Ljubomir Kerekeš

Ljubomir Kerekeš je poznati televizijski, kazališni i filmski glumac koji iza sebe ima brojne nagrade. Autor je brojnih predstava i dramskih tekstova, a radio je kao redatelj i autor scenografije. Kao dramski glumac djeluje od 1980. godine.

Obrazovanje

Ljubomir je u Varaždinu završio osnovnu i srednju školu. Iako nikad završio Akademiju Ljubomir Kerekeš je ostvario brojne zapažene uloge i tako dokazao da je veliki talent.

Privatni život

Ljubomir Kerekeš rođen je 16.1.1960. godine u Varaždinu. Rođen je u radničkoj obitelji roditelja iz Varteksovog naselja. Unatoč skromnom radničkom životu imao je bogato i zanimljivo djetinjstvo.

Imao je samo šest godina kada je počeo svirati harmoniku, a u staroj baraci “Vartimpeksa” s tatom je svirao na harmonici prateći mamu koja je pjevala. Više je puta istaknuo kako je ljubav prema glazbi naslijedio od svojih roditelja.

Nakon što je s roditeljima pogledao predstavu “Prodavačica ljubičica”, roditelji su mu kupili harmoniku i ubrzo nakon toga je krenuo u Muzičku školu prof Zubera. Ali kako nije imao previše strpljenja odustao je od škole. S glazbom se bavio veći dio svoje mladosti svirajući u bendu “Autoput”.

Nevjerojatnim spletom okolnosti redatelj Dane Georgijevski je početkom 70-ih tražio klince u II. Osnovnoj za statiste u predstavi “Tajna zakopanog blaga”. Odabrao je Ljubomira i prijatelja Rajića da glume kaktuse jer su bili najmanji u razredu. Upravo je prva predstava u kojoj je glumio kao dijete označila prekretnicu u njegovom životu kada je shvatio da se zaljubio u kazalište.

S 25 godina upoznao je buduću ženu Jasenku koja je završila upravno pravnu struku te četiri godine provela u Zagrebu studirajući pravo. Ljubomir i Jasenka su se upoznali na kavi kod Hajvana.

Ljubomir je neko vrijeme izbivao iz Varaždina pa je dva mjeseca proveo na Dubrovačkim ljetnim igrama. Nakon povratka ponovno su se našli i započeli ozbiljnu vezu koja je kasnije prerasla u sretan brak. Ljubomir i Jasenka imaju dvoje djece sina Jana također glumca i kćer Emu.

Posao

Nakon prve uloge koju dobio kao dijete Ljubomir je nastavio glumiti u varaždinskom kazalištu. Kada se 1979. spremao upisati u Akademiju, varaždinsko kazalište ponudilo mu je profesionalni angažman te je u prvu godinu profesionalnog rada ušao kao osmi član kazališnog ansambla.

Nakon 14 godina rada za poznato kazalište Ljubomir je odlučio otići u Zagreb. U početku je glumio u “Jazavcu” danas “Kerempuhu” jer je bio zamoljen od strane Mladena Crnobrnje da umjesto njega uskoči u predstavu “Nečastivi na Filozofskom fakultetu”. Mladen se spremao na operaciju i netko ga je trebao zamijeniti u ulozi “Gumbeka”.

U Kerempuhu je odigrao preko osamdeset predstava kao i “Dobro došli u plavi pakao” sve dok ju pokojni predsjednik Franjo Tuđman nije zabranio. U kazalištu je proveo tri sezone i nakon toga otišao u HNK zahvaljujući Georgiju Paru i predstavi “Jedermann iliti Vsaković”. U HNK-u je proveo preko dvije godine da bi se potom vratio u Varaždin.

Popularnost je stekao zahvaljujući ulozi majora JNA Alekse Milosavljevića u filmu Vinka Brešana “Kako je počeo rat na mom otoku” iz 1996. Film je postigao velik uspjeh pa je umjesto prvotnih sedam dana prikazivanje produljeno na 12 dana, a prikazane su i projekcije u obliku matineja. U Hrvatskoj je film pogledalo preko 300.000 ljudi, a u Indiji oko 700.000

Glumio je još u filmovima “Bogorodica”, “Lov u Bosni” s Richardom Gereom te “Posljednja volja”.

Na televiziji je isto tako imao nekoliko istaknutih uloga poput serije “Mamutica”, “Naši i vaši”, “Zauvijek susjedi”, “Bumerang” i “Čista ljubav”.

U seriji Čista ljubav Ljubomiru su se pridružili drugi poznati glumci kao što su Ksenija Pajić, Ivan Herceg, Tara Rosandić, Momčilo Otašević, Sanja Vejnović te pjevačica Nives Celzijus.

Najveća postignuća

Ljubomir Kerekeš iza sebe ima brojna priznanja. Tako je 1996. godine osvojio dvije Nagrade hrvatskog glumišta, jednu za ulogu Jedermanna u predstavi “Jedermann iliti Vsaković”, a drugu za ulogu majora Alekse u filmu “Kako je počeo rat na mom otoku”.

Dobio je veliko priznanje Hrvatskog društva dramskih umjetnika za ulogu Hašeka u predstavi “Doživljaji dobrog pisca”.

Ne treba zaboraviti na priznanje Zlatni lav Međunarodnog festivala komornog teatra Umag za ulogu Trpimira Oršuša u predstavi “Skupština” i mnoge druge.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*