Čedo Prodanović

Čedo Prodanović hrvatski je odvjetnik, poznat po tome što je branio Ivu Sanadera u aferi Fimi Media, ali i Radimira Čačića te Dražena Slavicu, optuženog za kornatsku tragediju. Čedo Prodanović rođen je 1949. godine u Zagrebu.

Obrazovanje

Osnovnu školu Čedo Prodanović završio je u rodnom Zagrebu, gdje je nakon toga upisao Prvu gimnaziju i tamo maturirao. Nakon mature upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, gdje je i diplomirao.

Privatni život

Čedo Prodanović rođen je u Zagrebu 1949. godine. Otac mu je rođen u Pakracu, a majka u Štrigovi. Nakon što je diplomirao pravo, radio je kao tužitelj, budući da je bio član Saveza komunista Jugoslavije. Nakon što se Jugoslavija raspala, a Savez prestao postojati i on je napustio poziciju tužitelja. Bila je to politička odluka, kako sam kaže, pomiješana s nacionalnom diskriminacijom. Nastavio je s odvjetničkom poslom, ali ovog puta u Hrvatskom helsinškom odboru. Uskoro je postao traženi branitelj, po kojoj funkciji je danas i najpoznatiji.

Dio njegova odvjetničkog tima bila je i Jadranka Sloković, odvjetnica s kojom će 2002. godine ući u ljubavnu vezu. Par je postao miljenik medija. Ona ima sina iz prijašnjeg braka koji je svoj pripravnički staž odradio upravo u Prodanovićevu uredu.

Čedo Prodanović je odvjetnik koji gaji veliku ljubav prema glazbi. Sluša najviše jazz i rock, te ima veliku kolekciju glazbenih ploča i CD-ova. Kaže da je na odsluženju vojnog roka u JNA čak vodio i radio-postaju te tako bio zadužen za kulturni i društveni život tamošnjih vojnika. Prodanović je uz to i bratić Zorana Prodanovića Prlje, frontmena grupe Let 3, te veliki obožavatelj njihove glazbe.

Posao

Odmah nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Prodanović je 1976. godine počeo sa svojim pripravničkim stažom. Odrađivao ga je Državnom tužiteljstvu Jugoslavije. Nakon pripravništva, petnaest godina radio je kao zamjenik općinskog tužitelja, a onda i kao zamjenik okružnog tužitelj. 1987. godine postao je glavni državni tužitelj u Zagrebu.

Kada se raspala Jugoslavija, te promijenila politička klima, Prodanović je morao otići sa svoje dugogodišnje pozicije u zagrebačkom tužiteljstvu. Tada je postao odvjetnik u Hrvatskom helsinškom odboru. Uskoro je postao traženi branitelj. Kao branitelj je radio na mnogim značajnim slučajevima koji su ga doveli u centar zanimanja javnosti.

U listopadu 2017. godine Čedo Prodanović i Jadranka Soloković angažirani su od Ivice Todorića kao njegovi glavni branitelji u parnici koju je Uskok pokrenuo protiv bivše uprave Agrokora.

Odvjetnički par Sloković-Prodanović slove kao jedan od najjačih odvjetničkih parova u Hrvatskoj, a poznati su i kao odvjetnici nekadašnjeg premijera Ive Sanadera. Branili su i predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića te Nadu Čavlović Smiljanec, bivšu SDP-ovu šeficu Porezne uprave. Istakli su se i kao branitelji Rahima Ademija koji je bio optužen za ratne zločine u slučaju Medački džep. Odvjetnički dvojac donedavno je branio i Zdravka Mamića kojemu su otkazali usluge zbog incidenta u sudnici u Osijeku.

Najveća postignuća

Čedo Prodanović možda je najpoznatiji kao branitelj Ive Sanadera u slučaju Fimi medija. Slučaj je preuzeo u lipnju 2011. godine. Uz to, branio je i Radimira Čačića. Prodanović je također bio odvjetnik i Draženu Slavici, kojemu se sudilo kao odgovornom za kornatsku tragediju 2007. godine. 2013. godine sud je prvostupanjskom presudom oslobodio Slavicu krivnje za ovu tragediju.

Prodanovićev tim također je branio Ivana Čermaka, ali je isključen iz slučaja nakon što je Prodanović počeo braniti Rahima Ademija. Isključen je zbog sukoba interesa.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*