Nataša Novaković

Nataša Novakovića u javnosti je postala poznata nakon što je 2.3.2018. godine tajnim glasovanjem postala predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Zanimljivo je da u glasovanju nije htjela podržati oporba (SDP, Most) jer se glasovalo samo za jednu kandidatkinju. Prvi krug glasovanja održan je 16.2.2018. godine te je tada Nataša dobila 75 glasova, a njezina protukandidatkinja, dotadašnja predsjednica povjerenstva Dalija Orešković, 46. Pošto joj je samo jedan glas nedostajao da bude novoizabrana predsjednica, Dalija je tada povukla kandidaturu. Nataša je angažirana u borbi za ravnopravnost spolova.

Obrazovanje

Nataša je završila VII. gimnaziju u Zagrebu nakon koje je upisala Pravni fakultet u Zagrebu na kojem je diplomirala 2000. godine.

Magisterij je upisala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a nakon toga završila je i studij za ljudske potencijale u Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

Privatni život

Rodila se u Zagrebu 1975. godine.

Nataša je udana i ima dvije kćeri, a u slobodno vrijeme bavi se trčanjem.

Naglašava kako joj suprug puno pomaže s kćerima, a njegovo prisustvo bilo je ključno i kada se nakon šest mjeseci porodiljnog dopusta vratila na posao. Priznaje da joj je u to vrijeme nedostajao posao pa je od prvog dana porodiljnog dopusta redovito provjeravala mailove kako bi bila u tijeku sa svim događanjima.

Posao

Svoje prvo radno iskustvo Nataša je imala nakon završenog Pravnog fakulteta u jednom odvjetničkom uredu u kojem je radila kao pripravnica. U tom razdoblju promijenila je dva manja odvjetnička ureda da bi nakon toga kratko radila i u jednoj banci. Nakon što je položila pravosudni ispit, 2004. godine odlazi u Ured Vlade RH za socijalno partnerstvo u kojem je radila na mjestu stručne suradnice za radno i socijalno zakonodavstvo. Ističe kako joj je spomenuti posao donio vrijedno iskustvo.

2006. godine zapošljava se u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) gdje je radila i kao pravna savjetnica glavnog direktora. Nakon toga postala je Savjetnica glavnog direktora za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala. Prije nego što je imenovana predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša je bila direktorica za radne odnose i ljudske potencijale.

2013. godine postala je koordinator inicijative Ujedinjenih naroda za odvijanje društveno odgovornog poslovanja Global Compact Hrvatske. Temeljem ovog, angažirala se i na pitanjima ekonomskog osnaživanja žena te na njihovoj antidiskriminaciji.

Nataša je sudjelovala i u donošenju zakona o radu, a i članica upravnog odbora Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji. Udruga se bavi položajem žena pravnica u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Bavi se promocijom i unapređenjem statusa žena u pravnoj profesiji te je angažirana i u pitanjima ravnopravnosti spolova.

Radi na pitanjima poboljšanja pravne struke te o položaju žena u pravnoj struci i općenito u radu. Smatra da je ženama jako teško u ovako organiziranom društvu, a posebno je stavila naglasak na samohrane majke koje nemaju puno mogućnosti s djecom rade li vikendom. Smatra da je glavni krivac toga pogrešna infrastruktura, posebice vrtića, koji ne izlaze majkama ususret fleksibilnijim radnim vremenom. Naglasila je i da bi rad od kuće za mnoge žene bio spas.

Nakon što je više od desetak godina radila u HUP-u, Nataša je odlučila prihvatiti nove izazove te se tako javila na natječaj za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Smatra da je odlična kandidatkinja za ovaj posao jer ima iskustva u područjima etika i prava te antikorupcije.

16.2.2018. godine održano je glasovanje o izboru predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Saborski zastupnici birali su između dotadašnje predsjednice Dalije Orešković te Nataše Novaković. Nakon glasovanja, Dalija je dobila 46 glasova, a Nataša 75. Pošto je nedostajao jedan odlučujući glas da Nataša postane nova predsjednica Povjerenstva, odlučeno je da će se održati novo glasovanje, a Dalija Orešković je tada povukla svoju kandidaturu.

2.3.2018. godine održano je novo glasovanje za izbor predsjednika Povjerenstva, a u kojem je trebalo potvrditi da je to Nataša Novaković. Naime, Nataša nije imala protukandidatkinju. Upravo zbog toga oporba (SDP, Most) nije htjela glasovati te su vladajući sa 78 glasova izglasali da je Nataša Novaković nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Najveća postignuća

Nataša Novaković je aktivna u Hrvatskoj udruzi žena u pravnoj profesiji gdje se zalaže za bolje uvjete žena na radnom mjestu i općenito u životu.

2.3.2018. godine postala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*