Sanja Vejnović

Sanja Vejnović poznata je hrvatska filmska i televizijska glumica. Rođena je 8.8.1961. godine u Zagrebu. Ova je lijepa glumica poznata po svojoj bezvremenskoj ljepoti i mnogim ulogama i na filmskom platnu i malim ekranima. Glumila je u desetak filmova, a jedna od najvažnijih uloga bila je ona u filmu 100 minuta Slave gdje je tumačila naslovni lik Slavu Raškaj, jednu od najpoznatijih hrvatskih slikarica.

Obrazovanje

Nakon završene srednje škole, Sanja se nije odlučila na Akademiju dramske umjetnosti, već je upisala Filozofski fakultet u Zagrebu. Ipak, kroz godine je stekla i široku glumačku naobrazbu te svake godine još uvijek pohađa glumačke seminare diljem svijeta. Ponekad joj ipak smeta što neki kolege komentiraju činjenicu da nije diplomirana glumica.

Privatni život

Sanja Vejnović kroz djetinjstvo se borila s posebnim odgojnim metodama svog oca suca koji ju je jednom prilikom odveo u zatvor u Petrinjskoj ulici koji joj je ostavio dubok otisak, a također je prisustvovala i na jednom njegovom suđenju kad je još razmišljala o studiju prava. Otac je preminuo kad je Sanji bilo dvadeset godina te joj nedostaje da joj udijeli pokoji mudri savjet.

Od 1984. godine Sanja je bila u braku sa snimateljem Goranom Mećavom, a u medijima se mnogo pričalo o njegovoj nevjeri. Ovaj se bivši par upoznao na snimanju filma O pokojniku sve najljepše, a Sanja je predala papire za razvod 2015. godine zbog nevjere koja je narušila bračne odnose.

Iz tog braka ima sina Andreja rođenog 1988. godine i kćer Martu rođenu 2000. godine. Andrej je diplomirani arhitekt i radi u struci, a Marta je odlična učenica u umjetničkoj gimnaziji.

Sanja priznaje da je popustljiva majka te da dopušta svojoj djeci da budu ono što jesu te im nikada ne nameće svoje stavove i razmišljanja o životu.

Godinu dana nakon što se rastala od svog supruga, ova se glumica ponovno zaljubila i to u Hrvoja Šupiha Kvaternika, bivšeg hokejaša i poduzetnika s kojim je ponovno pronašla sve ono lijepo što je zadnjih godina izgubila u braku.

Posao

Ova glumica koju neki smatraju jednom od najljepših Hrvatica, ostvarila je zavidnu filmsku karijeru te je glumila u velikim uspješnicama poput Prijeki sud, Živi bili pa vidjeli, Banović Strahinja, Tri muškarca Melite Žganjer, The show must go on, Fleke i 100 minuta Slave. Filmski je angažman imala i u filmovima Kraljevski voz, O pokojniku sve najljepše, Varljivo ljeto ’68, Bračna putovanja, Sokak triju ruža, Najmanji grad na svijetu i Mrtva točka.

Snimala je filmove u inozemstvu pa se tako susretala s nekim od najvećih holivudskih glumaca i glumica poput Georgea Clooneyja, Piercea Brosnana, Nicole Kidman i Penelope Cruz.

Glumila je u gotovo svim značajnijim hrvatskim novelama kao što su Zabranjena ljubav, Ponos Ratkajevih, Zakon ljubavi, Larin izbor i Kud puklo da puklo. Također se ostvarila u dramskim serijama Balkan Inc. i Urota, ali i onim humorističnima poput Bibin svijet i Luda kuća.

Pojavljuje se i u seriji “Čista ljubav” zajedno s drugim cijenjenim glumcima kao što su Ksenija Pajić, Ljubomir Kerekeš, Ivan Herceg i ostali.

S bivšim suprugom radila je kao producentica na snimanju filma Ivana Livakovića – Svinjari.

Nikad nije bila član ni jednog kazališnog ansambla, no to ju nije spriječilo u naumu da ostvari veliku glumačku karijeru.

Najveća postignuća

2012. godine Sanju je filmski portal IMDB proglasio najljepšom ženom na svijetu iznad 40 godina. Sanja je u ovom izboru pobijedila glumice s holivudske A liste.

Ipak, nije joj samo njena ljepota donijela tolike uloge, već i talent za koji joj nije trebala Akademija dramske umjetnosti. Jedno je od najvećih imena hrvatskog glumišta bez diplome s akademije i jedna od najomiljenijih lica s filmskih platna, ali i malih ekrana.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*