Janko Popović Volarić

Janko Popović Volarić poznati je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Rođen je u Zagrebu 14.3.1980. godine. Ovaj se glumac ponajviše proslavio ulogama u hrvatskim sapunicama, a pamtimo ga i kao bivšeg supruga hrvatske glumice i scenaristice Jelene Veljače. Na televiziji smo ga gledali u serijama Obični ljudi, Ponos Ratkajevih, Sve će biti dobro, Kud puklo da puklo i mnogim drugima, a prašinu je podigao i filmom Goran u kojem se pojavljuje u potpunosti obnažen.

Obrazovanje

Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja, Janko završava grafičku srednju školu.

2004. godine upisuje studij glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

2012. godine obranom diplomskog rada završio je Akademiju.

Privatni život

Djetinjstvo Janka Popovića Volarića bilo je daleko od mirnog odrastanja. Njegovi su se roditelji rastali kad je glumac imao dvije godine, a otac je umro u njegovoj adolescentskoj dobi zbog burnog boemskog načina života ispunjenog zabavama, alkoholom i besanim noćima. Zbog prerane smrti oca, Janko je bio prisiljen naglo i brzo odrasti.

Budući da je već sa svojih 18 godina, 1998. godine, postao otac sina Davida, Popović Volarić bio je prisiljen raditi u grafičkoj redakciji Vjesnika, a na tom se radnom mjestu nije osjećao nimalo dobro. Tada je htio studirati kameru na Akademiji dramske umjetnosti.

Tek kad se zaposlio u izdavačkoj kući Jesenski i Turk, dobio je dovoljno vremena da se počne spremati za prijemni ispit studija kojeg je tako dugo želio. Iako su suočio s mnogim preprekama s kojima se i inače suočavaju mladi roditelji, iznimno je ponosan na odnos kojeg ima sa svojim sinom Davidom koji nastavio očevim stopama te je upisao grafičku školu. Otac i sin imaju zajednički smisao za humor te se u svemu razumiju.

Iako je David glumio u prvim epizodama Ponosa Ratkajevih kada je utjelovio lik svog oca u mladosti, nije ga zaintrigirala gluma pa je upisao glazbenu produkciju u privatnoj školi u Zagrebu.

Janko Popović Volarić oženio je poznatu glumicu Jelenu Veljaču 2009. godine nakon pet godina ozbiljne veze. Brak nije dugo potrajao i nakon 3 godine ovaj se glumački par razveo, ali su ostali u dobrim odnosima te su jedan drugome velika podrška.

Od 2015. ovaj šarmantni zavodnik ljubi beogradsku glumicu Tijanu Pečenić koja je od njega mlađa 6 godina. Par se zbližio na snimanju serije Kud puklo da puklo.

2017. godine Janko Popović Volarić je prekinuo vezu s beogradskom glumicom.

U kolovozu 2017. godine Janko je ostao bez majke Gordane Popović-Vujičić koja je izgubila bitku s bolešću. Kao njezin sin jedinac, Janko je bio jako vezan uz majku, prevoditeljicu s francuskog i engleskog jezika.

Krajem svibnja 2018. godine novinarka Matea Dominiković, objavila je da je u vezi s Jankom. Matea je iz Otrića kraj Ploča, a od Janka je mlađa 11 godina. Prije zaposlenja na televiziji N1, radila je na RTL-u. Nakon kratke veze, u lipnju 2018. godine, par je potvrdio prekid.

Posao

Nakon završetka grafičke škole, Janko se zaposlio u Vjesniku, u grafičkoj redakciji. Na spomenutom poslu ostao je tri godine.

Iako je nakon srednje škole planirao studirati kameru, za koju se pripremao kroz sve četiri godine srednje škole, u zadnji čas je odlučio izaći na prijamni ispit za glumu.

Na kraju druge godine studija, Janko je snimio reklamu te 2006. godine na audiciji dobio ulogu u sapunici Obični ljudi. Janko je tada zapostavio studij glume pa je diplomirao 2012. godine.

