Matija Vuica

Matija Vuica je poznata kao nezaobilazno ime hrvatske mode i dizajnerske scene. Njezine unikatne haljine vole nositi sve domaće celebrity dame, a za svečane prilike ih bira i zavidan broj žena svih dobi. Također, njezine modne kreacije viđene su i kod stranih celebrity dama na raznim festivalima u inozemstvu. Njezin talent je odavno prepoznat od kazališnih redatelja pa Matija radi i kao kostimograf. Osim mode i dizajnerstva, Matija je ostavila značajan trag i na glazbenoj hrvatskoj sceni s popularnom grupom Gracija koja je obilježila devedesete. Tijekom dugogodišnje karijere organizirala je mnoge modne revije, a uvijek rado sudjeluje i u humanitarnom radu. Jedna od važnijih životnih želja joj je da se okuša i na Londonskoj modnoj sceni.

Obrazovanje

Matija Vuica je osnovnu i srednju školu pohađala u Metkoviću. Završila je gimnaziju, a nakon završetka srednje odselila se u Zagreb i studirala Fakultet za vanjsku trgovinu.

Privatni život

Matija Vuica je rođena 22.7.1958. godine u mostarskoj bolnici jer je to bila najbliža bolnica u kojoj ju je majka mogla roditi carskim rezom, no odrasla je i školovala se u Metkoviću. Cijelo svoje školovanje je bila odličan učenik.

Šiti i kreirati naučila je još za vrijeme srednjoškolskih dana na šivaćem stroju s nožnim pogonom jer je njezina obitelj bila siromašna i nije imala novca za garderobu.

Što se tiče glazbe, Matija je tada već imala iskustva jer je pjevala u crkvenom i školskom zboru, u tamošnjem kulturnom-umjetničkom društvu, ali i po zabavama.

Kao studentica u Zagrebu zarađivala je tako da je svojim prijateljima prekrajala kapute, haljine i hlače, od jeftinih materijala radila modne ludosti, a njezine prve ozbiljne modne kreacije koje je krojila i prodavala su bile kožne kravate koje su u to vrijeme početka 80-ih bile modni hit.

Svog partnera, glazbenika Juricu Popovića upoznala je u Metkoviću kao srednjoškolka. Iako svoju ljubav nikada nisu okrunili brakom, par je od srednjoškolskih dana pa sve do danas postao jedan od najdugovječnijih parova na domaćoj sceni. U Jurici je Matija pronašla osobu koja joj je uvijek pružala podršku svaki put kada je trebalo. Izvrsno funkcioniraju i kao poslovni partneri.

Najveću tragediju koju je Matija Vuica doživjela je bio rani gubitak brata Luke koji je bio osoba s posebnim potrebama i teško je obolio od raka. Dizajnerica je sve do njegove smrti brinula o njemu u obiteljskoj kući.

U jesen 2005. godine organizirala je u bratovu čast modnu reviju u vlaku na relaciji Zagreb – Knin, a reviju su nosile voditeljica Daniela Trbović, glumica Senka Bulić, Anja Šovagović Despot, pjevačica Ivana Banfić, ondašnja premijerka Jadranska Kosor i još mnoge druge javne osobe. Matija je na toj aukciji prikupila 300 000 kuna i darovala ih potrebitima, odnosno djeci s posebnim potrebama.

Do Matije Vuice je lako doći jer je prisutna na Internetu, a svakoj mušteriji pristupa posebno tako da se za svaku radi lutka po mjeri za što je potrebna samo jedna proba. U Zagrebu u Matijinom ateljeu u izložbenom dijelu prezentirane su vjenčanice, večernje i koktel haljine, a u radnom dijelu pogona rade se unikatne haljine od najfinijim posebnih materijala proizvedene tehnikom ručnog rada.

Posao

Dizajnerska i glazbena karijera Matije Vuice su krenule u isto vrijeme. Partner Jurica Popović je okupio u Metkoviću bend pod imenom Trotakt Projekt i Matija je postala pjevačica benda. U prostorijama gdje su vježbali snimili su demo kasetu i poslali je na tadašnji Polet čiji su glazbeni kritičari bili oduševljeni materijalom i pozvali ih na najveće natjecanje mladih bendova iz cijele Jugoslavije. Na tom natjecanju 1981. godine su pobijedili i počeli s turnejama, a te godine na Badnjak je organizirana i njezina prva modna revija. Koncerti grupe nisu bili klasični već su povezivali razne oblike umjetnosti, glazbu i modu. Koncerti bi završavali Matijinom modnom revijom koja je bila osmišljena uz glazbu koju su svirali. Matija je za svoj bend smišljala i odjeću u kojoj su nastupali.

Početkom 90-ih grupa je promijenila ime u Gracija i 1993. su snimili etno obradu pjesme “Linđo” koja je postala megahit i obilježila razdoblje uspona glazbene karijere.

Potkraj 90-ih Matija Vuica se ozbiljnije posvetila dizajniranju. Njezine prve haljine je nosila voditeljica “Hit-depoa” Daniela Trbović. Matija je dizajnirala i sašila haljinu misici Anici Kovač za izbor za Miss svijeta. Ubrzo nakon toga njezinu je haljinu nosila i Antonela Butigan na izboru za najljepšu gospođu svijeta, a godinu dana poslije Tihana Harapin naručila je za isto natjecanje haljinu Ivi Buchwald. Obje haljine su dobile nagradu za najljepšu nacionalnu haljinu. Haljina “Pozdrav iz Hrvatske” u koju je Matija ušila stare razglednice danas se nalazi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Matija je dizajnirala još za mnoge poznate javne osobe estrade koje su rado nosile kreacije, a među njima su glumica Zrinka Cvitešić koja je pri dodjeli nagrade u Londonu za najbolju glumicu 2014. u mjuziklima nosila kreaciju s potpisom Matije Vuice i Severinina vjenčanica koja je izložena kao dio trajnog postava Muzeja za umjetnost i obrt.

Matijin rad na modnom planu privukao je pažnju kazališnih redatelja te je kao kostimograf zastupljena na Dubrovačkim igrama i mnogim drugim predstavama.

Najveća postignuća

Matija Vuica i njezin partner Jurica Popović su 2015. dobili od grada Metkovića nagradu Narona za područje kulture i novčanu nagradu koju su donirali za predstavu Ljubav na prvi pogled.

U HNK-a Zagreb Matija Vuica je 2016. proslavila 35. godišnjicu svog umjetničkog rada što je bila kruna njenog modnog rada.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*