Ivan Todorić

Ivan Todorić je najmlađi sin poznatog hrvatskog poduzetnika i bivšeg predsjednika Uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića. Nakon završenog studija počeo je raditi u obiteljskoj tvrtki Agrokor u kojoj je napredovao do predsjednika Nadzornog odbora Agrokora. U travnju 2017. godine u javnosti su se sve više počeli spominjati poslovni problemi koncerna Agrokor, a ubrzo zatim, 10.4.2017. godine upravljanje su preuzele državne vlasti Republike Hrvatske.

Obrazovanje

Ivan Todorić je završio Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Privatni život

Ivan Todorić najmlađe je dijete Ivice Todorića i Vesne Bašić-Todorić. Ivan još ima najstariju sestru Ivu Balent te brata Antu Todorića.

Od 2000. godine, još od srednjoškolskih dana, Ivan je bio u vezi s danas poznatom pjevačicom Lanom Jurčević. Par je prekinuo vezu nakon sedam godina.

2009. godine, Ivan je upoznao srpsku manekenku Milicu Mihajlović u New Yorku kada je bio na poslovnom putu, a ona se bavila manekenstvom. Nakon šest mjeseci veze, Ivan je svoju djevojku predstavio obitelji u Kulmerovim dvorima. Par je 2013. godine prekinuo, ali su se pomirili u Beču gdje je Milica slavila svoj rođendan i otada su nerazdvojni. Milica je uskoro uselila s Ivanom u Kulmerove dvore.

U sprnju 2017. godine Milica je u Dubrovniku pokazala svoj trudnički trbuščić koji je potvrdio višemjesečne špekulacije da srpska menekenka čeka dijete s Ivanom Todorićem.

Posao

Ivan Todorić je u obiteljskoj tvrtki u Agrokoru godinama napredovao do pozicije predsjednika Nadzornog odbora.

Obiteljsku tvrtku Agrokor osnovao je Ivanov otac, Ivica Todorić 1976. godine. Tvrtka se prvobitno bavila proizvodnjom i trgovinom cvijeća. Kako se posao širio, tako je tvrtka sve više napredovala pa se sredinom 80-ih godina počela baviti izvozom i uvozom voća, povrća uljarica i žitarica.

Nekoliko godina prije nego što je Ivica Todorić osnovao svoju tvrtku, Ivanov djed, Ante Todorić, bio je rukovodilac gospodarstva Socijalističke Republike Hrvatske, da bi od 1963. godine bio postavljen na mjesto direktora Agrokombinata koja je slovila tada kao vodeća tvrtka u Jugoslaviji. 1971. godine, Ante Todorić je zbog pronevjere osuđen na kaznu.

1989. godine Agrokor je registriran kao dioničko društvo, a kao jedini vlasnik naveden je Ivica Todorića, Ivanov otac.

Početkom 1990-ih godina tvrtka počinje ozbiljnije poslovati te postaje vodeća regionalna tvrtka. Koncern se sastojao od proizvođača hrane i pića i lanca maloprodajnih trgovina Konzuma te Tiska.

Ivan Todorić bio je na čelu Nadzornog odbora Projektgradnje, tvrtke specijalizirane za provođenja i projektiranje građevinskih radova. Sa spomenutom tvrtkom, obitelj Todorić je ušla u zajednički biznis 2014. godine.

U travnju 2017. godine javnost je saznala da je Agrokor u velikim poslovnim problemima i da mu prijeti propast.

10.4.2017. godine upravljanje tvrtkom preuzele su državne vlasti Republike Hrvatske. Obitelj Todorić se povukla iz javnog života.

Nakon toga, Ivan Todorić se malo više posvetio se poslovanju sa solarnom energijom u svojoj tvrtki Sun Energy d.o.o. u Teslinoj ulici u Zagrebu. Tvrtka posluje od 2014. godine. Na istom mjestu nalazi se i restoran Good Food čijem vođenju se također posvetio Ivan Todorić. Za Good food restoran Todorići imaju franšizu te se planiraju širiti i na druge lokacije.

U listopadu 2017. godine Uskok je pokrenuo istragu protiv bivše uprave Agrokora, a Ivan Todorić je za svoju obranu odabrao odvjetnicu Jasnu Novak.

Najveća postignuća

Ivan Todorić bio je predsjednik Nadzornog odbora Agrokora. Kada je tvrtka u travnju 2017. godine doživjela propast, Ivan se posvetio vođenju tvrtke Sun Energy d.o.o. i Good Food restorana za koji ima franšizu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*