Milan Bandić

Milan Bandić hrvatski je političar, najpoznatiji po svojoj dugogodišnjoj funkciji zagrebačkog gradonačelnika te brojnim ostvarenjima i aferama koje su ga pritom pratile. Bio je kandidat za predsjednika hrvatske i član SDP-a. Milan Bandić rođen je blizu mjesta Grude, u Bosni i Hercegovini 1955. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu Bandić je završio u mjestu Grude. Za to vrijeme bio je i ministrant. U istom mjestu završio je i gimnaziju, a budući da je bio dobar đak, dobio je studentski kredit s kojim si je mogao financirati studij u Zagrebu. Njegovi školski kolege govore da je bio izrazito dobar u filozofiji, ali i u matematici, te ostalim matematičkim predmetima. 1974. godine upisao je Fakultet političkih znanosti, a tamo je i diplomirao, na smjeru Općenarodne obrane i društvene samozaštite. 2000. godine je upisao i postdiplomski studij na istom fakultetu.

Privatni život

Milan Bandić rođen je 1955. godine u mjestu Donji Mamići, u općini Grude. Njega, njegovog brata Jozu i sestru Tonku odgajala je prvenstveno majka, jer im je otac umro sa samo 58 godina. Živjeli su uz materijalnu i moralnu pomoć svoga djeda koji je imao mnogo zemlje u mjestu, dva konja i uzgajao je duhan. Za vrijeme školovanja u Grudama, Bandić je bio ministrant i rekreativno se bavio atletikom. Kaže da i danas gotovo svako jutro trči prije nego krene sa svojim dnevnim obavezama.

Nakon srednje škole dobio je kredit od općine Grude i krenuo na fakultet u Zagrebu. Kako bi mogao financirati smještaj u metropoli, studiranje i vraćanje kredita, Bandić je radio razne fizičke poslove uz studiranje. Za vrijeme fakulteta, na plesu u Studentskom centru, upoznao je svoju buduću suprugu Vesnu. S njom se prvi put vjenčao 1981. godine i uskoro dobio kćer Ana Mariju.

Nakon što je diplomirao, Bandić je odslužio i vojni rok. Početkom osamdesetih godina učlanio se u Savez komunista Hrvatske. U toj stranci dočekao je i devedesete godine. Iako su se političke struje tada promijenile, Bandić nije mijenjao stranku, već je ostao u njoj sve dok se nije preimenovala u SDP.

1996. godine Bandić se razveo od supruge. On je rekao da je to zbog nepomirljivih razloga zbog kojih već dugo ne žive zajedno, ali kasnije je otkriveno da je to učinio kako bi mu supruga mogla dobiti stan u Zagrebu te da se nikada zapravo nisu razdvajali. Par se ponovo vjenčao 2003. godine.

Milan Bandić član je Družbe Braće Hrvatskog Zmaja i nosi titulu Zmaja od Kamenitih vrata. Uz to, počasni je predsjednik GNK Dinamo i počasni građani Srebrenice.

Posao

Prve poslove Bandić je počeo raditi za vrijeme fakulteta, kako bi si mogao plaćati školovanje i studentski život. Poslovi koje je radio bili su fizički. Radio je na istovaru šećera, istovaru ugljena, a kasnije je i žbukao fasade. Nakon diplome i odsluženog vojnog roka, Bandiće se 1980. godine zaposlio u tvornici Ledo. Najprije je radio u hladnjači, a onda je nakon samo pola godine dogurao do uredskih poslova.

1983. godine zaposlio se u Općinski komitet Saveza komunista na Pešćenici kao politički radnik. Nakon što je Savez Komunista Hrvatske postao SDP, Bandić je 1993. godine postao tajnik Gradskog odbora SDP-a, a 1997. godine postao je predsjednik njegovog zagrebačkog ogranka. U toj stranci ostvario je svoja najveća politička dostignuća, pa tako i višestruku kandidaturu za gradonačelnika grada Zagreba.

Najveća postignuća

Milan Bandić do sada je najviše poznat kao gradonačelnik grada Zagreba. U toj funkciji učinio je mnogo pozitivnih promjena u metropoli, zbog čega ga većina građana cijeni, ali se istovremeno za njegovo ime veže cijeli niz afera, nepravilnosti i kriminalnih radnji, zbog čega mnogi smatraju da funkciju gradonačelnika i zloupotrebljava.

Bandić je gradonačelnikom Zagreba prvi put postao 2000. godine na izvanrednim izborima, kao SDP-ov kandidat. 2001. godine osvojio je mandat i na redovnim izborima, ali već sljedeće godine prouzrokovao je aferu, nakon što je zaustavljen zbog vožnje pod utjecajem alkohola, uzrokovanja prometne nezgode i bježanja pred policijom. Pokušao je podmititi policajca, koji ga je zaustavio i pokušao uhititi, a nakon što ga je ovaj prijavio nadležnim tijelima, ostao je bez posla. Afera se riješila tako da je policajac vraćen na posao, a Bandić je izgubio mandat gradonačelnika. 2005. godine Bandić se ponovo kandidirao za gradonačelnika Zagreba kao nositelj SDP-ove liste i osvojio ga s 40.95% glasova, a potvrdio ga je i na izborima 2009. godine.

Iste godine Bandić se kandidirao za predsjednika države. Najprije se kandidirao na unutarstranačkim izborima za stranačkog kandidata za predsjednika, ali je izgubio od Ive Josipovića i Ljube Jurčića. Zato je te godine Bandić zamrznuo članstvo u SDP-u, te se kandidirao za predsjednika republike kao nezavisni kandidat. Time je prestalo njegovo članstvo u SDP-u. Na izborima je došao sve do drugog kruga, ali je izgubio izbore od protukandidata Ive Josipovića.

2013. godine ponovo je, kao neovisni kandidat, po peti put izabran za zagrebačkog gradonačelnika, a 2015. godine osnovao j stranku Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti, s kojom je izašao na parlamentarne izbore 2016. godine.

Za vrijeme svoje vladavine Zagrebom Bandić je učinio mnogo toga. Istraživanja pokazuju da je značajno povećao zaposlenost, izgradio brojne škole, vrtiće i parkove za djecu, izgradio je obilaznicu na zapadu Zagreba, uredio Bundek, izdvajao značajnija sredstva za kulturu grada Zagreba te inzistirao ne nekim kozmetičkim investicijama, poput gradnji fontani i još mnogo toga.

U međuvremenu Bandića se optuživalo za mnoge afere. Od bespravnih gradnji, malverzacija kod zapošljavanja i rada njegova Holdinga, afera oko razmjena zemljišta i kontroverze oko preuređenja Cvjetnog trga iz 2006. godine. Za sve to protiv Bandića je podneseno preko 250 kaznenih prijava, a bez da se protiv njega podigla i optužnica, sve dok 2014. godine nije uhićen zbog sumnje na nezakonita postupanja u Zagrebačkom holdingu i Gradu Zagrebu. I tu se stvorila afera jer je insinuirano da je Bandić vodio Grad iz zatvora, a nakon njegova puštanja, normalno je nastavio s funkcijom gradonačelnika.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*