Marijan Ban

Marijan Ban poznati je hrvatski pjevač rođen u Splitu 8.2.1963. godine. Bivši je frontmen grupe “Daleka obala” uz koju je nastupajući postigao brojne uspjehe. Nakon toga, počeo je nastupati s grupom “Diktatori”.

Obrazovanje

Marijan Ban prvih je deset godina svoga života proveo u Kaštel Gomilici, a u Split se doselio 1973. godine kada je krenuo u peti razred Osnovne škole Marjan. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja, Ban je upisao srednju tehničku školu, smjer mehaniku, a tri je godine studirao i strojarstvo.

Privatni život

Marijan Ban se od djetinjstva bavio jedrenjem. S 15 je godina počeo je jedriti, kasnije je postao i kormilar, a 1978. godine bio je juniorski prvak Hrvatske kao i reprezentativac. Iako je povremeno igrao košarku, Ban se uvijek vraćao svojem najdražem hobiju, jedrenju. Radio je razne poslove kako bi zaradio nekakav džeparac, tako je Ban čistio tapete, nosio cement i bio skiper. Ipak, najčešće je prebacivao jedrilice i tako upoznao gotovo cijelu našu obalu, od Poreča sve do Dubrovnika. Jedreći, znao je s prijateljima zapjevati što ga je potaknulo da nauči svirati gitaru kako bi mogao svirati “dalmatinske pisme”.

Oženio se 1987. godine za Dominu s kojom ima troje djece: Marka, Anku i Mirtu.

Posao

Njegov je posao proizašao prvenstveno iz hobija. Svirajući gitaru išlo mu je sve bolje te je počeo svirati na regatama, a svoj je prvi nastup imao na prvom koncertu Đavola. Tamo je upoznao ljude koji su kao i on voljeli glazbu te su osnovali bend “Daleka obala”. U bendu su osim Marijana Bana bili i Aleksandar Radović (Aco), Boris Hrepić (Hrepa), Željko Hajsok (Malac), a kasnije im se pridružio i Jadran Vušković (Jadran).

U to je vrijeme bilo obvezno služenje vojnog roka te su se zbog tog razloga članovi benda mijenjali, neki su odlazili na studij (Aleksandar Radović), a neki su se usavršavali u glazbenom svijetu poput Željka Hajsoka koji je otišao u Graz na Glazbenu akademiju za bubnjeve. Nakon par izmjena, “Daleka obala” je dobila konačan sastav: Jadran Vušković svirao je gitaru, za bas je bio zadužen Boris Hrepić, koji je također svirao i usnu harmoniku, Zoran Ukić svirao je bubnjeve, a Marijan Ban bio je pjevač.

27. studenog 1988. bend je počeo imati svakodnevne probe, a prvi su koncert održali u Dioklecijanovoj palači u Getu u kinoteci Zlatna vrata. Svoje su demo snimke objavili u travnju 1989. godine za nezavisnu kuću Luxor i tada su se počeli polako probijati na scenu.

Album “Daleka obala” izdali su 1990. godine, gdje Marin Ban potpisuje autorstvo pjesama, a za produkciju je zadužen Dragan Lukić iz Đavola. Neno Belan bio je prateći vokal, a u to je vrijeme također bio u Đavolima. Na prvome albumu tada su se našli jedni od najpoznatijih hitova Daleke obale: istoimeni hit “Daleka obala”, “Valovi”, “Roza”, “Tonka” i brojni drugi.

Marijan Ban radio je pet godina u Jugovinilu kao dežurni mehaničar nakon čega prestaje s tim budući da je postao poznat s bendom “Daleka obala” i tada je glazba, osim ljubavi, postala i njegov posao.

U početnim godinama Domovinskog rata Marijan Ban bio je član sastava “Plavi Split” koji je bio svojevrstan mini band air, a osim Bana članovi su bili i Neno Belan, Dino Dvornik, Gibonni te Ivo Amulić.

U izdanju Croatia Records izdali su 1992. godine album “Ludi mornari dolaze u grad”, godinu dana kasnije “Mrlje” koji je producirao Neno Belan, a 1994. godine “Morski pas”.

Nakon tri godine stanke bend je izdao svoj sljedeći album “Di si ti”, za čiju je produkciju bio zadužen Dino Dvornik, također u izdanju Croatia Recordsa, dok su u izdanju Dancing Beara 1999. godine izdali posljednji album “1999-2000”. Na ovom posljednjem albumu Marijan Ban otpjevao je dvije pjesme: “Puno sam pio” i “Vozim polako”.

Grupa se u potpunosti raspala 2001. godine, a osim Marijana Bana bend su napustili Jadran Vušković i Bogo Šoić Mirilović koji su osnovali bend “Marijan Ban i ostali” koji će se također raspasti. S ovim bendom Ban je u suradnji s Menartom objavio 2003. godine album “Staro zlato”. Nakon što se i ovaj bend raspao Ban je nastavio svoju solo karijeru.

Osim navedenih albuma, Marijan Ban je s “Dalekom obalom” izdao album “USPOMENE – Sve najbolje uživo” u izdanju Dancing Beara 2002. godine, koji je dvostruki CD sa snimkom uživo.

Izdali su i nekoliko kompilacija u suradnji s Croatia Recordsom. Prva je od njih “Od mora do mora” objavljena 1998. godine, zatim “Daleka obala – The Ultimate Collection” koja se sastoji od 2 CD-a, a izdana je 2008. godine, a 6 godina kasnije objavili su kompilaciju na 5 CD-ova pod nazivom “Original album compilation”.

Bend “Diktatori” osnovan je 2004. godine u Splitu, a početkom 2007. godine započeli su suradnju s Marijanom Banom s kojim je Ban počeo održavati nastupe.

Najveća postignuća

Marijan Ban postao je slavan nakon 1990. godine s bendom “Daleka obala” s kojim je i osvojio nekoliko diskografskih nagrada, Porina.

1999. godine osvojio je Porin za hit godine “Jugo” koji pjeva u duetu s Giulianom, a 2001. za pjesmu godine “Ruzinavi brod”.

Ban je zaslužan i za himnu hrvatskih rukometaša. Naime, kada su rukometaši pobijedili protiv Španjolske na Svjetskom prvenstvu koje se održalo 2009. godine u Hrvatskoj, naši su rukometaši proslavili uz Banovu pjesmu “Morska vila” te im je ona postala himna kao i zaštitni znak svih pobjeda, ne samo na tom prvenstvu, već i ubuduće.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*