Dalija Orešković

Dalija Orešković u javnosti je najpoznatija kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čijoj poziciji je bila od 2013. do 2018. godine. Rođena je 18.6.1977. godine, a u Zagrebu je završila školu i Pravni fakultet. Udana je za Franu Leticu, sina političara Slavena Letice.

Obrazovanje

Dalija Orešković završila je osnovnu školu u Zagrebu, kao i srednju – XII. gimnaziju, gdje je maturirala 1995. Nakon gimnazije upisala je Pravni fakultet u Zagrebu, kojeg je završila 2000. godine.

2001. godine upisala je poslijediplomski znanstveni studij iz europskog prava na Pravnom fakultetu, a pravosudni ispit položila je u rujnu 2003. pred komisijom iz Ministarstva pravosuđa. Godinu kasnije uvrštena je u popis odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore.

Osim pravnog obrazovanja, završila je i Osnovnu glazbenu školu Ivana Zajca, gdje je svirala klavir.

Privatni život

Dalija Orešković rodom je iz Široke kule pokraj Gospića. Rođakinja je partizanskog heroja Marka Oreškovića Krntije, koji je bio vođa partizanskog otpora u Lici. Navodno su ga ubili četnici.

Dalija je udana za Franu Leticu, a bračni par ima dvije kćeri blizanke – Leonoru i Meri. Kao odvjetnica, zastupala je i Slavena Leticu kada je bio optužen od Željka Bagića, tadašnjeg predstojnika Ureda predsjednika Stipe Mesića.

Posao

Dalija Orešković karijeru pravnice započela je još 2001. godine, kada je radila za odvjetnika Davora Begića. Nakon njega, radila je za odvjetnika Damira Šebetića, te Odvjetničko društvo Mikulčić – Lončarić – Bahun – Topić. 2005. godine sudjelovala je na konferenciji u organizaciji OSCE u Gruziji, Role of Defence Lawyers in Guaranteeing a Fair Trial, kao odvjetnica koja se bavi kaznenim pravom i zaštitom ljudskih prava. Godinu kasnije ponovno je sudjelovala na OSCE-inoj konferenciji, ovaj put u Beču, na temu promocije i zaštite ljudskih prava. Kao odvjetnica je, između ostalog, zastupala i zlostavljane žene, manjine, prognanike i ratne žrtve, osobe s tjelesnim nedostacima i dr. Vodila je i upravljala složenim odvjetničkim projektima, a koautorica je i knjige “Sukob interesa u teoriji i praksi UN-a, EU-a i RH”.

Sa suprugom Franom Leticom 2009. otvorila je zajednički odvjetnički ured, gdje je radila sve do 2013. godine, kada je, od 199 pristiglih prijava, upravo ona izabrana za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Njezino imenovanje za predsjednicu Povjerenstva mnoge je ostavilo iznenađenima, jer je dotad bila praktički nepoznata odvjetnica, a i ona je izjavila da nije očekivala ovu poziciju zbog svog neiskustva. Kao predsjednica Povjerenstva, Orešković provjerava srazmjer primanja hrvatskih dužnosnika s imovinom koju posjeduju i koju su stekli tijekom mandata, te poslove koje eventualno obavljaju, a ne bi smjeli, dok su na dužnosničkim pozicijama.

Još od početka mandata, pokazala je da nema nedodirljivih političara. Pokretala je postupke protiv gradonačelnika, načelnika, ministara, zastupnika u Saboru, pa i same predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Tako je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Povjerenstvo kaznilo s 30.000 kn jer je u predizborno vrijeme izmijenio pravilnik o plakatima. Po novom pravilniku, Gradska skupština više nije mogla dodjeljivati plakatna mjesta kome želi, već je to radio on, pa je tako odmah objavio plakate koji su promovirali njegovu stranku. Osim njega, “nastradao” je i bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji je morao platiti kaznu od 40.000 kn jer na kraju mandata nije podnio izvještaj o imovinskom stanju.

Kaznila je i bivšu ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, koja je morala platiti 15.000 kn, zastupnika Nenada Hodžića sa 7.000 kn zbog sukoba interesa, bivšu županicu Marinu Lovrić Merzel, te bivšeg ministra zdravlja Sinišu Vargu.

Da je neustrašiva i da se odlučila čvrsto držati Zakona o sprječavanju sukoba interesa, pokazala je i kada je pokrenula postupak protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Naime, predsjednica je za troškove svoje predsjedničke kampanje dobila 1,17 milijuna kuna, koje je uplatila HDZ-u, koji ju je i predložio za kandidatkinju za predsjednicu. Sporno je bilo to što je predsjednica nekoliko mjeseci nakon uplate novca odlučivala kojim humanitarnim udrugama će on ići, te nazočila uručivanju donacija.

Kako po zakonu ne bi smjela surađivati s bivšom strankom, Orešković je smatrala da je tu u sukobu interesa. Ovime je naljutila predsjednicu, koja je zaključila kako je Povjerenstvo prekršilo svoje ovlasti. Predsjednicu su opet prijavili Povjerenstvu, i to zbog novogodišnjeg puta u Ameriku. Naime, ne zna se je li predsjednica u Ameriku išla privatno pa je putovanje platila sredstvima iz državnog proračuna, ili je ipak išla službeno.

Dalija Orešković presudila je i Tomislavu Karamarku na mjestu prvog potpredsjednika Vlade, kada je zaključila da je bio u sukobu interesa u aferi “Konzultantica”. Naime, kada se u javnosti pojavio ugovor između tvrtke u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Šarić, i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića, pojavilo se i pitanje je li Karamarko u sukobu interesa. Nakon što je prijavljen Povjerenstvu, koje je utvrdilo sukob interesa, Karamarko je podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade i nestao iz političkog života.

16.2.2018. godine u Saboru je održano glasovanje o novom predsjedniku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojem je Dalija dobila 46 glasova, a njezina protukandidatkinja Nataša Novaković 75 glasova. Pošto je za izbor potrebno 76 glasova, trebalo se održati ponovljeno glasovanje. No, Dalija je tada odlučila povući svoju kandidaturu. Time je dobila poštovanje i divljenje javnosti. Izjavila je kako joj je ovo pokazatelj koliko dobro obavlja svoj posao i da se nada kako će karijeru nastavili u struci. Zasad se ne vidi u politici.

Krajem siječnja 2019. godine Dalija Orešković predstavila je političku stranku Start čija je i predsjednica. Osnivačka skupština stranke Start održana je bez medija, a Dalija s njome izlazi na izvanredne lokalne izbore u Ličko-senjskoj županiji te planira pobijediti i na parlamentarnim izborima koji će se održati 2021. godine. Motivi stranke su borba za vraćanje otete države, a Dalija smatra da je stanje u Lici najgore. Dalija otkriva kako će stranka imati i predsjedničkog kandidata, ali zasad se ne zna tko će on biti.

6.4.2019. godine, Dalija Orešković, čelnica stranke Start predstavila je listu od dvanaest kandidata za izbore u Europski parlament u svibnju 2019. godine. Kandidati njezine liste borit će se protiv korupcije. Dalija je istaknula kako očekuje barem jednom mjesto u Europskom parlamentu. Građane je pozvala da glasuju za prave vrijednosti, suprotne onima “toksičnog djelovanja HDZ-a”.

Najveća postignuća

Najveće postignuće u dosadašnjoj karijeri Darije Orešković zasigurno je odabir za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Portal Index.hr ju je 2016. nominirao za pozitivku godine.

Autor: M.M.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*