Boris Đurđević

Boris Đurđević hrvatski je producent i osnivač poznate glazbene skupine Colonia. U svojoj producentskoj karijeri surađivao je s brojnim poznatim hrvatskim glazbenicima, a na inozemnom glazbenom tržištu poznat je pod pseudonimom Eric Destler.

Obrazovanje

Kada je prepoznao da je glazba ono čime se želi baviti u životu, Đurđević je sam naučio osnove solffeggia i harmonije. Zbog ratne situacije u rodnim Vinkovcima, maturirao je u Zagrebu, a potom je upisao studij agronomije. Taj ga studij nije zanimao te ga je ubrzo i napustio.

Privatni život

Rođen je u Vinkovcima 15.3.1973. godine.

U djetinjstvu se vrlo aktivno bavio stolnim tenisom, a čak je i bio prvak grada i županije. Ipak, ljubav prema glazbi prevagnula je i sport je bacila u drugi plan.

Đurđević je bio u braku s Medeom Možanić s kojom se vjenčao 2006. godine i s kojom je dobio kćer Noru i sina Lukasa. Par se sporazumno odlučio razvesti 2012. godine.

Drugi se put oženio 2014. godine s diplomiranom ekonomisticom i spisateljicom iz Vukovara, Valerijom Novak.

Posao

Glazbom se profesionalnije Đurđević počeo baviti 1988. godine kada je osnovao prvi sastav MC New Beat s društvom iz škole. Tako je uz klavijature i računalo skladao svoje prve pjesme. Nakon toga je, početkom devedesetih godina s dvojicom prijatelja osnovao sastav Croatia Boys Attack (CBA). Skladali su disco pjesme koje se na tržište nisu mogle probiti jer je tada to prestalo biti moderno, budući da je tada hrvatskom glazbenom scenom vladala house glazba. Dakle, javnosti nisu bili zanimljivi, ali su zaintrigirale poznatog vinkovačkog strip-crtača i frontmana rock grupe Septica, Dubravka Matakovića, koji je kasnije sa Septicom, obradio Đurđevićevu pjesmu “Perin duh”.

Na VFM radiju Đurđević počinje raditi krajem 1993. godine kao producent i DJ. Ubrzo je upoznao Indiru Levak, kao i Tomislava Jelića “Kamenog”, s kojima je osnovao Coloniju, glazbeni sastav koji će dosegnuti veliku popularnost u Hrvatskoj, ali i šire. Indira je do tada radila kao referentica u Županji, a svirala je klarinet te pjevala na svadbama. Đurđević je pisao glazbu i tekstove, radio je aranžmane i studijsku produkciju, dok je Tomislav Jelić bio konstantno uz Indiru koju je vozio na zakazane koncerte, a odrađivao je i menadžerske poslove.

Prvu su pjesmu snimili 1996. godine u studiju CBS pod nazivom “Nek vatre gore sve”. Tamo ih je pozvao frontman grupe Prljavo kazalište koji je bio vlasnik diskografske kuće Crno-bijeli svijet, a prvu pjesmu producirali su Fedor Bojić i Gojko Tomljanović. Ubrzo je pjesma dosegnula veliku popularnost, kao i iduća pod nazivom “Sve oko mene je grijeh” te je prvi album bio rasprodan u 60 000 primjeraka.

U svojoj producentskoj karijeri Đurđević je surađivao s brojnim hrvatskim poznatim glazbenicima kao što su Tony Cetinski, Lana Jurčević, Jacques Houdek, Jelena Rozga, Žanamari Perčić, Dino Dvornik, Slavonia Band, Sinovi Ravnice i brojni drugi.

Đurđević je postao poznat i u inozemstvu. Naime, 2000. godine japanski je muški sastav obradio njegovu pjesmu “Deja Vu” koja je dugo vladala vrhovima japanskih glazbenih ljestvica.

Na inozemnom glazbenom tržištu Đurđević je poznat pod pseudonimom Eric Destler pod kojim radi kao DJ i producent. Ovo je ime odabrao jer je to naziv lika iz njegovog omiljenog mjuzikla “Fantom u operi”. Surađivao je s DJ-em Damirom Gomuzakom koji je poznatiji kao DandG i zajedno su producirali pjesme “Insanity” Dane Marciane, “Would I Lie to You” grupe Votchik, “The Game” grupe Badura, “Runaway” Stephenie Coker i pjesmu “Lovers” Davida Puenteza.

U suradnji s pjevačicom Frankom Batelić tijekom 2011. i 2012. godine izdaje dvije pjesme: “Run” i “On fire” u izdanju Kontor Recordsa, a ove su pjesme postigle veliku popularnost kako u Hrvatskoj, tako i šire.

Đurđević je radio i brojne glazbene špice za hrvatske emisije i serije. Tako je primjerice radio glazbene špice za serije poput “Ne daj se Nina” i “Bibin svijet”, ali i za emisije kao što su: “Farma”, “Big brother”, “Showtime”, “Fear Factor” i brojne druge.

Autor je i glazbenih reklama za Cedevitu, Vindiju, Mercator, DM, Volkswagen, Baumax i druge.

Skladao je 2016. godine naslovnu špicu za seriju “Zlatni dvori” koja se emitirala na Novoj TV.

Tijekom svibnja 2017. godine, nakon 20 godina zajedničkog nastupanja, pjevačica Indira Levak (djevojački Vladić) najavila je odlazak iz Colonije jer je željela graditi solo karijeru. U grupi je, naime, došlo i do poslovnog i kreativnog razilaženja u mišljenjima. Tomislav Jelić “Kameni” Coloniju je napustio tri godine ranije jer se pronašao u nekoj drugoj poslovnoj sferi, ali je ostao u menadžerskom poslu.
Indiru je ubrzo u Coloniji naslijedila Ivana Lovrić, studentica elektrotehnike na zagrebačkom Tehničkom veleučilištu koja je imala poprilično nezahvalan zadatak – zamijeniti Indiru koja je vladala glazbenom scenom 20 godina s Colonijom. Ipak, Ivana se odlično snašla i u suradnji s Borisom Đurđevićem snimili su nekoliko pjesama od kojih su “Zadnja suza” i “Maskenbal”.

Najveća postignuća

Pored svih nagrada koje je dobio za svoja glazbena postignuća, Đurđević voli istaknuti poziv iz 2011. godine. Tada ga je, naime, nazvao Mišo Kovač koji mu je poručio: “Mali, dobar si!”.

Ipak, Đurđević je nebrojeno puta osvajao vrhove hrvatskih glazbenih ljestvica, ali i inozemne. Tako je u Japanu, kada je bend Kinky Kids obradio njegovu pjesmu “Deja Vu”, zasjao na prvome mjestu japanske top liste.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*