La Lana – Lana Jurčević

Lana Jurčević poznata je hrvatska pjevačica i jedna od najslušanijih hrvatskih izvođača. Glazbom se profesionalno počela baviti s 19 godina i od tada njene pjesme redovni su dio hrvatskih glazbenih top ljestvica. Lana Jurčević je uz to vladarica društvenih mreža, pa osim glazbe, dijeli i svoj modni i životni stil i kao takva uzor je mnogim mladim ljudima, pa je prozvana i najutjecajnijom javnom osobom. U ožujku 2020. godine Lana Jurčević je promijenila svoje ime u La Lana i time krenula u osvajanje svjetske glazbene scene.

Obrazovanje

Lana Jurčević pohađala je osnovnu školu Ivan Goran Kovačić u Zagrebu, nakon čega je upisala III. gimnaziju. Bila je odlična učenica, a probleme su joj jedino stvarali predmeti s računanjem. Nakon mature, Lana je upisala studij novinarstva u Zagrebu, iako joj je plan bio upisati i studij dizajna interijera u Londonu, što nije ostvarila zbog svoje glazbene karijere.

Privatni život

Lana Jurčević rođena je 1984. godine u Zagrebu. Kći je oca Damira, podrijetlom iz Imotskog i majke Esme, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Danas su joj roditelji razvedeni, ali još uvijek u dobrim odnosima.

Lana je odmalena voljela pjevati i u igri izvoditi nastupe. Za vrijeme školskih dana, imala je puno izvanškolskih aktivnosti. Učila je strane jezike i trenirala. Sama kaže da nikada nije pretjerano izlazila, pila ili pušila, već je svoje vrijeme nastojala korisno iskoristiti. U srednjoj školi prohodala je Ivanom Todorićem, sinom poduzetnika Ivice Todorića, te s njim bila u dugogodišnjoj vezi. Prekinuli su rekavši da su premladi stupili u tako ozbiljnu vezu, te da nisu spremni za obvezati se jedno drugome. Tada su kružile glasine da je Lanina karijera također presudila vezi. Nakon toga Lanu su mediji povezivali s nekolicinom mladića, najčešće s mnogo mlađima od nje. Te veze, ako su i bile stvarne, nisu dugo trajale. 2013. godine bila je u vezi s Lovrom Krčarem, PR stručnjakom, ali je ona trajala samo godinu dana. 2015. godine povezivali su je s manekenom Nikolom Zorotovićem.

Lana Jurčević medijima nije poznata samo kao pjevačica i slamateljica muških srdaca, ona je naime i vladarica društvenih mreža, budući da je jedna od hrvatskih slavnih osoba koja ima najviše “sljedbenika” na društvenim mrežama. Tako je ona postala i ikona stila, te životni uzor mnogim mladima. Lana je to dobro iskoristila, pa s mladima dijeli sve svoje poslovne uspjehe i dobre životne savjete. Svojim primjerom pokazuje da ljepota, pamet i dobročinstvo ipak idu zajedno. Lana je, naime, poznata humanitarka. Sudjelovala je u mnogim humanitarnim projektima. 2013. godine čak je mjesec dana volontirala u Africi, u domu za nezbrinutu djecu “Mali dom”. Uz to, njena pjesma “Volim biti zaljubljena” zaštitni je znak kampanje “Prekrižimo rak dojke i rak maternice”.

Lana Jurčević sudjelovala je kao predavač na nekim značajnim konferencijama, upravo vezano za marketing i utjecaj na društvenim mrežama. Lana je također ambasadorica mnogih trendovskih robnih marki i ostalih kompanija.

Posao

Lana Jurčević profesionalno se počela baviti glazbom 2003. godine. Interes javnosti izazvala je svojim nastupom s jednom od najpopularnijih hrvatskih pjevačica, Severinom Vučković. Njihov duet “Rođena da budem prva” lansirao je Lanu među zvijezde hrvatske estrade. Iste godine izašao je njen prvi studijski album “Lana”.

Već sljedeće godine Lana je prvi put nastupila na Dori, s pjesmom “Prava istina”, a 2005. na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom “Odlaziš”. 2006. godine Lana je osvojila top liste s pjesmom “Prava ljubav”, koju je snimila u duetu Lukom Nižetićem. Iste godine izdala je svoj drugi album “1 razlog”. 2008. godine izašao je njen treći album “Volim biti zaljubljena”, a naslovna pjesma tog albuma postala je zaštitni znak kampanje za borbu protiv raka dojki i maternice.

2010. godine izašla je Lanina kompilacija pjesama “Kopija”, koja je bila vrlo uspješna na top ljestvicama. 2012. godine izašao je njen novi album “Pobjede i porazi”.

2014. godine Lana je izdala nekoliko vrlo popularnih hitova, poput pjesme “Majica” i “Hollywood”, te je bila pozvana kao hrvatska predstavnica u Katar, na Svjetsko rukometno prvenstvo, gdje je s još 24 izvođača snimila pjesmu “Live it, win it”.

2015. godine s Lukom Nižetićem snimila je novi duet, nazvan “Od najgorih najbolji”, kao nastavak na njihovu prošlu suradnju, pjesmu “Prava ljubav”.

U ožujku 2020. godine Lana Jurčević je na svom YouTube kanalu objavila kako njezina karijera kreće u novom smjeru i bit će orijentirana prema svjetskom tržištu. Nakon što je potpisala ugovor s diskografskom kućom Warner Music, koja zastupe velike svjetske zvijezde poput Madonne, Due Lipe, Coldplaya i drugih, Lana je promijenila svoje ime u La Lana i predstavila se novom pjesmom “So messed up”. Tom prilikom Lana je potpuno promijenila imidž i uklonila sve dosadašnje fotografije s Instagrama na kojem je prate brojni fanovi.

Najveća postignuća

Lana Jurčević došla je u centar medijske pažnje već svojim prvim nastupima, a nakon nastupa sa Severinom, bilo je jasno da će postati još jedna hrvatska estradna zvijezda. Njena pjesma “Odlaziš”, s kojom je nastupila na Hrvatskom radijskom festivalu 2005. godine donijela joj je nagradu za “Medijski najinteresantniju osobu”. Dvije godine se natjecala na Dori, prvi put 2004. godine, s pjesmom “Prava istina”, a sljedeće godine s pjesmom “Najbolja glumica”.

2006. godine veliki uspjeh ostvarila je njena suradnja s Lukom Nižetićem i njihov duet “Prava ljubav”. Pjesma je osvojila prvo mjesto na 10. Hrvatskom radijskom festivalu iste godine. Godinu dana kasnije, natjecala se u showu “Ples sa zvijezdama”, gdje joj je Luka Nižetić bio konkurencija. Na natjecanju je osvojila drugo mjesto i to upravo iza Luke.

2008. godine Lana Jurčević vodila je EURO 2008. Osim sa Severinom i Lukom Nižetićem, Lana je napravila i još nekoliko suradnji, primjerice 2013. snimila je pjesmu “Noć bez granica” s grupom Connect.

Lana je, osim u “Plesu sa zvijezdama”, sudjelovala i u još nekoliko natjecateljskih showova. 2016. godine najprije je bila dio showa “Ja to mogu”, u organizaciji HRT-a, a kasnije je sudjelovala i u showu “Tvoje lice zvuči poznato”, u organizaciji Nove TV.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*