i turneja po SAD-u, Australiji i Kanadi, iza Meri Cetinić su nastupi na brojnim festivalima: Raspjevanom proljeću, Festivalu dalmatinske šansone, Melodijama hrvatskog Jadrana, Opatijskom festivalu te Splitskom festivalu na kojemu je imala najviše uspjeha.

U razdoblju od 1981. do 1983. godine je snimila tri albuma, “U prolazu”, “As” i “Prašina s puta”. Većinu skladbi na tim albumima je sama skladala, a za neke je napisala i tekstove. U suradnji s kćeri Ivanom 2014. godine izdaje album “Dozvoli mi”. Surađuje i snima s brojnim važnim imenima, kao skladatelj ili izvođač. Nisu rijetke njene suradnje s klapama, a pritom ne izlazi iz svog specifičnog stila u kojem vješto isprepleće dalmatinsku tradicionalnu melodiju sa soulom, jazzom i popom.

Najveća postignuća

Meri Cetinić svojim ogromnim talentom za glazbu i iznimnom skromnosti ostavlja neizbrisiv pečat kako na hrvatskoj, tako i na široj glazbenoj sceni. Sa svojom skladbom “Dome moj” je na Splitskom festivalu 1989. godine osvojila treću nagradu publike, a u izvedbi Sanne en Erik van Neygen te pod imenom “Veel te mooi” snimljena je 1990. u Belgiji te iste godine postala megahit i pjesma godine u Nizozemskoj i Belgiji.

1975. godine s pjesmom “Gdje god pođeš” osvaja nagradu za najbolju interpretaciju na “Splitskom festivalu”. Dva puta zaredom je bila proglašavana pjevačicom godine na cijelom teritoriju bivše države. 1983. godine je zbog milijun prodanih nosača zvuka dobila nagradu diskografske kuće Jugoton “Zlatna ptica”. 2002. godine je za album “Malo mora na mom dlanu” dobila nagradu Porin u kategoriji najbolji album zabavne glazbe.

Redovna je članica Hrvatskog društva skladatelja od 2005. godine. Hrvatska glazbena unija ju je zbog sveukupnog doprinosa hrvatskoj glazbi 2007. godine nagradila nagradom “Status”, a 2014. godine je na “Melodijama hrvatskog juga” dobila nagradu zbog posebnog doprinosa Hrvatskoj glazbenoj kulturi. Iste godine na “Šibenskoj šansoni” osvaja nagradu za najbolje kantautorsko djelo sa skladbom “Nisan te pripoznala.”

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*