Zrinka Cvitešić

Zrinka Cvitešić hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica sa zavidnom inozemnom karijerom koje doseže čak do Hollywooda. Rođena je u Karlovcu 18.7.1979. godine.

Obrazovanje

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 2002. godine, a tijekom svog školovanja već je bila ostvarila nekoliko kazališnih, televizijskih pa i filmskih uloga.

Prvotno je htjela upisati Veterinarski fakultet jer jako voli životinje, a posebice konje, ali je ljubav prema glumi bila presudna u njezinoj odluci. Isto tako, razmišljala je o plesnoj akademiji, no u Hrvatskoj je nije bilo.

Privatni život

Zrinka je djetinjstvo provela u Karlovcu, odrastajući uz mlađu sestru Dinku. Još od malih nogu Zrinka je shvatila da je rođena za glumu. Osim glumom, bavila se plesom, pjevanjem, sviranjem klavira te učenjem stranih jezika.

S 12 godina prvi se put zaljubila u dječaka koji je s njom pohađao istu Osnovnu školu. Ljubavna je priča neslavno završila jer je izbio rat, a dvije godine stariji dječak otišao je bez objašnjenja.

Nastupala je u karlovačkom Domu Hrvatske vojske gdje ju je čula Amerikanka koja je u Hrvatskoj radila s djecom s ratno pogođenih mjesta i koja je imala privatnu akademiju u Americi. Na tom je koncertu Zrinka otpjevala pjesmu iz mjuzikla “Evita” poz nazivom “Ne plači Argentino”, čime je Amerikanka bila fascinirana te joj je ponudila prestižnu stipendiju Barkley Collegea of Music. Iako je tu stipendiju Zrinka prihvatila, u posljednji je tren odustala od puta u Ameriku sa 17 godina. Ipak, tu nije kraj priče o Americi i Zrinki Cvitešić.

Zrinka je bila u vezi s Michaelom Youngom, Amerikancem hrvatskog porijekla zbog kojega je živjela na relaciji Zagreb – New York, ali je veza pukla jer je Zrinka čeznula za hrvatskim domom i nije se htjela trajno preseliti u New York. Tijekom te veze, Zrinka je odlaske u Ameriku koristila za usavršavanje plesa i pjevanja, ali i engleskog jezika.

Ljubavnu je vezu s Hrvojem Rupčićem, bubnjarom “Cubisma” započela 2009. godine kada se Hrvoje razveo od tadašnje supruge Tine, nakon 11 godina braka, s kojom ima sinove Nou i Jakova. Njihova veza trajala je više od pet godina, a prekinuli su kada se Zrinka zaljubila u nogometaša Niku Kranjčara, s kojim je trenutno u vezi.

Zrinka i Niko svoju su ljubavnu vezu započeli 2014. godine. Upoznali su se kada je Zrinka zbog poslovnog angažmana na West Endu bila u Londonu, gdje je Niko također boravio.

Posao

Zrinka je glumački talent pokazala već u osnovnoj školi Turanj gdje je bila članica dramske skupine. Nakon toga glumila je u gradskom kazalištu Zorin dom, a potom je ostvarila svoju prvu glumačku ulogu u “Pepeljugi”.

Prvu je filmsku ulogu Zrinka ostvarila u filmu “Rano buđenje” iz 1999. godine, a 2000. je godine ostvarila uloge u dva filma: “Veliko spremanje” gdje je glumila Saru, a u filmu “Nebo, sateliti” glumila je bolničarku. Zrinka je ostvarila ulogu i u filmu “Persona” 2002. godine. Iste je godine diplomirala te je dobila glavnu ulogu u filmu “Konjanik” u kojemu se pojavila potpuno gola. Time je privukla pozornost publike iznimnom hrabrošću i glumačkim talentom.

2004. godine glumila je u filmu “Katarza”, a iste je godine glumila i u filmovima “Žena mušketir” i “Čuvaj se sinjske ruke”.

Godinu dana kasnije glumila je Tatjanu i višestruko nagrađivanom hrvatskom filmu “Što je muškarac bez brkova?” kao i u filmu “Volim te”. Za film “Što je muškarac bez brkova?” dobila je nagradu Zlatnu Arenu, a na Sarajevskom je festivalu za isti film dobila Nagradu za najbolju ulogu.

2006. godine Zrinka je svoj glas posudila Crvenkapici u animiranom filmu “Tko je smjestio Crvenkapici”. Iste je godine bila natjecateljica u prvoj sezoni HRT-ovog televizijskog showa “Ples sa zvijezdama” u kojemu je i pobijedila.

Glumila je sestru Irinu u predstavi “Tri sestre” Antona P. Čehova. Za tu je ulogu dobila Nagradu Mila Dimitrijević.

U seriji “Vratit će se rode” glumila je Milicu 2008. godine.

2009. godine glumila je u “Zagrebačkim pričama” i Sophie u “Libertango”.

Ulogu Lune ostvarila je 2010. godine u filmu “Na putu” koji je režirala Jasmina Žbanić, a iste je godine glumila u filmu “Torta s čokoladom”. Također, te je godine glumila Davorjanku Paunović u “Cinema 3” i “Tito”. Nagradu Zlatni smijeh Zrinka je dobila 2010. godine za predstavu “Građanin plemić” u kojoj je glumila služavku Nicole. Predstavu je režirao Krešimir Dolenčić, a izvedbu je doživjela u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

2010. godina bila je za Zrinku Cvitešić vrlo uspješna, a tome u prilog idu i brojne nagrade koje je osvojila. Tako je za film “Na putu” dobila Nagradu Zlatna Arena za najbolju ulogu u filmu, a za isti je film dobila i Nagradu za najbolju glumicu u Aleksandriji. Na Berlinskom je festivalu iste godine dobila Nagradu Shootin Stars, a Nagradu Zlatna mimoza dobila je u Crnogorskom Herceg Novom.

Ivku Deutsch glumila je 2011. godine u “Lea i Darija – Dječje carstvo” i Vinku u filmu “Bella Biondina”.

U filmu iz 2012. godine “Ljudožder vegetarijanac” glumila je dr. Lovrić, a iste je godine filmsku ulogu ostvarila u “Die Brücke am Ibar”. Također, natjecala se u emisiji “Volim Hrvatsku” iste godine.

2015. godine glumila je Saru u filmu “Londonski špijun”, ali i Matyu u filmu “Capital”.

Najveća postignuća

Najveće Zrinkino postignuće upravo je angažman u mjuziklu “Once” 2013. godine. Ovaj je mjuzikl premijeru imao u Dublinu i Londonu te se njime Zrinka proslavila na londonskoj glumačkoj sceni. Naime, njezinu su glumu pohvalili brojni poznati britanski kritičari. Za najbolju glumicu u navedenom mjuziklu dobila je Nagradu Broadway World UK kao i Nagradu Laurence Olivier Award, također za najbolju glumicu.

Zrinka je 2017. godinu sjajno započela. Naime, dobila je ulogu u filmu Woodyja Harrelsona “Lost in London” koji je inspiriran događajem kada je Woody prije 15 godina proveo noć u londonskom zatvoru. U filmu glume i Woodyjevi prijatelji, Owen Wilson i Willie Nelson, koji su utjelovili sami sebe. Posebnost je filma u tome što će ga publika gledati u kinima u isto vrijeme kada će biti sniman, što do sada nije nitko prije učinio. U ovome filmu Zrinka glumi misterioznu djevojku koja se Woodyju nađe na putu od kazališta do kuće.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*