Franka Batelić

Franka Batelić, po nekima nasljednica Nine Badrić u pop-rock glazbenoj kategoriji, hrvatska pjevačica koja je, u počeku kroz pop, a kasnije i kroz house glazbu, ostvarila uspjeh na domaćoj glazbenoj sceni. Pored toga što je poznata po tome da je aktivna u glazbenim vodama, nastupila je i u četvrtoj sezoni zabavne emisije “Ples sa zvijezdama”, u kojoj je i pobijedila.

Obrazovanje

Franka se još kao dijete počela zanimati za glazbu, tako da je upisala i završila osnovnu glazbenu školu za klavir.

Nakon srednje škole odlazi na Berklee College of Music u Bostonu, gdje je, kroz dva semestra, stekla iskustvo koje joj je uvelike pomoglo s kasnijim glazbenim radom u karijeri. Kako sama kaže, imala je priliku upoznati Brucea Springsteena, a profesorica joj je bila back vokal Beyoncé Knowles.

Potom upisuje Pravni fakultet u Zagrebu. Vrijedno je istaknuti i to da je pohađala školu engleskog jezika u Southbank Universityju u Londonu.

Privatni život

Rodila se 7.6.1992. godine u Rijeci kao najstarije dijete majke Ingrid i oca Damira. Njezin mlađi brat Nikola također se bavi glazbom. Pjevač je i gitarist u rock sastavu grupe “Storm”. Za glazbu se počela zanimati još kao trogodišnje dijete. U glazbenoj školi je naučila svirati klavir, a otac ju je naučio svirati gitaru.

Pored glazbe, Franka se dosta zanima za kulture drugih naroda, putovanja, ples i jezike. Želja joj je proputovati cijeli svijet. Tečno govori engleski i talijanski, a uči i njemački jezik.

Od 2012. godine u vezi je sa sedam godina starijim srebrnim nogometašem Vedranom Ćorlukom.

Za sebe govori da je kao tinejdžerica pročitala knjigu “Bijeli Masai”, od Cornnie Hofmann, i dobila veliku želju da posjeti Afriku i upozna se s lokalnim ljudima, njihovom glazbom, običajima i kulturom. To putovanje je i ostvarila, s dugogodišnjim partnerom nogometašem Vedranom Ćorlukom.

21.7.2018. godine par se vjenčao u malenom istarskom gradiću Bale. Vjenčanju su nazočila brojna poznata lica, a dobilo je i status “vjenčanja godine”.

Posao

Nakon što je kao dijete pokazala veliki interes za glazbu, počela je pjevati u zboru “Minicantanti”. U tom sastavu nastupala je brojnim manifestacijama i festivalima u Hrvatskoj, ali i šire. Nedugo nakon toga okušala se kao solo pjevačica na dječjim festivalima. Tako je na festivalu “Voci nostre” odnijela dvije nagrade, a nagradu je dobila i na festivalu “Dorica” u Osijeku.

U osnovnoj školi se pridružuje Župnom zboru Sv. Andrija u Rapcu gdje nastupa kao solistica. Sa zborom također nastupa na brojnim dječjim festivalima, a valja istaknuti festival duhovne glazbe “Bonofest” u Vukovaru.

Prijelomni trenutak u kojem Franka ozbiljnije ulazi u glazbene vode je pobjeda u televizijskoj glazbenoj emisiji “Showtime”, u prosincu 2007. godine s pjesmom “Ovaj dan”. To je ujedno i prvi Frankin singl, a napisao ga je Miro Buljan, hrvatski skladatelj i producent.

Pobjedom na “Showtimeu” Franki se otvaraju vrata u glazbenom svijetu. Potpisuje petogodišnji ugovor s diskografskom kućom Hit records koji su omogućili i pomogli u realizaciji albuma. Sljedeće godine je nastupila u finalu pop/rock večeri dvanaestog Hrvatskog radijskog festivala u Opatiji s pjesmom “Ruža u kamenu” i osvojila nagradu publike. Tu pjesmu također potpisuje Miro Buljan i za razliku od prvog singla, s ovom pjesmom je ostvarila veći uspjeh. Uspjela je ostvariti četvrto mjesto na nacionalnoj ljestvici, ali i odnijeti pobjedu na OGAE Song Contestu u Španjolskoj 2008. godine. Ta pobjeda je značila održavanje narednog OGAE Song Contesta u Hrvatskoj, na kojem je Franka ponovno nastupala, kada su hrvatski fanovi Eurosonga 2009. godine ponovno glasali za nju.

U drugom mjesecu 2009. godine nastupa na Dori s trećim singlom “Pjesma za kraj”. Osvojila je treće mjesto po glasovima publike. Iako se govorilo da će se za pjesmu snimati video spot i da će se za pjesmu snimiti engleska verzija, ideje se nikada nisu realizirale. Unatoč tome, uspjela je zauzeti drugo mjesto na nacionalnoj ljestvici i postati hit među slušateljima.

Četvrtim singlom “Možda volim te” Franka dolazi na vrh ljestvice i može se reći da je tom pjesmom ostvarila svoj najveći uspjeh u glazbenom smislu. Pjesmu potpisuju Boris Đurđević, koji je i producent, Miro Buljan i Nenad Ninčević. Za tu pjesmu je snimila i svoj prvi video spot. Sama je izdvojila da joj je pjesma posebno draga i da ima neke zanimljive dionice na gitari.

Kako je s pjesmom “Možda volim te” ostvarila veliki uspjeh, fanovi su se zanimali kako zvuči nova, najavljena pjesma “Moje najdraže”, stoga je Franka preko svoje Facebook stranice pustila dio refrena kako bi najavila novu pjesmu. Pjesma službeno izlazi 5. studenog 2009. godine na Narodnom radiju.
Pjesmom “Na tvojim rukama” nastupa na Dori 2010. godine i odnosi sedmo mjesto. Ta pjesma je ujedno i posljednja na albumu Franka, koji je objavila 2010. godine.

U svibnju 2011. godine objavljuje novi singl pod nazivom “Crna duga”, a zatim u suradnji s Ericom Destlerom objavljuje pjesmu “On fire” koja je na engleskom jeziku. Tom pjesmom je ostvarila veliki uspjeh, posebno u inozemstvu. Za tu pjesmu je potpisala distribuciju sa stranim diskografskim kućama poput Kontor records u Njemačkoj i Exklusive records u Portugalu. Te iste godine, za hrvatsko tržište, objavljuje singl pod nazivom “Ne!”

Početkom svibnja 2018. godine Franka je s pjesmom Crazy nastupila na 63. natjecanju za pjesmu Eurovizije u portugalskome glavnom gradu Lisabonu. Međutim, nakon nastupa na prvoj polufinalnoj večeri, nije se uspjela plasirati u finale.

Najveća postignuća

Franka je imala niz vrijednih nominacija, među koje se mora izdvojiti na Porinu, 2009. godine kada je nominirana u kategoriji “Najbolji novi izvođač” i nominacija za “Zlatnu Kooglu”. Dobitnica je diskografske nagrade HR TOP 20 za nadu godine.

S plesnim partnerom Ištvanom Vargom pobjednica je četvrte sezone HRT-ovog showa “Ples sa zvijezdama”.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*