Martina Dalić

Martina Dalić rođena Štimac je poznata hrvatska političarka i ekonomistica. Javnosti je postala poznata još otkada je u Vladi Jadranke Kosor bila na dužnosti ministrice financija. Izabrana je u Vladu Andreja Plenkovića 19.10.2016. godine kao potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta.

Obrazovanje

Martina Dalić diplomirala je 1990. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te je na istom i magistrirala 1994. godine. Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu u Splitu 2012. godine.

Privatni život

Martina Dalić rođena je 12.11.1967. godine u Velikoj Gorici. Udana je za Niku Dalića koji je zaposlen u Ini kao član uprave. Bračni par Dalić roditelji su dvoje djece.

Nakon što je počela raditi na mjestu potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta mnogi su je prozivali zbog sukoba interesa zbog toga što je njezin suprug zaposlen u Ini, a njezino ministarstvo o Ini odlučuje.

Posao

Nakon završetka fakulteta, 1991. godine zaposlila se u Zagrebu na Ekonomskom fakultetu na katedri za organizaciju i management kao asistentica gdje je radila sve do 1995. godine.

Od 2003. do 2005. godine predavala je predmet javne financije na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Od 2011. godine počela je predavati osnove ekonomije i javne financije.

1995. godine postala je načelnica u Ministarstvu financija, a dvije godine kasnije izabrana je za pomoćnicu tadašnjeg ministra Borislava Škegre te je bila zadužena za makroekonomske prognoze i analiziranja.

2000. godine postala je glavna ekonomistica u PBZ-u gdje je radila do siječnja 2004. godine.

Radila je kao članica nadzornih odbora u nekim hrvatskim tvrtkama. Bila je predsjednica NO HBOR-a te je od 2004. do 2005. godine radila i na mjestu zamjenice guvernera u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj. 2011. godine bila je i guvernerica u istoj banci.

2004. godine ponovo je počela obnašati dužnost u ministarstvu financija i to na mjestu državne tajnice. Te iste godine, neko je vrijeme radila u Gospodarsko-socijalnom vijeću kao zamjenica predsjednika Vlade.

U razdoblju od ožujka 2005. godine pa sve do svibnja 2012. godine bila je članica Pregovaračkog tima u pregovorima za pristupanje Hrvatske u Europsku uniju. U razdoblju od 2005. pa sve do 2008. godine na istom je mjestu bila zamjenica glavnog pregovarača te je vodila pregovore vezane za financije, oporezivanje, proračun i carinsku uniju.

Od ožujka 2008. godine do prosinca 2010. bila je zaposlena u bankarskom sektoru kao predsjednica Uprave Partner banke u Zagrebu.

Krajem 2010. godine premijerka Jadranka Kosor rekonstruirala je Vladu, a time je i smijenila tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera. Na njegovo mjesto postavila je Martinu Dalić koja je na spomenutoj funkciji bila do kraja 2011. godine.

2011. godine na parlamentarnim izborima nositeljica je HDZ-ove listu u 7. izbornoj jedinici te je postala saborska zastupnica.

22.9.2014. godine izlazi iz HDZ-a jer je uvjerena da njezina stranka ne može spasiti državu iz dugogodišnje krize. Tada je javno kritizirala HDZ navodeći da se bave samim sobom i nisu usredotočeni na rješavanje problema. Od tada je ostala raditi u Saboru kao nezavisna zastupnica sve do 15.7.2015. godine kada je podnijela ostavku.

19.10.2016. godine u Vladi Andreja Plenkovića postala je potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta.

9.5.2018. godine portal Index objavio je tekst s e-mailovima Martine Dalić i njezinih suradnika s kojima je radila na slučaju “lex Agrokor”. Mailovi su otkrili kako je Dalić potajno komunicirala s odvjetničkim uredima, brokerskim kućama i konzultantskim tvrtkama te tako sakrila tko je uistinu radio za Vladu kada se pripremao novi zakon. Vlada nije sklopila ugovor s niti jednim od članova radne skupine što znači da nije postojao dokaz koji bi predočio da su oni radili za Vladu.

U mailovima je otkriveno da je Dalić u tajnosti raspravljala sa skupinom preko privatnog e-maila, a između ostalog, bili su organizirani i sastanci. Jasno je vidljivo da su imali i u uvid u povjerljive podatke te u sadržaje razgovora Vlade s bankarima i investitorima. Svi oni, kasnije su dobili milijunske angažmane u Agrokoru.

Iako je premijer Plenković u početku podržao Martinu Dalić, smatrajući da nije bilo propusta, u petak 11.5.2018. i u ponedjeljak 14.5.2018. godine u javnosti su objavljeni novi mailovi, nakon čega je Martina Dalić u dogovoru s Andrejom Plenkovićem u ponedjeljak 14.5.2018. godine podnijela ostavku na mjesto ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade. Na njezino mjesto ministrice gospodarstva izabran je Darko Horvat, a za potpredsjednika Vlade imenovan je Tomislav Tolušić.

Najveća postignuća

Do sada se istakla u ekonomiji i politici, no najpoznatija je svakako zbog svoje dužnosti potpredsjednice Vlade na čije je mjesto izabrana krajem 2016. godine u Vladi mandatara Andreja Plenkovića.

Napisala je brojne stručne i znanstvene radove vezane za financije i fiskalnu politiku.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*