Ivan Šuker

Ivan Šuker je hrvatski političar, bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Hrvatske. Rođen je 12.11.1957. godine u Livnu, u Bosni i Hercegovini. Njegovo ime se spominjalo u nekoliko afera za koje se sudilo Ivi Sanaderu.

Obrazovanje

U Zagrebu je završio Srednju strojarsku školu, maturirao je s trojkom, a zatim je kratko vrijeme studirao strojarstvo. 1976. godine se upisao na Ekonomski fakultet, a iako službeno navodi da je diplomirao 1983. godine, tada je završio tek stručni studij i stekao višu stručnu spremu ekonomista.

Prema podacima s Ekonomskog fakulteta, Šuker je treću godinu studija upisao 1985. godine, ali je imao prekid studiranja od 10 godina, pa je 1995. godine predao molbu za nastavak studija uz navod da su obiteljski razlozi bili razlozi prekida.

28.4.1997. godine je diplomirao odličnim uspjehom na temu “Izvozni krediti i osigurane naplate”.

Privatni život

Njegov otac je radio u Njemačkoj, a kad je Ivanu bilo osam godina obitelj se iz mjesta Gornji Rujani u blizini Livna preselila u Veliku Goricu, gdje on do 2010. godine živio s obitelji. U braku je s Andreom Šuker i imaju dvoje djece, sina Marka i kći Katarinu.

Prema imovinskoj krtici, osim nekoliko nekretnina u Hrvatskoj posjeduje šumu i voćnjak u Jezerima te kuću i nekoliko oranica u rodnom mjestu u Bosni i Hercegovini.

Posao

Šuker se 1984. godine zaposlio kao glavni knjigovođa u Odsjeku za budžet općine Velika Gorica, a dvije godine kasnije prelazi u Gradsku konferenciju Saveza socijalističke omladine Hrvatske gdje postaje šef računovodstva. Nadređeni mu je bio predsjednik SSOH u to vrijeme, Darinko Kosor. Na toj dužnosti ostaje do 1990. godine, a u službenim biografijama prešućuje taj podatak navodeći da je u razdoblju od 1986. do 1990. godine bio financijski direktor.

1990. godine postaje član Izvršnog vijeća Skupštine općine Velike Gorice i voditelj Porezne uprave Velike Gorice. U razdoblju od 1991. do 1992. godine je bio šef Kriznog stožera te općine, a od 1993. do 1997. je bio vanjski član Poglavarstva grada Zagreba.

Od 1997. do 2000. godine je obnašao funkciju podžupana Zagrebačke županije. Nakon izbora održanih 2000. godine postaje HDZ-ov saborski zastupnik. Bio je član Odbora za lokalnu samoupravu i Odbora za financije i državni proračun. Iste godine postaje čelnik Gradskog odbora HDZ-a i gradonačelnik Velike Gorice, a izabran je i u Predsjedništvo HDZ-a.

Na VII. Općem saboru HDZ-a, jednom od najdramatičnijih skupova u njegovoj povijesti koji se održavao 2002. godine u zagrebačkoj dvorani “Vatroslav Lisinski”, Šuker je podržao Ivića Pašalića kao kandidata za predsjednika stranke, a ne Ivu Sanadera. Unatoč tome i pobjedi Ive Sanadera Šuker je na tom saboru izabran za potpredsjednika HDZ-a.

Poslije izbora održanih 2003. godine postao je ministar financija u vladi Ive Sanadera i na toj funkciji ostaje do 2008. godine. S te dužnosti ga smjenjuje Jadranka Kosor pri rekonstrukciji vlade u kojoj su smijenjena još tri ministra, a on joj je na sjednici Predsjedništva stranke poručio da joj nikada neće oprostiti zbog smjene. Na njegovo mjesto je došla Martina Dalić, a on je nakon odlaska s dužnosti aktivirao saborski mandat.

Na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima koji su se održavali u svibnju 2012. godine Šuker je dugo oklijevao kome će se prikloniti. Na kraju je za predsjednika HDZ-a podržao Tomislava Karamarka, ali s obzirom na to da je to učinio kasno nije se našao na njegovoj listi. Tada doživljava poraz na izborima za mjesto potpredsjednika stranke, ali nakon toga ponovno preuzima Gradski odbor HDZ-a Velike Gorice. Odnio je tijesnu pobjedu nad svojim dugogodišnjim stranačkim rivalom Draženom Barišićem.

Bivši član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, koji je otkrio aferu Fimi-media, izjavio je da mu je Ivan Šuker prijetio nakon što je kazao da je Šuker, u vrijeme dok je bio predsjednik Nadzornog odbora u Croatia osiguranju i Fini, želio dovesti njemačkog osiguravatelja Talanax u Hrvatsku i tako ugroziti tržišni položaj Croatia osiguranja.

Šukerovo ime se našlo i u aferi Planinska, a spomenuo ga je vlasnik mesnica i bivši saborski zastupnik Stjepan Fiolić navodeći da mu je svaki tjedan nosio 20 kilograma mesa, što je Šuker opovrgnuo.

Od 2002. do 2004. godine je bio predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, a 2015. godine je opet izabran na tu funkciju. U studenom 2016. godine napušta tu dužnost i nakon toga se sve manje spominje u medijima. Nakon što je ispunio sve uvjete odlazi u mirovinu. Nakon odlaska iz Sabora je ostao član HDZ-a, ali više nije bio član nijednog središnjeg tijela HDZ-a.

Najveća postignuća

Šuker se većinu vremena od 27 godina, koliko je bio aktivni član HDZ-a, uspijevao održavati u vrhu stranke unatoč svim promjenama na čelu. Bio je jedan od najaktivnijih zastupnika u Saboru.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*