Jelena Rozga

Jelena Rozga je popularna hrvatska pjevačica koja je svoju karijeru započela u grupi Magazin do 2006. godine kada je započela uspješnu samostalnu karijeru.

Obrazovanje

Jelenu su roditelji upisali u osnovnu baletnu školu u Splitu. Kada je završila osnovnu školu odlazi u Zagreb gdje je upisala srednju baletnu školu i nakon toga uskoro počela plesati za Hrvatsko narodno kazalište.

Privatni život

Jelena Rozga rođena je 23. Kolovoza 1977. godine u Splitu od oca Ante i majke Marije. Već je kao dijete pokazivala ljubav prema baletu zbog čega je na kraju završila osnovnu i srednju baletnu školu. Prije nego što je postala pjevačica Jelena je bila plaha i nježna djevojka kojoj se predviđala velika budućnost u baletu.

Posao

Nakon što je završila srednju školu Jelena je nastupala u nekoliko baletnih predstava poput Orašara, Trnoružice i Labuđeg jezera.

S baletom se bavila sve do 1996. godine kada joj se ukazala prilika da postane pjevačica. Tada je na Dori nastupila s pjesmom “Aha” i osvojila zavidno drugo mjesto. Iste godine Jelena je pozvana da se pridruži grupi Magazin kao njihova nova pjevačica.

Jelena je tek napunila 18 godina kada se pridružila Magazinu, grupi koja će ju učiniti kraljicom estrade. U Magazinu je ostala sve do 2006. godine kada se odlučila na samostalnu karijeru.

Iako više nije pjevala za Magazin Jelena Rozga je nastavila suradnju s Tončijem Huljićem. Ubrzo nakon što je počela samostalnu karijeru objavila je album “Oprosti mala” na kojoj su bili hitovi poput “Roba s greškom” i “Gospe moja”.

Na Hrvatskom radijskom festivalu 2009. godine nastupila je s pjesmom “Svega ima, al bi još”. Nakon pjesme “Bižuterija” koja je njen najveći hit i koja je na YouTubeu ostvarila preko 20.000.000 pregleda, Jelena je imala još nekoliko hitova među kojima je i pjesma “Ima nade” koju je otpjevala zajedno sa Željkom Samardžićem.

Jelena je bila prva pjevačica koja je uspjela napuniti Spaladium arenu u Splitu kapaciteta od 12.000 mjesta. Nekoliko mjeseci kasnije napunila je Zagrebačku Cibonu i tako samo potvrdila svoj status zvijezde.

Album “Bižuterija” prodan je u više od 15.000 primjeraka, a za njega je dobila i “Zlatnu ploču”. Jelena je ubrzo snimila pjesmu “Dalmatinka” sa zaprešićkom skupinom “Connect”. Pjesma je ubrzo postala hit koji se počeo puštati na većini radio postaja.

Godine 2011. nastupila je u Splitu s pjesmom “Razmažena” koja je na temelju glasova od strane gledatelja osvojila prvo mjesto što je Jeleni priuštilo još jedan Grand Prix.  Krajem godine izdala je dvostruki Best of. Na prvi CD je stavila hitove od grupe Magazin, a na drugi CD svoje najveće hitove.

Najveća postignuća

Godine 2007. na festivalu u Splitu s pjesmom “Gospe moja” osvojila je Grand prix, da bi pjesma “Daj šta daš” 2008. godine bila proglašena najslušanijom pjesmom.

Pjesmom “Rodit ću ti kćer i sina” Jelena je osvojila nagradu za najslušaniju pjesmu 2009. godine.

Godinu dana kasnije 2010. na Splitskom festivalu otpjevala je najveći hit ljeta “Bižuterija” te imala najprodavaniji album, nakon toga je proglašena “kraljicom estrade”. Godine 2011. dobila je Porina za pjesmu “Bižuterija”.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*