Severina Vučković

Severina Vučković poznata je hrvatska pjevačica i jedna od najvećih pop ikona na području bivše Jugoslavije. Nazivaju je i “Kraljicom hrvatske estrade”. Dobitnica je nekoliko nagrada kao što su “Večernjakova ruža” za ženskog izvođača godine, “Zlatna ptica” za najtiražnijeg izvođača desetljeća te “Zlatna bubamara” za izvođača godine u Makedoniji i mnogih drugih. Severina je 2006. godine nastupila na “Dori” s pjesmom “Moja štikla” koja joj je donijela pobjedu i odvela ju na Eurosong u Atenu gdje je osvojila trinaesto mjesto. U svojoj karijeri surađivala je s brojnim poznatim osobama poput Gibonnija, Željka Bebeka, Arsena Dedića, Borisa Novkovića, Gorana Bregovića i ostalih. Osim u pjevanju, okušala se i u glumi u nekoliko predstava i filmova. Pjevačica je veoma aktivna na društvenim mrežama gdje sa svojim obožavateljima svakodnevno dijeli trenutke iz privatnog života.

Obrazovanje

Severina je nakon osnovne škole upisala Srednju glazbenu školu Josipa Hatzea u Splitu, ali je prekinula školovanje kako bi se mogla posvetiti glazbenoj karijeri.

Privatni život

Rođena je u Splitu, 21. travnja 1972. godine kao najmlađa kći Ane i Severa Vučkovića. Ima i dvije starije sestre, Zdenku i Marijanu. Severina od malih nogu gaji ljubav prema glazbi i scenskom nastupu.

Godine 2004. u javnosti se pojavio privatni videosnimak Severine zbog čega je više od šest mjeseci bila odsutna sa scene. Fotografije snimka objavljene su na portalu Index.hr protiv kojeg je pjevačica pokrenula tužbu.

Pravomoćna presuda je donesena osam godina nakon objave fotografija, a prema njoj objavom tih privatnih fotografija koje predstavljaju Severininu najdublju privatnost i intimnost povrijeđeno je njezino pravo na zaštitu privatnosti. Protiv Indexa je bila pokrenuta ovrha jer nisu isplatili odštetu koja se s kamatama i sudskim troškovima popela na gotovo 200.000 kuna.

Prva Severinina veza koja je bila poznata javnosti je ona s pjevačem grupe Kojoti, Alenom Marinom. Nakon toga je nekoliko puta bila zaručena, 2004. godine s poduzetnikom Srećkom Vargekom, a nakon toga sa šest godina mlađim ekonomistom Matom Čuljkom. Njezin četvrti zaručnik bio je vlasnik sportskog centra u Rijeci, Slavko Šainović kojeg je pjevačica ostavila nakon dvije i pol godine veze zbog srpskog poduzetnika Milana Popovića.

Severina je s Milanom Popovićem također bila zaručena i u veljači 2012. godine dobili su sina Aleksandra. Međutim, zaruke su ipak prekinuli nakon tri godine veze.

U studenom 2015. godine udala se za petnaest godina mlađeg Igora Kojića, sina srpskog pjevača Dragana Kojića i danas žive na relaciji Split-Beograd.

Krajem kolovoza 2018. godine na Internetu su osvanule fotografije na kojima Severina navodno pozira gola. Nakon objavljenih fotografija, popularnost na društvenim mrežama joj je naglo porasla. Osim što je dobila novih 3000 pratitelja, novi spot M.a.g.i.j.a. pregledan je više od sedam milijuna puta.

Posao

Severina se profesionalno počela baviti glazbom 1990. godine. Nastupala je na raznim festivalima, a zahvaljujući pobjedi na radijskom natjecanju “Demo X” Radio Zagreba osvaja snimanje svog prvog albuma. Nakon upoznavanja sa Zrinkom Tutićem Severina je objavila svoj drugi album pod nazivom “Severina”. Za vrijeme suradnje s Tutićem snimila je i albume “Dalmatinka”, “Trava zelena”, “Moja stvar” i “Djevojka sa sela”.

Problemi u njihovoj suradnji počinju kod albuma “Moja stvar” kada Severina zbog nezadovoljstva tekstovima drugih tekstopisaca odluči sama napisati nekoliko tekstova što se nije svidjelo Zrinku Tutiću. Iako je album naišao na oštre kritike struke i publike zbog prevladavajućeg rock zvuka, neke od pjesama s albuma su postale veliki hitovi.

“Djevojka sa sela” je zadnji album na kojem je Zrinko Tutić radio kao producent i autor jer je nakon objavljivanja albuma i isteka ugovora s njegovom produkcijskom kućom došlo do konačnog raskida njihove suradnje.

