Ivan Herceg

Ivan Herceg je hrvatski televizijski, kazališni i filmski glumac koji je u javnosti i među gledateljima dobio status zavodnika, zahvaljujući ulogama u hrvatskim telenovelama. Glumio je u poznatim hrvatskim serijama, ali i u filmovima. Godine 2006. igrao je na Dubrovačkim ljetnim igrama u predstavi “Orestija” od Eshila koja je postigla veliki uspjeh.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne i srednje škole u Zagrebu, Ivan je upisao Ekonomski fakultet, ali je odustao i odlučio upisati Akademiju dramskim umjetnosti u Zagrebu. Na primjenom ispitu nije prošao, ali ga to nije demotiviralo da upiše ono što želi.

Drugom prijemnom ispitu je pristupio dosta ozbiljnije i na kraju je upisao Akademiju dramskih umjetnosti.

Diplomirao je 2009. godine, ali prije same diplome iza sebe je imao veći broj predstava koje je ostvario kao student.

Privatni život

Rođen je 2.11.1981. godine u Zagrebu od majke Jake i oca Joze. Majka mu je umrla 2016. godine od zloćudne bolesti, zbog čega je Ivan uzeo slobodno vrijeme od glume kako bi ispunio osjećaj gubitka u sebi. Ivan je stariji brat Ive Herceg, hrvatske pjevačice. Pored Ive, Ivan ima i mlađeg brata, Josipa. Ivan je još kao dječak od svojih roditelja, brate i sestre dobio nadimak Živko, jer je bio hiperaktivan, stalno je istraživao i ispitivao o njemu nepoznatim stvarima. Premda je danas odrastao čovjek, Ivanu je ostao nadimak Živko. Svoje djetinjstvo je provodio u igri s bratom i sestrom, kako sam kaže, penjao se po zgradama, gađali su se puškama u polju kukuruza, nisu imali mira i stalno su mu prigovarali da je pun energije i da je nestašan.

Pored glume, Ivan je strastveni zaljubljenik u sport i fizičke aktivnosti. Trenirao je sportove od tenisa, košarke, nogometa, a u tea-kvon-dou došao je nadomak crnom pojasu, ali je odustao od od toga sporta. Njegov mlađi brat, Josip, trener je u tenisu i, kako Ivan kaže, najbolji mu je partner za igru. Pored toga što svoje slobodno vrijeme provodi u bavljenju sportom, Ivan redovno trči po Maksimiru i redovno posjećuje teretanu. Jednom prilikom je izjavio da nije otišao na glumu, zasigurno bi se profesionalno bavio sportom.

Ivan je bio često na medijskom meti kada su djevojke u pitanju. Zbog statusa koji je dobio među svojom publikom, glumeći u hrvatskim sapunicama, povećao se interes za njegovim privatnim životom, koji je on, gotovo uvijek, vješto skrivao od očiju javnosti. Bio je u vezu s dekoraterkom seta, Anitom Dujić, ali par se nakon godinu dana i tri mjeseca razišao.

Kako sam Ivan kaže, dolazi iz tradicionalne obitelji i pojam braka mu je bitan u životu.

Slobodno vrijeme provodi baveći se sportom sa svojim prijateljima, a pored sporta Ivan je veliki filmofil i nije rijetkost da pogleda tri filma zaredom. Veliki je fan Tarantinovih filmova.

Posao

Dok je studirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Ivan je aktivno djelovao u glumačkim vodama. Prije same diplome ostvario je veći broj uloga u filmovima, ali i serijama. Prva uloga mu je bila 2003. godine u igranom cjelovečernjem filmu “Tu” od redatelja Zrinka Ogreste. Ivan je odigrao ulogu Karla, a svaki od glumaca imao je glavnu ulogu jer su radnje bile individualne. Tako je Ivan izlaskom na scenu debitirao jednom od glavnih uloga u popularnom filmu.

Zatim je 2005. godine dobio gostujuću ulogu u hrvatskoj tinejdžerskoj televizijskoj seriji “Kad zvoni?”. Ivan je igrao ulogu Zvonka.

Već 2007. godine dobio je gostujuću ulogu u hrvatskoj humorističnoj seriji “Cimmer fraj”. Ivan je igrao ulogu Frenkija u toj seriji. Iste godine je dobio glavnu ulogu u hrvatskom dugometražnom filmu “Pjevajte nešto ljubavno”. To je prva hrvatska rock’n’roll komedija koja je prožeta glazbom, koju je spremila poznata hrvatska grupa Hladno Pivo, a pored glazbe, našli su se i u sporednim ulogama u filmu.

Iste godine je dobio ulogu u filmu “Žena bez tijela” kao Martin. Godinu dana prije diplome na Akademiji dramskih umjetnosti, Ivan je dobio glavnu ulogu u crnohumornoj drami “Nije kraj” koju je režirao Vinko Brešan. To je ujedno prvi film u hrvatsko-srpskoj ko-produkciji od raspada Jugoslavije.

Od 2009. do 2010. godine glumio je u popularnoj hrvatskoj telenoveli “Dolina sunca”. Ivan je igrao glavnu ulogu kao Kristijan Vitezović.

Od 2010. do 2011. godine glumio je kao antagonist u seriji “Najbolje godine”, glumio je lik Dine Popovića. Godine 2011. glumio je u filmu “Lea i Darija – Dječje carstvo”. Ivan je glumio kao profesor matematike.

Od 2011. do 2013. godine glumio je u popularnoj hrvatskoj sapunici “Larin izbor”, gdje je dobio glavnu ulogu kao Jakov Zlatar.

Godine 2012. snimili su film “Larin izbor: Izgubljeni princ”, gdje je također imao glavnu ulogu kao Jakov Zlatar.

Godine 2004. dobio je sporednu ulogu kao vlč. Mirko Komadina u seriji “Kud puklo da puklo”, a 2016. godine glumio je u seriji “Zlatni dvori” u sporednoj ulozi Mladena Kozarca.

2017. godine dobio je glavnu ulogu u seriji “Čista ljubav” s drugim priznatim glumcima poput Ksenije Pajić, Tare Rosandić, Ljubomira Kerekeša, Momčila Otaševića i drugih.

8.12.2017. godine produkcija Nove TV prekinula je suradnju s Ivanom Hercegom u sapunici Čista ljubav navodeći da su razlozi bili produkcijske prirode koje nisu željeli dalje objašnjavati. Hercegova zamjena je glumac Janko Popović Volarić kao glavni junak Toma.

Najveća postignuća

S postavom popularnog igranog cjelovečernjeg filma “Tu” dobio je nagradu Kristalni globus, posebnom nagradom žirija na 39. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma. Pobijedili su na nizu međunarodnih festivala, a posebno vrijedi istaknuti nacionalni festival u Puli, 2003. godine.

Godine 2007. dobio je glavnu ulogu u prvoj hrvatskoj rock’n’roll komediji “Pjevajte nešto ljubavno”. Film se prikazivao i u Mađarskoj, iste godine.

Godine 2008. dobio je glavnu ulogu u filmu “Nije kraj”. Ekipa iz filma je osvojila Zlatnu Arenu za kostimografiju, scenografiju i montažu, na 55. festivalu igranog filma u Puli. Film je iste godine osvojio nagradu publike Zlatna vrata Pule.

Godine 2011. dobio je glavnu ulogu u hrvatskoj telenoveli “Larin izbor”.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*