Ante Todorić

Ante Todorić stariji je sin poznatog hrvatskog poduzetnika i bivšeg predsjednika Uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića. Ante je pokazao najveći poslovni talent od braće i sestara te je bio desna ruka ocu Ivici u vođenju poslova. Početkom travnja 2017. godine počelo se pisati o poslovnim problemima koncerna Agrokor, da bi 10.4.2017. godine upravljanje tvrtkom preuzele državne vlasti Republike Hrvatske.

Obrazovanje

Ante Todorić je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a nakon toga na istom je fakultetu i magistrirao temom financija.

Privatni život

Ante Todorić je dijete Ivice Todorića i Vesne Bašić-Todorić. Ante ima stariju sestru Ivu Balent i mlađeg brata Ivana Todorića koji su također bili zaposleni u koncernu Agrokor.

9.11.2002. godine Ante se nakon dugogodišnje veze oženio za diplomiranu ekonomisticu Martinu Novosel. Vjenčanje je održano u crkvi sv. Katarine u Zagrebu, a slavlje u hotelu Opera među 300-tinjak uzvanika. Martina Novosel je 1997. godine izabrana za Miss Hrvatske te je predstavljala Hrvatsku na izboru za Miss svijeta. Nakon vjenčanja posvetila se obitelji.

2004. godine postali su roditelji djevojčice Eme, a tri godine kasnije dobili su i kći Luciju.

27.3.2008. godine par je dobio treće dijete, sina Ivicu.

Nakon što je koncern Agrokor propao i preuzela ga je država, Ante Todorić je u srpnju 2017. godine s obitelji preselio u Beč gdje su unajmili kuću i započeli novi život. No zbog posla Ante Todorić često živi na relaciji Beč-London.

Ante Todorić oduvijek slovi kao najpovučeniji u obitelji Todorić, u svoje slobodno vrijeme rijetko ga se može vidjeti u javnosti, a nije aktivan niti na društvenim mrežama. Veliki je ljubitelj Porsche automobila.

Anti Todoriću je najbolji prijatelj Ivan Crnjac koji je također radio u Agrokoru kao izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržište kapitala, a bio je i član uprave Agrokora. Njih dvojica su prijatelji još od djetinjstva, znaju se od prvog razreda osnovne škole.

Posao

Ante Todorić je u obiteljskoj tvrtki u Agrokoru karijeru započeo kao skladištar voća i povrća. Nakon toga je napredovao te je 1996. godine postavljen na mjesto poslovođe cvjećarnice. S vremenom je njegov napredak bio sve veći te je počeo stjecati iskustva i na svim ostalim radnim mjestima obavljajući i mnoge druge bitne i odgovorne funkcije u tvrtki.

Obiteljsku tvrtku Agrokor osnovao je Antin otac, Ivica Todorić 1976. godine kada je pokrenuo proizvodnju i trgovinu cvijeća. Posao se brzo širio i tvrtka je napredovala pa se sredinom 80-ih godina posao proširio na izvoz i uvoz uljarica, voća, povrća i žitarica.

Prije toga, Antin djed po kojem je Ante i dobio ime, Ante Todorić, bio je rukovodilac gospodarstva Socijalističke Republike Hrvatske, a od 1963. godine direktor Agrokombinata vodeće tvrtke u tadašnjoj Jugoslaviji. No, 1971. godine osuđen je na kaznu zbog pronevjere te odlazi u zatvor. Tako se 1989. godine Agrokor registrirao kao dioničko društvo u vlasništvu Antinog oca, Ivice Todorića.

Početkom 1990-ih godina tvrtka ulazi u ozbiljnije investicije te uskoro izrasta u vodeću regionalnu tvrtku. Koncern su činili proizvođači hrane, pića, lana maloprodajnih trgovina Konzum te Tisak.

Ante je s vremenom obavljao sve više poslova za tvrtku i često istupao u javnosti kao jedan od glavnih čovjeka koncerna Agrokor. Bio je postavljen na mjesto izvršnog potpredsjednika za maloprodaju, a nakon toga je postao dopredsjednik koncerna Agrokor.

U travnju 2017. godine u javnosti se počela širiti informacija da je Agrokor u teškim poslovnim problemima te da mu prijeti propast.

10.4.2017. godine upravljanje kompanijom preuzele su vlasti Republike Hrvatske. Obitelj Todorić se povukla iz javnog života Hrvatske, a Ante Todorić je s obitelji preselio u inozemstvo gdje se odlučio baviti nekretninama.

U listopadu 2017., nakon što je pokrenut postupak Uskok-a protiv bivše uprave Agrokora, Ante Todorić je za svoju obranu angažirao odvjetnike Frana Olujića i Rajka Čogurića.

Najveća postignuća

Ante Todorić je u obiteljskoj tvrtki Agrokor prošao gotovo sva radna mjesta dok nije napredovao do funkcije dopredsjednika koncerna Agrokor. Nakon što je Agrokor preuzela država, Ante je karijeru nastavio u inozemstvu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*