Željko Kerum

Željko Kerum hrvatski je političar i poduzetnik. U javnosti je poznat otkada se kandidirao za gradonačelnika Splita. Pobijedio je na izborima te je gradonačelnik Splita bio od 31. svibnja 2009. do 7. lipnja 2013. godine. Rođen je u Splitu 25. rujna 1960. godine.

Obrazovanje

Željko Kerum je osnovnu školu završio u Ogorju. Nakon toga, 1974. godine, preselio se u Split gdje je upisao srednju tehničku školu te je odabrao smjer strojarskog tehničara.

Privatni život

Željko Kerum porijeklom je iz mjesta Ogroja koje se nalazi ispod planine Svilaje u dalmatinskoj Zagori. Otac Josip i majka Kata uz Željka imaju još četvero djece, Juru, Nevenku, Mandu i Maru.

U razdoblju od 1963. do 1969. godine Željkov otac Josip, koji je po zanimanju bravar, odlučio je otputovati u Šri Lanku, zatim u Kolumbiji pa u Njemačku gdje je radio kako bi svojoj obitelji pružio bolji život. Nakon što je uštedio novac, kupio je u kuću u Splitu, u naselju Brda.

Željkova majka Kata nije se htjela preseliti u grad već je kuću iznajmila, a ona je s djecom ostala živjeti u selu Radunići koje je udaljeno 30-ak kilometara od Splita. Majka Kata bavila se poljoprivredom, imala je mlin te se bavila uzgojem stoke.

Kada je krenuo u srednju školu, Željko se preselio u Split gdje i danas radi i živi.

01. srpnja 1989. godine Željko se vjenčao s Ankicom Lalin u Kaštel Sućurcu. Željko i Ankica upoznali su se na rivi u Splitu gdje je Željko tada radio prodavajući ribu. Ankica, podrijetlom iz Pakoštana, imala je samo 22 godine kada su se upoznali i radila je kao pripravnica na sudu. Par je bio u vezi pet godina prije nego su se odlučili vjenčati.

Bračni par ima dvoje djece, kćer Nevu koja se rodila 1990. godine te  dvije godine mlađeg sina Joška kojeg su dobili 1992. godine. Ankica se nakon vjenčanja posvetila djeci.

Željko i Ankica u braku su bili 19 godina. Krajem listopada 2009. godine Željko je rastavu od svoje supruge objavio javno u televizijskoj emisiji TV Dalmacije. Tada je rekao da se rastaje zbog djevojke Fani Horvat s kojom je bio pet godina u tajnoj vezi. Uz to, javnost je saznala i da Fani čeka njegovo dijete.

Željko Kerum i Fani Horvat vjenčali su se 2013. godine u Rimu, a tada su već bili roditelji dvoje djece, sinova Frane i Zvonimira. Kćer Eleonoru dobili su u braku.

Željko Kerum javnosti je poznat po svojim burnim nastupima, političkim malverzacijama te javnim iznošenjem svog privatnog života. Često se pojavljuje na stranicama “žutog tiska”. Vlatka Pokos ga spominje u svojoj knjizi “Život u raju” kao ljubavnika Snježane Mehun i Alke Vujice zbog čega ju je Željko tužio, a spor i dalje traje.

Željko Kerum s obitelji živi u vili na Mejama. Vlasnik je luksuzne jahte te Ferraria F430.

Posao

1981. godine zaposlio se u tvrtki Melioracija, a radio je kao vozač bagera. Godinu dana poslije preko tvrtke odlazi u Irak gdje se bavio građevinskim poslovima. Jednom je izjavio da je gradio Sadamove bunkere. Krajem 80-ih godina tvrtka je počela propadati zbog velikih gubitaka. Nakon toga Željko je jedno vrijeme radio na rivi prodavajući ribu.

01. srpnja 1990. godine u Splitu, u naselju Brda, Željko Kerum je otvorio Samostalnu trgovačku radnju u prizemlju obiteljske kuće. U sljedeće tri godine otvorio je još pet trgovina te je u kratko vrijeme zaradio tadašnjih 60 tisuća maraka.

1993. godine bio je prijavljen zbog švercanja šećerom koji je tada spadao pod deficitarnu robu. Kupio je šećer bez ikakvih papira po cijeni od 0.80 maraka po kilogramu, a prodavao ga je po jednoj marki. Optužnica je podignuta 1996. godine, a na sudu se branio iskazom kako je bio prevaren u trgovanju. Na kraju nije osuđen jer je 1998. godine došlo do promjene u zakonu.

Svoj prvi veliki trgovački centar Kerum je otvorio 1996. godine u Splitu, u naselju Lora, a 2003. godine kupio je bivšu Jugoplastiku.

2007. godine srušio je staru zgradu, a na njezinom mjestu izgradio veliki trgovački centar Joker kojeg je nazvao po sinu Jošku. Nakon toga u svoje poslovno carstvo pridružio je i hotel “Marjan”.

U vrijeme njegovog najvećeg uspona u tvrtkama je bilo zaposleno oko 3 tisuće ljudi, a vrijednost imovine bila je procijenjena na 200 milijuna eura.

Važnu ulogu u poslovanju Željka Keruma imala je njegova sestra Nevenka. Nevenka je završila srednju ekonomsku školu i jedno je vrijeme radila kao samostalni referent. Početkom 90-ih godina počela je poslovati s bratom kao direktorica.

2009. godine Željko Kerum se odlučio okušati u politici. Krajem svibnja 2009. godine kandidirao se kao nezavisni kandidat za gradonačelnika Splita. Pobijedio je Ranka Ostojića, predsjednika SDP-a u drugom krugu izbora te 31. svibnja postao gradonačelnik Splita. Na dužnosti gradonačelnika bio je do 07. lipnja 2013. godine. Njegova lista osvojila je najviše mandata u Gradskom vijeću Splita. Njegova sestra Nevenka tada je postala predsjednica Gradskog vijeća.

U rujnu 2009. godine osnove je Hrvatsku građansku stranku.

2011. godine na parlamentarnim izborima, predstavio se u kolaciji s HDZ-om, a dobili su dva mandata. Željko i Nevenka postali su zastupnici u Saboru. Željko se nije često pojavljivao u Saboru, a sve manje ga se moglo vidjeti i u uredu gradonačelnika.

Malo nakon toga njegovo poslovanje je počelo polako propadati. Prvo je prodao svu robu, opremu i trgovine, a velik broj njegovih tvrtki je u blokadi. Tada ga je napustila sestra Nevenka koja je izjavila da joj se ne sviđaju način života i poslovne odluke njezinog brata. Umjesto Nevenke, direktor je postao njegov brat Jure koji tri godine, u razdoblju od 1986. do 1989. godine proveo u Africi u plemenu Čuzi vuzi.

2013. godine Željko Kerum se ponovo kandidirao za gradonačelnika, ali je ispao u prvom krugu, a novi gradonačelnik Splita postao je Ivo Baldasar. Prije nego što je predao vlast novom gradonačelniku postavio je križ na Marjanu, a u blizini Rive je podigao spomenik dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Republike Hrvatske.

Demantirao je sve češće natpise o propasti rekavši da ima 600 tisuća kvadrata nekretnina.

2017. godine Željko Kerum se odlučio ponovno kandidirati za gradonačelnika Splita.

Najveća postignuća 

Željko Kerum je javnosti najpoznatiji kao gradonačelnik Splita. Dužnost je obnašao od 31. svibnja 2009. do 7. lipnja 2013. godine. Uz to, poznat je poduzetnik. Procjenjuje se da ima 600 tisuća kvadrata nekretnina što iznosi oko 400 milijuna eura.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*