Ivica Todorić

Ivica Todorić javnosti je poznat kao hrvatski poduzetnik i nekoć vlasnik Agrokora, koncerna koji se smatrao jednim od vodećih kompanija na području jugoistočne Europe. Nakon što je 2017. godine nastupila kriza u Agrokoru Ivica je odlučio prepustiti koncern vjerovnicima i Vladi. Izjavio je kako je ponosan na ono što je stvorio i vjerovnicima uputio zamolbu da učine sve kako bi spasili preko 60.000 radnih mjesta.

Obrazovanje

Ivica je djetinjstvo proveo u malom mjestu Božjakovini na farmi, a kada je trebao krenuti u osnovnu školu obitelj se vratila u Zagreb. U školi nije bio dobar učenik, ali unatoč tome upisao je Ekonomski fakultet na kojem je na kraju i diplomirao.

Privatni život

Obitelj Todorić potječe iz Zmijavaca malog sela pored Imotskog. Djed Ivan je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije bio seoski glavar, imao je osmero djece, a najstariji sinovi Ivan i Ante u Križevcima su pohađali poljoprivrednu školu, a nakon toga i Poljoprivredni fakultet.

Ivica Todorić rođen je 1951. godine u Zagrebu. Kao dijete većinu vremena je proveo na farmi u mjestu Božjakovini. U Zagrebu je završio osnovnu, srednju školu, a nakon toga i fakultet.

U braku je s Vesnom Bašić-Todorić s kojom ima troje djece, Ivana, Antu te kćer Ivu. Svi zajedno žive na velikom imanju u replici dvorca Kulmer u sjevernom dijelu Zagreba, a osim Ivice diplomu iz ekonomije imaju djeca i žena Vesna.

Najstarije dijete Ivice Todorića i Vesne Bašić-Todorić je kći Iva Balent koja radi kao direktorica marketinga. Vjenčana je i ima troje djece.

Stariji sin Ante Todorić diplomirao je na Ekonomskom fakultetu i sada radi kao izvršni potpredsjednik. Karijeru je počeo 1996. godine na mjestu poslovođe cvjećarnice da bi polako došao do samog vrha. U braku je i ima troje djece. Mlađi sin Ivan Todorić djelovao je kao predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Agrokor.

Posao

Nakon što je diplomirao 1976. godine Ivica se s obitelji počeo baviti trgovinom i uzgojem cvijeća, a nakon samo nekoliko godina Todorići su držali 40% tržišta koje se bavilo trgovinom cvijećem u vrijeme Jugoslavije.

Pored cvijeća počeli su trgovati voćem i povrćem, a s vremenom Agrokor se tijekom 80-ih godina nametnuo kao vodeći u trgovini, da bi krajem 80-ih godina postao dioničko društvo u kojem je Ivica Todorić imao 100% udjela.

Ante Todorić bio je jedna od najutjecajnijih osoba u vrijeme bivše Jugoslavije kada se nalazio na čelu tvrtke Agrokombinat. Godine 1989. Ivica osniva Agrokor koji i danas bilježi porast, a prva tvrtka koju je kupio bila je Sojara iz Zadra, a što je uspio zahvaljujući kreditu od strane zagrebačke banke, koja mu je dala kredit i kada je nabavljao pšenicu i kukuruz od Kutjeva i PIK-a iz Osijeka za državne rezerve.

Godine 1992. kupuje Agropreradu i Jamnicu, godinu dana kasnije Zvijezdu, zatim Konzum i Ledo da bi 1995. godine Agrokor i službeno postao koncernom. 1998. godine kupuje vino Jaska, zatim preuzima tvornicu mineralne vode iz Bosne i Hercegovine Sarajevski kiseljak.

Godine 2003. preuzima Frikom tvornicu sladoleda iz Srbije, a 2004. godine punionicu mineralne vode Fonyodi u Mađarskoj te tvornicu sladoleda Baldauf. Slijedi preuzimanje PIK-a Vrbovec te lanca trgovina Mercator iz Slovenije.

Velike promjene u Agrokoru nastupile su 2017. godine kada je na mjesto Ivice Todorića prvo došao Antonio Alvarez III. da bi nakon toga Vlada imenovala povjerenika koji će nastaviti proces restrukturiranja.

Potpisivanjem stand-still ugovora s bankama Ivica je polako počeo gubiti kontrolu nad kompanijama koje su bile pod vlasništvom Agrokora. Među prvima se našao Vupik, a nakon toga bi moglo i Belje. Jasno je kako će Ivica vjerojatno izgubiti i dominaciju koju je imao u Zvijezdi s 51,84%.

Nakon što je vlada donijela zakon poznatiji kao Lex Agrokor postalo je očito kako Ivica više nema nikakvog utjecaja na ono što bi se trebalo događati u Agrokoru. Pretpostavlja se kako će svi krediti koje je koncern trebao otplatiti pasti na leđa kompanije nakon što povjerenik preuzme vodeće mjesto Ivice Todorića.

U dogovoru s bankama nakon potpisivanja stand-still ugovora na čelo kompanije stigao je Antonio Alvarez III, koji je trebao biti zadužen za proces rekonstruiranja Agrokora. Nakon što je aktiviran Lex Agrokor, potvrđeno je kako će Alvarez ostati i vjerojatno surađivati s novim povjerenikom Antom Ramljakom, kojeg je imenovala Vlada Republike Hrvatske.

U opisu posla povjerenika stoji kako ima pravo sklapati predstečajne nagodbe te uz suglasnost vjerovnika dobavljačima dati udjele u tvrtkama ili prodavati imovinu. Prema zakonu stoji da oni kojima se najviše duguje mogu otpisati dug i tako nadglasati ostale.

U travnju 2014. godine u javnosti su se pojavile glasine da se Agrokor nalazi u teškim poslovnim problemima i da mu prijeti bankrot.

10.4.2017. spomenute tvrdnje su se obistinile, a da bi se spasio koncer Agrokor, poslovanje su preuzele državne vlasti Republike Hrvatske.

U rujnu 2017. godine Ivica Todorić je počeo pisati svoj blog preko kojeg iznosi svoje mišljenje o aktualnim zbivanjima.

U listopadu 2017. godine pokrenuta je istraga Uskok-a protiv bivše uprave Agrokora, a Ivica Todorić je za svoju obranu angažirao najpoznatiji odvjetnički par Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković.

17.10.2017. godine u Županijskom sudu u Zagrebu donesena je odluka prema kojoj je Ivici Todoriću određen istražni zatvor u trajanju od jednog mjeseca. Svi ostali osumnjičeni bivši članovi uprave nakon što su proveli jedan dan u zatvoru, pušteni su na slobodu.

Najveća postignuća

Zbog poduzetničkog duha i toga što je otvorio velik broj radnih mjesta Ivica Todorić je 2009. godine proglašen za poduzetnika godine, a nekoliko puta je bio proglašen menadžerom godine.

Agrokor se dugo vremena smatrao jednom od najvećih privatnih kompanija u Hrvatskoj te jednom od najjačih u jugoistočnoj Europi s preko 40.000 zaposlenih i s prihodom preko 28 milijardi kuna.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*