Anica Kovač

Anica Kovač jedna je od najpoznatijih hrvatskih manekenki i bivša Miss Hrvatske. Rođena je 3.3.1976. godine u Duvnu u Bosni i Hercegovini. Poznata je kao prva pratilja na izboru za Miss svijeta gdje je nosila haljinu Branke Donassy koja je proglašena najljepšom na svijetu. Taj uspjeh nakon nje više ni jedna Hrvatica nije uspjela ponoviti ili nadmašiti. Anica živi mirnim životom sa svojom djecom i suprugom Robertom Kovačem koji je poznati bivši hrvatski nogometaš. Uvijek zrači pozitivnom energijom te je upravo svojim osmijehom i pristupačnošću osigurala sebi zavidnu karijeru.

Obrazovanje

Osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje završila je u rodnom Duvnu, današnjem Tomislavgradu, a budući da je već s 18 godina naveliko bila u modnom svijetu, nije imala vremena za daljnje školovanje.

Privatni život

Anica je odrastala sa svojim roditeljima Milom i Ivanom do trenutka kad oni nisu odselili u Njemačku trbuhom za kruhom, a za nju i njezinog brata Antu brinula se baka. Otac Ivan radio je u Berlinu kao građevinar, a majka je bila medicinska sestra. Uskoro su prikupili dovoljno novca kako bi obitelj mogla biti na okupu pa su Anica i Ante kasnije odselili u Berlin te dobili mlađu sestru Josipu i brata Stipu.

Kad je postala punoljetna, posao ju je odveo u Parizu pa je iza sebe ostavila petomjesečnu vezu s Robertom Kovačem jer tvrdi da tada nisu bili spremni ni na što ozbiljnije zbog neiskustva i mladosti. Anica je kasnije prohodala s Ivanom Lovrićem, osobnim čuvarom Franje Tuđmana. Zbog prirode njegova posla, par se nije pojavljivao u javnosti te su bili vrlo samozatajni i diskretni.

1998. ponovno je prohodala sa svojom prvom ljubavi – Robertom Kovačem. Naime, on ju je u to vrijeme vidio na televiziji te je uz pomoć Zorana i Zdravka Mamića došao do nje s prijedlogom da pokušaju još jednom sada kad su stariji i pametniji. Anica se uselila u njegov stan i od tada su nerazdvojni.

2000. godine, na Božić, Robert je Anicu zaprosio nakon večer s prijateljima, a svadba je bila godinu dana kasnije u hotelu Westin s kumovima Milovenom Čičak i Zdravkom Mamićem.

Par je 13.6.2003. godine dobio kćer Leticiju, a već dvije godine kasnije bili su prisiljeni ponovno mijenjati adresu stanovanja jer je Robert dobio ponudu u talijanskom Juventusu.

2007. godine rodilo im se drugo dijete – sin Marko, a godinu dana kasnije na godišnjicu njihovog braka i kći Viktorija.

Od 2009. godine ponovno dolaze živjeti u Zagreb zbog Robertovog ugovora s Dinamom.

Posao

S 18 godina je Anica već odselila u Pariz te je tamo radila za agenciju Ford te je pod njihovim okriljem nosila na revijama velike modne marke poput Escade, Brigitte Bardot i Betty Marclay. Te se godine Anica htjela prijaviti na Miss dijaspore, ali je na natjecanje zakasnila pa ju je vlasnik njezine matične agencije Midikenn Hamed Bangoura prijavio na natjecanje za Miss Zagreba.

Anica bez prave konkurencije uvjerljivo odnosi pobjedu i odlazi na Miss Hrvatske 1995. u Opatiju. Tada je pobijedila za jedan glas Nataliju Mančić, a to pripisuje svojem toplom osmijehu koji je očito razoružao žiri.

U studenom 1995. godine uslijedilo je natjecanje za Miss svijeta u Južnoafričkoj republici. Anica je bila spontana, prirodna, samouvjerena i svoja te joj je to donijelo titulu prve pratilje.

U Južnoafričku republiku je ponijela modru svilenu haljinu ukrašenu školjkama dizajnerice Branke Donassy koja je kasnije bila proglašena za najljepšu haljinu na svijetu.

Nakon tog uspjeha, još se kratko bavila manekenstvom, ali je ipak odlučila da je za nju više obiteljski život te da jednostavno ne pripada svijetu manekenstva.

Najveća postignuća

Anica Kovač polučila je najveći uspjeh za Hrvatsku na natjecanju za Miss svijeta. Iako joj je njezina ljepota i visina od 180 cm uvelike pomogla da bude uspješna u manekenstvu, Aničina pristupačnost, otvorenost i spontanost zasigurno su bili presudni na njenom putu do zvijezda.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*