Darko Horvat

Darko Horvat poznat je kao hrvatski političar, potpredsjednik HDZ-a i kao ministar gospodarstva u Vladi Andreja Plenkovića. Na to mjesto izabran je u svibnju 2018. godine, nakon što je tadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić dala ostavku zbog afere Hotmail. Prije toga, Darko Horvat je bio ministar poduzetništva i obrta u razdoblju od siječnja do listopada 2016. godine u Vladi Tihomira Oreškovića.

Obrazovanje

Darko Horvat je nakon završene srednje škole upisao Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku na Sveučilištu u Mariboru. Diplomirao je 1996. godine.

U siječnju 2006. godine upisao je poslijediplomski studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu za stjecanje titule magistra znanosti.

Zbog potreba HEP-ovih projekata na kojima je radio u Koprivnici i Čakovcu školovao se u Lisabonu, Beču i Münchenu u Siemensovim trening-centrima za rad te u ABB-ovom trening-centru u Vassi u Finskoj.

Privatni život

Rođen je 28.9.1970. godine u Čakovcu. Djetinjstvo je proveo u Donjoj Dubravi u Međimurju, a i danas živi u obiteljskoj kući sa suprugom Sanjom i roditeljima. Supruga Sanja radi u Fini, a Darko i Sanja imaju dvoje djece.

Kako sam priča, dijete je iz radničke obitelji. Otac mu je po struci automehaničar, a radio je u poduzeću koje se bavilo poljoprivrednim strojevima. Često je nakon posla i dalje sate provodio u garaži popravljajući kako bi dodatno zaradio i sagradio obiteljsku kuću. Darkova majka je radila u rasadniku tvrtke Agromeđimurje gdje je zbog teških poslova zaradila velike probleme s kralježnicom. Čim je Darko počeo raditi, majka je otišla u mirovinu.

O roditeljima priča s velikim poštovanjem i naglašava kako su teško radili da bi se on mogao dobro školovati.

Posao

1996. godine Horvat se zaposlio u HEP-Distribuciji u Koprivnici gdje je radio sve do 2006. godine.

1.7.2006. godine imenovan je direktorom HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., “Elektra” Čakovec.

Od 2008. do 2011. godine bio je član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i Povjerenstva za off-set programe u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

2008. godine proglašen je ravnateljem Uprave za obrt u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Od 2010. do 2011. godine bio je predsjednik Stručnog povjerenstva za praćenje tržišta nafte i naftnih derivata. U tom istom razdoblju bio je voditelj Radne skupine s ciljem prilagodbe hrvatskog energetskog zakonodavstva III. energetskom paketu Europske Unije.

U razdoblju od 2009. do 2011. godine bio je predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, a od 2009. do 2011. godine i predsjednik Nadzornog odbora Plinacro.

2009. godine bio je ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

1.2.2012. godine sporazumno je raskinuo ugovor s Ministarstvom gospodarstva te kao član Uprave odlazi u EnergyPlus d.o.o. iz Ludbrega.

Darko Horvat je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a u Međimurskoj županiji te potpredsjednik HDZ-a. Predsjednik je Odbora za energetiku, rudarstvo i zaštitu te član Nacionalnog predsjedništva HDZ-a.

Od siječnja do listopada 2016. godine imenovan je za ministra poduzetništva i obrta na prijedlog Domoljubne koalicije u Vladi Tihomira Oreškovića, kada je potpredsjednik Vlade bio Tomislav Karamarko.

Najveća postignuća

Osim što je ostvario zavidnu poslovnu karijeru kao direktor i ravnatelj ranije spomenutih poduzeća, Darko Horvat je ostvario i velika postignuća u političkoj karijeri. 2016. godine je bio ministar poduzetništva i obrta, a u svibnju 2018. godine imenovan je ministrom gospodarstva.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*