Tomislav Tolušić

Tomislav Tolušić poznat je kao pravnik, župan Virovitičko-podravske županije, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije te ministar poljoprivrede. U svibnju 2018. godine postao je potpredsjednik Vlade nakon što je Martina Dalić dala ostavku. U srpnju 2019. smjenjen je s mjesta ministra poljoprivrede te se tada posvetio radu HDZ-a kao potpredsjednik stranke.

Obrazovanje

U Virovitici je završio Opću gimnaziju, a nakon toga je krenuo u Zagreb radi upisa na fakultet. Tihomir je na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao pravo, a nakon toga je krenuo pohađati poslijediplomski specijalistički studij pod nazivom “Lokalna demokracija i razvoj”.

Godine 2006. završio je Akademiju za politički razvoj Vijeća Europe.

Privatni život

Tomislav Tolušić rođen je 12.2.1979. godine u Virovitici u obitelji oca ekonomiste i majke pravnice. Otac mu je porijeklom iz sela Zagorje u Hercegovini, a majka je rodom iz Slavonije malog mjesta Bršadin.

Djed Jure po očevoj strani bio je domobran, prošao je Križni put i preživio Bleiburg. Nakon što je došao u Bugojno bio je uhićen i osam mjeseci proveo je u Slavonskom Brodu u zatvoru.

Njegov otac je jedan od osnivača HDZ-a, a nekoliko je puta izjavio kako je odrastao uz Hrvatsku demokratsku zajednicu, sudjelujući na sastancima i lijepeći plakate. Otac je došao u Zagreb kako bi studirao ekonomiju, a kada je bio kod sestre u posjeti u mjestu Cabuna, upoznao je buduću ženu i Tomislavovu majku.

Prvo radno mjesto njegova oca bio je šef računovodstva u Općoj bolnici, a nakon toga se zaposlio u Slatini u tvornici Univerzal koja se bavila proizvodnjom sušara za duhan i poljoprivrednih strojeva.

Tomislav se politikom počeo baviti kada je imao 18 godina, a upravo se u to vrijeme učlanio u Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Privatno je dobar s Ivanom Dečakom, pjevačem grupe Vatra kojem je zajedno s prijateljem poklonio prvi album Majki “Razum i bezumlje”.

Posao

Ivan je nakon završetka fakulteta dobio posao kao vježbenik u Virovitičko-podravskoj županiji kao vježbenik u Uredu državne uprave.

Član Hrvatske demokratske zajednice postaje 1997. godine, a nakon toga je od 2004. do 2008. djelovao kao član Županijskog odbora Mladeži HDZ-a u Virovitici.

Od 2004. do 2008. radio je kao suradnik za imovinsko-pravne odnose na području Virovitice.

Od 2006. do 2007. bio je predsjednik Temeljnog ogranka pod nazivom “Dr. Ante Starčević”.

Od 2008. do 2012. djelovao je kao tajnik Županijskog odbora HDZ-a za cijelo područje Virovitičko-podravske županije.

Od 2012. godine obnašao je nekoliko dužnosti poput dopredsjednika Nacionalnog odbora za lokalnu i područnu samoupravu te član Nacionalnog odbora zadužen za regionalni razvoj.

Godine 2016. postao je ministrom regionalnog razvoja i poljoprivrede, a nakon toga i ministrom poljoprivrede.

U svibnju 2018. godine ministar Tolušić je predložio novi Nacrt prijedloga zakona o Lovstvu koje na sjednici Vlade Republike Hrvatske i prihvaćen te je upućen u Sabor na proceduru donošenja. Novim zakonskim rješenjima Tolušić želi uvesti više reda u lovstvo i to kvalitetnim gospodarenjem lovištima, uređivanjem odnosa između davatelja prava lova i lovoovlaštenika te kroz zaštitu, prometovanje i uzgoj divljači. Tolušić se zalaže i za zabranu uzgoja životinja zbog krzna te stoji i iza zabrane ubijanja životinja u skloništima nakon 60 dana, što je ranije bio slučaj.

U svibnju 2018. godine Tomislav Tolušić je postao potpredsjednik Vlade kada je dotadašnja potpredsjednica i ministrica gospodarstva Martina Dalić dala ostavku zbog afere Hotmail.

17.7.2019. godine Tomislav Tolušić je smjenjen s mjesta ministra regionalnog razvoja i poljoprivrede, a na njegovo mjesto postavljena je Marija Vučković. Tolušić će i dalje ostati potpredsjednik HDZ-a.

Najveća postignuća

Stažirao je kao stipendist fundacije Robert Schuman u Europskoj komisiji i Europskom parlamentu.

Godine 2008. postao je županom Virovitičko-podravske županije, što je potvrdio 2013. godine kada je ponovno osvojio mandat. Obnašao je i dužnost predsjednika udruge Hrvatske zajednice županija koja okuplja sve županije u Hrvatskoj.

Osnovao je Agenciju za regionalni razvoj koju je Ministarstvo gospodarstva proglasilo najboljom razvojnom agencije.

Zaslužan je za izgradnju visokoškolskih ustanova, 40 školskih objekata, za odobrenje preko 100 europskih projekata u privatnom i javnom sektoru, za izgradnju Eu projekta vrijednog 9 milijuna kuna (poduzetnički inkubator), za izgradnju viseće solarne elektrane poznatije kao projekt “Sinerot”.

Odgovoran je za rekonstrukciju Kurije Janković, hotela s četiri zvjezdice te izgradnju biciklističkih staza u Virovitičko-podravskoj županiji.

Poznat je i kao dopredsjednik EGTG-a (European Grouping of Teritorial Cooperation te predsjednik izaslanstva u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti pod okvirom Vijeća Europe.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*