Od 2006. godine Popović Volarić je angažiran na filmskom platnu pa je tako sa svojim filmskim prvijencem U tišini, tumačeći Danijela, pokazao da se na njega itekako treba računati u godinama koje dolaze.

2007. tumači ulogu detektiva u filmu Noćna vožnja, a 2010. oca u Dugi i Janka u Majci asfalta.

Od televizijskih uloga istaknuo se u Balkan Inc. kao Čens, u Običnim ljudima kao Pavle Dragan, u Kazalištu u kući kao manijak, u Ponosu Ratkajevih kao Krsto plemeniti Ratkaj i u Sve će biti dobro kao Tomislav Šimunić. U Najboljim godinama glumio je Ranka Hajduka, u Lozi Krešu, u Larinom izboru Lucijana Krstulovića i u Kud puklo da puklo Krešu Kolarića.

Bio je član mnogih kazališta pa je tako u HNK Varaždin ostvario uspjeh u predstavama Marija Stuart i Nikola sedmi, u HNK Šibenik velikom uspješnicom Pir malograđana, a u Glumačkoj družini Histrioni većim brojem predstava od kojih se ističu Hipokondrijakuš i Mjehur od sapunice. Bio je angažiran i u kazalištima Teatar ITD, Teatru Exit i Zagrebačkom kazalištu lutaka.

2016. izlazi film Goran u kojem je ovaj glumac ostvario vrlo zapaženu ulogu i zaprepastio sve skinuvši se do kraja u jednoj sceni. Naglašava da je to sasvim prirodno i da nije ni prvi ni zadnji koji se skinuo na sceni. Osim toga snimio je i seksualne scene s partnerom u filmu Filipom Križanom.

2017. godine glumio je u horor filmu Egzorcizam redatelja Dalibora Matanića. Janko je utjelovio lik svećenika koji je iz jedne djevojke pokušavao istjerati vraga. Film govori o paranormalnim pojavama, a javnost se jako zainteresirala za film.

Te iste, 2017. godine Janko se pojavio i u komediji Comic sans, Nevija Marasovića. Zanimljivost vezana za film je da je jedan od kolega glumaca Janku za vrijeme snimanja jedne scene slučajno slomio nos pa je snimanje nastavljeno nakon par dana, a scenarij prepravljen jer je Janko imao nos u gipsu.

2017. godine Janko nastupa i u Histrionima u predstavi Igra u dvoje s kolegicom Dorom Fišter.

2017. godine Janko je postao jedan od članova žirija u Supertalentu Nove TV.

U prosincu 2017. godine Janko Popović Volarić dolazi na mjesto Ivana Hercega u sapunici Čista ljubav nakon što je on smijenjen od produkcije Nove TV. Tako je Janko postao glavni junak Tomo Vitez.

2018. godine Janko glumi u komediji Comic Sans. Glumi razmaženog zagrebačkog dizajnera Alana kojemu ljubavni problemi izmaknu kontroli kada ga ostavi djevojka Marina (Nataša Janjić) pa se uskoro nađe na samom dnu životu. Spašava ga otac Bruno s kojim Janko otputuje na Vis.

2019. godine Janko je prihvatio ulogu televizijskog voditelja u showu Nove TV, “Ples sa zvijezdama”.

Najveća postignuća

2013. godine primio je nagradu Kata Novaljka za najbolji dojam na Novaljskom trijatru. Veliko priznanje njegovom glumačkom radu stiglo je i s 28. Montenegro film festivala održanom 2014. u Herceg Novom gdje je dobio Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu. 2015. bio je dobitnik nagrade Story Hall of fame za glumca godine.

Janko Popović Volarić nastavlja biti jedan od najtraženijih i najpopularnijih hrvatskih glumaca, a mnoge ga žene smatraju pravim i jedinim seks simbolom hrvatskog glumišta.

21.7.2018. na 65. Pulskom filmskom festivalu, Janko je dobio Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu Comic Sans, redatelja i scenarista Nevija Marasovića.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*