Na sedmom studijskom albumu “Ja samo pjevam” kao autor se pojavljuje i Đorđe Novković s čijom je pjesmom “Ajde, ajde zlato moje” Severina nastupila na Melodijama hrvatskog Jadrana 1999. godine.

Dvije godine nakon toga izdaje osmi studijski album, “Pogled ispod obrva”, koji joj je donio platinastu ploču. Pjesma “Virujem u te” s navedenog albuma 2001. godine donosi joj prvu nagradu na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana nakon čega Severina započinje promotivnu turneju kojom obuhvaća većinu zemalja regije.

Album “Pogled ispod obrva” bio je nominiran za album godine za diskografsku nagradu Porin, a pjesma “Virujem u te” za hit godine. Deveti studijski album “Severgreen” pjevačica izdaje 2004. godine. U radu na albumu su sudjelovali brojni glazbenici među kojim su bili i Arsen i Matija Dedić.

S pjesmom “Moja štikla”, koja joj je donijela pobjedu na “Dori”, počinje Severinina suradnja s Goranom Bregovićem za njezin sljedeći album. Album “Zdravo Marijo” objavljen je 2008. godine. Zbog omota albuma na kojem se bez odobrenja našla jedna od njegovih slika, Milan Generalić je odlučio podnijeti tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog kršenja autorskih prava. Iako je Generalić želio da se zabrani prodaja i distribucija albuma zbog zaštite autorskih prava, prva naklada se rasprodala u rekordnom roku. Dijeljenje krunica, spominjanje Djevice i nastup u svećeničkoj odori bili su samo neki od “trikova” zahvaljujući kojima se album prodavao iznad svih očekivanja.

Severina 2011. godine sa singlovima “Brad Pitt” i “Grad bez ljudi” godine najavljuje novi album, “Dobrodošao u klub”, koji je objavljen godinu dana kasnije. Na albumu su izdana još tri singla, “Uzbuna”, “Dobrodošao u klub” i “Ostavljena” koji su kao i prethodna dva postali hitovi. Još od početka suradnje s Goranom Bregovićem i albuma “Zdravo Marijo”, za Severinu se govorilo da je počela koketirati sa srpskom folk glazbom.

U srpnju 2014. godine izdaje singl “Uno momento” u suradnji s jednom grupom iz Srbije. Singl je u 24 sata bio preslušan preko 700.000 puta, čime je oboren regionalni rekord koji je do tada držao njezin singl “Italiana”. U listopadu iste godine objavila je duet s pjevačem Sašom Matićem, “More tuge” koji je preslušan 750.000 puta u 24 sata i postao regionalni hit singl u rekordnom roku.

Prvi susret sa svjetlima pozornice dogodio joj se već s deset godina kad je nastupila u mjuziklu “Frane Štrapalo”.

Severina 2003. godine dobiva ponudu od Mani Gotovac za ulogu u predstavi “Karolina Riječka”, zatim 2005. godine prihvaća ulogu Olje u filmu “Duhovi Sarajeva”, koji je snimala s glumcima Enisom Bešlagićem i Davorom Janjićem u Sarajevu. Također 2005. godine napravila je predstavu u vlastitoj produkciji – “Čekajući svog čovika”, a dvije godine kasnije dobiva ulogu barunice Castelli u drami “Gospoda Glembajevi”.

Predstava “Gospoda Glembajevi” izazvala je kontroverze zbog paralele koja se povlačila između barunice Castelli i pokojne glumice Ene Begović. S obzirom na to da je Ena Begović život izgubila u automobilskoj nesreći prilikom prevrtanja automobila mnogi su smatrali neukusnim završetak predstave u kojem barunica pogiba tako da se na nju ruši džip.

Najveća postignuća

Iako se okušala i u glumi, glazba je ono što je Severini donijelo veliku popularnost i zbog čega je prozvana “Kraljicom estrade”.

Njezin album “Ja samo pjevam” iz 1999. godine bio je jedan od najprodavanijih albuma godine s 50.000 prodanih primjeraka, a “Pogled ispod obrva” iz 2001. godine bio je nagrađen platinastom nakladom. Album “Virujen u te” (najbolje uživo!) nagrađen je priznanjem za najprodavaniji uživo album.

Godine 2014. na dodjeli nagrada “Zlatna bubamara” u Makedoniji osvojila je nagrade za najbolji album godine, najbolju pjevačicu regije i najbolju regionalnu turneju.

Iako je ostvarila veoma uspješnu karijeru i dobila mnoštvo nagrada, Severina ističe kako je njezin sin Aleksandar najveće postignuće u njezinom životu, a najdraža uloga joj je ona majčinska.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*