Iva Balent

Iva Todorić-Balent najstarije je dijete i jedina kći hrvatskog poduzetnika i bivšeg predsjednika Uprave koncerna Agrokora Ivice Todorića. Iva je bila poznata kao direktorica marketinga u obiteljskoj tvrtki Agrokor, no početkom travnja se počelo nagađati o njezinoj propasti. 10.4.2017. godine vođenje tvrtkom preuzele su državne vlasti Republike Hrvatske.

Obrazovanje

Iva Balent je nakon završene srednje škole u Zagrebu, upisala Ekonomski fakultet na kojem je diplomirala te magistrirala vanjsku trgovinu.

Privatni život

Iva Todorić-Balent jedina je kći Ivice Todorića i Vesne Bašić-Todorić. Ima dva mlađa brata, starijeg Antu Todorića i mlađeg Ivana Todorića. Svi su na različitim pozicijama radili u tvrtki Agrokor.

U travnju 2001. godine Iva Todorić se udala za Hrvoja Balenta koji je također radio u tvrtki Agrokor kao član uprave, ali i najodgovorniji čovjek za Tisak, jedan od maloprodajnih lanaca Agrokora.

Bračni par Balent ima troje djece, djevojčicu Taru te sinove Ivana i Antu.

Iva Balent je aktivna na društvenim mrežama na kojima ima brojne pratitelje. Neke od najboljih prijateljica su joj poznata pjevačica Severina te Andrea Čermak, supruga Hrvoja Čermaka, Iva Balaban i mnoge druge.

Iva se oduvijek borila s viškom kilograma, no u kolovozu 2017. godine je na društvenim mrežama pokazala svoju novu vitku liniju.

Strastvena je skupljačica brendiranih torbica koje obožava i skuplja.

Posao

Iva Balent je svoju karijeru u obiteljskoj tvrtki započela još kao djevojčica u Kloštar Ivaniću gdje je obitelj imala staklenik jer su se bavili proizvodnjom i pakiranjem cvijeća. Pomagala je baki i djedu u svim poslovima vezanim uz cvijeće. Naime, obiteljsku tvrtku Agrokor osnovao je Ivin otac, Ivica Todorić, 1976. godine. Kako se posao proizvodnje i trgovine cvijeća širio, tvrtka se počela širiti.

Sredinom 80-ih godina posao se proširio na uvoz i izvoz žitarica, uljarica, voća i povrća, da bi 1989. godine Ivica Todorić registrirao tvrtku Agrokor kao dioničko društvu u kojem on ima stopostotno vlasništvo.

Tijekom srednje škole često je pomagala ocu u poslovima Agrokora pa je tako radila na njihovom štandu na Velesajmu kao voditeljica štanda i konobarica. A nakon što je završila fakultet, Iva je počela raditi u Agrokoru kao direktorica marketinga.

Početkom 1990-ih godina tvrtka je ušla u investicije koje su se pokazale ključnima za njezino napredovanje pa uskoro izrasta u najveću regionalnu tvrtku. Koncern Agrokor činili su lanac maloprodajnih trgovina Konzum i Tisak te proizvođači hrane i pića.

U travnju 2017. godine počelo se nagađati o tome da Agrokor ima velikih poslovnih problema i da je na rubu propasti.

10.4.2017. godine sumnje su i potvrđene te je upravljanje koncernom Agrokor preuzela država Republike Hrvatske.

Iva Balent, kao i njezina cijela obitelj, na kratko se povukla iz javnog života te se posvetila obitelji i životu na relaciji Zagreb-Beograd.

8.5.2017. godine Iva je otvorila novu tvrtku Srculence. Sjedište tvrtke je u Voćarskoj 53, u Zagrebu, u stanu koji je naslijedila od svoje majke, Vesne Bašić-Todorić. Par dana prije osnivanja tvrtke Iva je nekretninu prepisala na svoju kćer. Tvrtka se bavi trgovinom, prodajom nekretnina, energetskim certificiranjem, kreditiranjem te cateringom.

U listopadu 2017. godine, temeljem istrage koju je pokrenuo Uskok protiv koncerna Agrokor, sudski postupak prijeti cijeloj bivšoj upravi Agrokora.

Najveća postignuća

Iva Balent je svoja najveća postignuća postigla u obiteljskoj tvrtki Agrokor gdje je napredovala do pozicije direktorice marketinga. Nakon što je Agrokor propao i preuzele su ga državne vlasti, Iva je otvorila marketinšku agenciju Srculence.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*